Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Αγώνας ταχύτητας... σκανδάλων"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις στο βρετανικό Τύπο για τις μυστικές - μέχρι πρότινος - οικονομικές σχέσεις του Εργατικού Κόμματος με τη διοργάνωση των αγώνων ταχύτητας Φόρμουλα 1, που αποτυπώνει περίτρανα ότι ο μήνας του μέλιτος του "χαρισματικού" νέου πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον Τύπο έχει παρέλθει, με αποτέλεσμα να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Κόμματος των "Νέων Εργατικών".

Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις στον Τύπο και οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Εργατικοί από τα επικριτικά δημοσιεύματά του, τους εξανάγκασαν να παραδεχτούν την οικονομική ενίσχυση - ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, περίπου 1,7 εκατ. δολ. - του μεγιστάνα της Φόρμουλα 1 Μπέρνι Εκλστόουν,λίγες μέρες μετά τη δέσμευση του Τόνι Μπλερ να μην απαγορεύσει τη διαφήμιση τσιγάρων στη Φόρμουλα 1.

Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται, όταν η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι δε θα τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση να απαγορεύσει τις διαφημίσεις τσιγάρων στις διαδρομές και τα αυτοκίνητα της Φόρμουλα 1, στο τέλος Οκτώβρη. Σύμφωνα με τον Τύπο, ο μαικήνας της Φόρμουλα 1 έδωσε στους Εργατικούς το εν λόγω ποσό τον περασμένο Γενάρη, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτών που χρηματοδοτούν τα κόμματα, που κατατίθεται στο τέλος κάθε έτους. Συζητήθηκε επίσης και η χορήγηση ενός ακόμη ποσού και ο Τόνι Μπλερ δέχτηκε τον Εκλστόουν στην Ντάουνινγκ Στριτ δεκαπέντε μέρες πριν ανακοινώσει ότι η διαφήμιση τσιγάρων θα επιτρέπεται στη Φόρμουλα 1.

Ποσό ύψους 14 εκατ. λιρών είχε χορηγηθεί από τον Εκλστόουν και προς το Συντηρητικό Κόμμα και ως αποτέλεσμα της δωρεάς αυτής ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Τζον Μέιτζορ όσο και ο διάδοχός του Ουίλιαμ Χέιγκ του προσέφεραν τον τίτλο του "Ιππότη".

Το σκάνδαλο αυτό ενδέχεται επίσης να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στους κόλπους των Εργατικών, αφού η περιθωριοποιημένη αντιπολίτευση του κόμματος ζητά "να πέσει άπλετο φως στη χρηματοδότηση του Εργατικού Κόμματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ