Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Σε τεντωμένο σχοινί
  • Προειδοποιεί η Ουάσιγκτον και ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στον Κόλπο
  • Εντονη αντίδραση από τη Ρωσία
  • Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των ανδρών της UNSCOM από τη Βαγδάτη
  • Πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 μέσα στο επόμενο 24ωρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο μετά την απέλαση των Αμερικανών επιθεωρητών και την απομάκρυνση των υπολοίπων συναδέλφων τους από το ιρακινό έδαφος. Η Βαγδάτη δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αμερικανική επίθεση. Η Ουάσιγκτον ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία της στον Κόλπο και αφήνει αιχμές για στρατιωτική επέμβαση. Η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κατά του ιρακινού καθεστώτος, επανέλαβαν, όμως, ότι αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ τελικά το έκτακτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ήταν παρά μία σύντομη επανάληψη της καταδίκης της ιρακινής στάσης.

"Δεν πρόκειται για επανάληψη του πολέμου στον Κόλπο, αλλά για τη διαφύλαξη της ασφάλειας του 21ου αιώνα και την εξασφάλιση της καταστροφής των χημικών και βιολογικών όπλων", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σχολιάζοντας τις εκρηκτικές εξελίξεις στον Κόλπο. Ο Κλίντον τόνισε ότι η αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων κρίθηκε "αναγκαία υπό τις υπάρχουσες συνθήκες" και επικρότησε την απόφαση του επικεφαλής της UNSCOM να απομακρύνει όλο το προσωπικό της επιτροπής, αλλά και να προγραμματίσει πτήση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 μέσα στο επόμενο 48ωρο, υποστηρίζοντας ότι "εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος στο έδαφος θα πρέπει να υπάρχει στον αέρα".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον "επιθυμεί ο ΟΗΕ να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο Ιράκ", συμπληρώνοντας ότι όλες οι πιθανότητες δράσης εξετάζονται. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που είχε συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό της Ρόμπιν Κουκ στο Εδιμβούργο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός της άσκησης διπλωματικής πίεσης και αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας μπορεί να αλλάξει την ιρακινή στάση, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει τον ιρακινό λαό για "τη συμπάθεια που του τρέφει". Αν και κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δε μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, όλοι άφησαν να εννοηθεί ότι αν γίνει προσπάθεια κατάρριψης του αεροσκάφους U-2 η Ουάσιγκτον δε θα χρειαστεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα.

Δυσαρέσκειες, διαφωνίες και υποστήριξη

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Πέμπτη το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε νέο ομόφωνο καταδικαστικό για το Ιράκ ψήφισμα, που προειδοποιεί για "σοβαρές συνέπειες". Εντούτοις, η ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας διόλου ομόφωνη δεν ήταν, καθώς Ρωσία, Γαλλία και Κίνα εξέφρασαν τη βαθιά δυσαρέσκειά τους για την απόφαση απομάκρυνσης όλου του προσωπικού της UNSCOM από τη Βαγδάτη, ενώ δεν έκρυψαν τη δυσανασχέτησή τους για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για την ενέργεια αυτή, παρά μόνο από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Εντονότερη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, της οποίας ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την απόφαση απομάκρυνσης όλων των επιθεωρητών"κοντόφθαλμη" και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η εξασφάλιση του ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου και όχι η προβολή των Αμερικανών επιθεωρητών. Οπως έγινε γνωστό, η Δούμα εξουσιοδότησε τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης.

Ηπιότερους τόνους χρησιμοποίησε η Γαλλία, διά στόματος της Αν Γκαλό Σεκρέ, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταδίκασε την ιρακινή στάση και ζήτησε άμεση ανάκληση της απέλασης, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη λήψη στρατιωτικών μέτρων. Παρ' όλα αυτά, πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία εκτιμούσαν ότι είναι πιθανόν το Παρίσι να εγκρίνει, στην εσχάτη των περιπτώσεων, μια στρατιωτική επιχείρηση, αν εξασφαλιστεί ότι στόχος της θα είναι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αντίθετα, την αμέριστη υποστήριξή της στις ΗΠΑ παρείχε η Βρετανία, που, αν και τόνισε ότι "πρέπει να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στη διπλωματία", ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία της στον Κόλπο.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρωνόταν η αποχώρηση των ανδρών της UNSCOM από τη Βαγδάτη. Οι έξι Αμερικανοί επιθεωρητές έφθασαν χτες το πρωί, μετά από ολονύχτιο οδικό ταξίδι, στο Αμμάν της Ιορδανίας, τονίζοντας ότι η αποχώρησή τους έγινε υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ενώ οι υπόλοιποι 68 συνάδελφοι τους άλλων εθνικοτήτων έφθασαν χτες το μεσημέρι αεροπορικώς στο Μπαχρέιν. Στην έδρα της UNSCOM στην ιρακινή πρωτεύουσα, παρέμεινε 13μελές προσωπικό ασφαλείας.

Στρατιωτική επαγρύπνηση

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στον Κόλπο. Μετά από χτεσινή εντολή του Προέδρου Κλίντον, στον Κόλπο σπεύδει και το αεροπλανοφόρο "Τζορτζ Ουάσιγκτον", το οποίο μαζί με το "Νίμιτς", που βρίσκεται ήδη εκεί, διαθέτουν περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και 50 επιπλέον για υποστήριξη. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων Τζον Ρέιντ γνωστοποίησε ότι το βρετανικό αεροπλανοφόρο "HMS Invicible" πλέει προς το Γιβραλτάρ και αναμένεται να είναι στη Μεσόγειο, "έτοιμο για όλα", τη Δευτέρα. Η Βρετανία θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή και με την αποστολή 6 βομβαρδιστικών "Harrier GR7", που θα προστεθούν στα 6 βομβαρδιστικά "Τορνέιντο GR1", που βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, έχει ενισχυθεί ο αριθμός των αμερικανικών F-16 στη βάση Ιντσιρλίκ και έχουν αυξηθεί και οι πτήσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στον Κόλπο στρατηγός Αντονι Ζίνι έχει διαρκείς επαφές με τις ηγεσίες των αραβικών, γειτονικών στο Ιράκ, χωρών σε μια προσπάθεια, όπως λέγεται, να τις πείσει να αποδεχτούν την έναρξη αεροπορικών επιδρομών από το έδαφός τους, ενδεχόμενο που φαίνεται ότι οι αραβικές ηγεσίες δε βλέπουν με "καλό μάτι". Τις συνομιλίες αυτές επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά διέψευσε ότι αφορούν επικείμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ