Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ορατότης μηδέν

Οι καπνοί πνίγουν τους τελευταίους μήνες, συχνά - πυκνά, πολλές περιοχές στις νήσους Σουμάτρα και Βόρνεο, τα δάση των οποίων, εδώ και μήνες, αποψιλώνονται από καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο. Τις τελευταίες μέρες, άρχισε ξανά να πυκνώνει το νέφος της αιθαλομίχλης, του οποίου η έκταση προ μηνός είχε φθάσει να καλύπτει τους ουρανούς από τις ινδικές νήσους Ανταμάν και Νικομπάρ, στα ανατολικά, έως και τις Φιλιππίνες, στα δυτικά. Στις αρχές του Οκτώβρη, προς στιγμήν, είχε αρχίσει να διαλύεται χάρις στις πρόσκαιρες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα όμως με νεότερες πληροφορίες, σε τρεις περιοχές του Καλιμαντάν, στην ινδονησιακή πλευρά της Βόρνεο και σε μία της Σουμάτρα, όπως δήλωσε υπεύθυνος του τοπικού γραφείου Μετεωρολογίας, η κατάσταση είναι τραγική.

Ως εκ τούτου. το φαινόμενο να παραμένουν κλειστάπολλά αεροδρόμια της χώρας είναι πολύ συνηθισμένο. Κυρίως στις πρωτεύουσες των κεντρικών και δυτικών επαρχιών του Καλιμαντάν, και της κεντρικής Σουμάτρα.

"Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή, οι πυρκαγιές έχουν ενταθεί και οι καπνοί έχουν πυκνώσει εξαιτίας της ξηρασίας", δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Σύμφωνα με ανακοινώσεις σημαντικών επιστημόνων, η εποχή των ευεργετικών, για την κατάσβεση των πυρκαγιών, βροχών έχει καθυστερήσει από το πέρασμα του τυφώνα "Ελ Νίνιο" και αντί για τον Σεπτέμβρη, η έλευσή τους αναμένεται το νωρίτερο στα μέσα Νοέμβρη και κατ' άλλους τέλος Δεκέμβρη. Και μέχρι τότε κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την περιβαλλοντική καταστροφή.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
"Νέα Οικολογία"

Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού "Νέα Οικολογία", που οι περισσότερες σελίδες του είναι αφιερωμένες στην εληνική γεωργία. Ενα θέμα κάτι παραπάνω από ζωτικό για τη χώρα μας, αφού, ως γνωστόν, ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί και απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του ενεργού μας πληθυσμού και συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ. Αγροχημικά, αρδευόμενες εκτάσεις, ερημοποίηση, ΚΑΠ, αγροτική πολιτική κ.ά. είναι μερικές από τις ενότητες του αφιερώματος που δε στοχεύει να κλείσει, αλλά να ανοίξει το θέμα.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Φορείς που έχουν σχέση με το περιβάλλον

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει προσπάθειες καταγραφής όλων των εμπλεκόμενων φορέων με το περιβάλλον. Ομως, ο στόχος τους κυρίως βρισκόταν προς την πλευρά των υπαρχουσών μη - κυβερνητικών οργανώσεων, που και πολλές είναι και βρίσκονται διασπαρμένες σ' όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, έχουμε πλήρη αποτύπωση του συνόλου των φορέων, κρατικών ή ιδιωτικών και των μη -κυβερνητικών οργανώσεων. Υπουργεία, οργανισμοί, περιφέρειες, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, δήμοι, νομαρχίες κτλ. Με τους υπευθύνους, τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνα που μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος. Μια έρευνα, που διεκπεραίωσε το ΕΚΚΕ και χρηματοδότησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, η σπουδαιότητα της οποίας είναι αυτονόητη. Τόσο για τους ερευνητές, όσο και για τους πολίτες με οικολογικές ανησυχίες. Μια παρατήρηση στην ενότητα που φιλοξενούνται τα κόμματα: Απουσιάζουν το ΚΚΕ, το ΝΑΡ και η ΑΚΟΑ. Παράλειψη ή σε κάποιους το "Κ" εξακολουθεί και φέρνει αλλεργία;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ιταλία (2021-08-10 00:00:00.0)
Η σιωπηλή κραυγή του τάρσιου (2013-01-05 00:00:00.0)
Χαμένοι παράδεισοι (2010-10-09 00:00:00.0)
Δεν ψάχνουν άλλους επιζώντες (2009-10-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-10-07 00:00:00.0)
"Φλεγόμενο" τοπίο (1999-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ