Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Ο διασυρμός των αριθμών

Ελάχιστες έως μηδενικές είναι οι αποκλίσεις που εμφανίζει, σε σχέση με το '97, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού για το 1998. Τέτοιες αποκλίσεις, ώστε να του εξασφαλίζεται μία θέση στο γενικό Προϋπολογισμό του Κράτους "σταθερά μικρή",για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Σταθερά μικρός ο Πολιτισμός, συρόμενος και διασυρόμενος πίσω από "νέες" ιδέες και συνήθειες, που μόνο το βάθος και το πλάτος της εξαθλίωσης αποδεικνύουν. Διότι εξαθλίωση και κατάντια είναι ένας ολόκληρος λαός να εναποθέτει τις ελπίδες του στα τυχερά παιχνίδια και ταυτόχρονα ο Πολιτισμός να ζητάει το μερίδιό του από το αποτέλεσμα της εξαθλίωσης.

Την ίδια στιγμή ακόμα και αυτό το μερίδιο (σ. σ. ΛΟΤΤΟ), άδηλο συνήθως, προορίζεται για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και φορείς που επιλέγει ο υπουργός.

Ανύπαρκτοι για το 1998 είναι οι συλλογικοί φορείς των καλλιτεχνών,που φέτος απαλείφτηκαν έως και οι κωδικοί τους. Σε δυσμενή θέση βρίσκονται και τα εναπομείναντα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου,αφού το '98 θα μοιραστούν 1.176 εκατ. έναντι 1.205 που απορρόφησαν το 1997. Ανάμεσά τους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα μοιραστούν 33 εκατ. από 61 εκατ. που τους αναλογούσαν το '97. Τα ΔΗΠΕΘΕ μένουν καθηλωμένα στα 270 εκατ. Τα Ειδικά Ταμεία Οργάνωσης Συναυλιών της ΚΟΑ και της ΚΟΘ - για τα οποία προβλέπεται αλλαγή των νομικών του προσώπων σε Ιδιωτικού Δικαίου - θα επιχορηγηθούν με 160 εκατ. το καθένα, η Εθνική Πινακοθήκη θα πάρει 170 εκατ., αλλά οι "λοιπές βιβλιοθήκες και μουσεία" θα μοιραστούν μόλις 1 εκατ.

Αντίθετα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου θα μοιραστούν 29 εκατ. περισσότερα, δηλαδή 4,7 δισ. Ωστόσο ο τακτικός προϋπολογισμός δεν αποτελεί τη μοναδική τους πηγή. Οι Δημόσιες Επενδύσεις και το ΛΟΤΤΟ συνυπολογίζονται στους πόρους των ΝΠΙΔ μόνο που είναι, επί το πλείστον, άδηλοι πόροι, δεδομένου ότι στις Δημόσιες Επενδύσεις δεν προσδιορίζονται τα Νομικά Πρόσωπα που επιχορηγούνται, ενώ η κατανομή των κονδυλίων από τα τυχερά παιχνίδια όχι μόνο δεν ανακοινώνεται, αλλά οι ίδιες οι εισπράξεις παρουσιάζουν μείωση (σ. σ. ΛΟΤΤΟ).

Αναλυτικότερα, 190 εκατ. θα πάρει το '98 η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας (170 εκατ. το '97). Για τρίτη χρονιά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα επιχορηγηθεί με 800 εκατ. από τον τακτικό προϋπολογισμό. Πάντως η ετήσια επιχορήγησή του συνήθως ξεπερνάει τα 2 δισ. από άλλες πηγές. Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κινούνται οι επιχορηγήσεις του ΕΘνικού Θεάτρου,του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,που θα πάρουν 1 δισ., 900 εκατ. και 1,2 δισ., αντίστοιχα. Τα Ωδεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα παραγάγουν έργο με 295 εκατ. και 145 εκατ., αντίστοιχα (αύξηση 5 εκατ. στο καθένα).

Τα "λοιπά ΝΠΙΔ, φορείς και φυσικά πρόσωπα" θα μοιραστούν 80 εκατ. από τον τακτικό προϋπολογισμό. Είναι όμως βέβαιο ότι το μεγάλο κομμάτι θα δοθεί από το ΛΟΤΤΟ, αφού μόνο με το Πολυνομοσχέδιο ιδρύονται 7 νέα ΝΠΙΔ. Τέλος, για πρώτη φορά λείπει από τους πίνακες ο κωδικός της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ