Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΑΝΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
Δικαιώθηκαν οι αγώνες

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και η "Ενωτική Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση" χαιρετίζοντας την απόφαση του ΣτΕ

Την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 10/11 να σταματήσουν οι εργασίες επέκτασης του Λιμανιού της Ραφήνας, κρίνοντας παράνομες τις σχετικές αποφάσεις των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, χαιρετίζουν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αν. Αττικής" και η "Ενωτική Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Ραφήνας" (ΕΑΔΚ).

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, η απόφαση του ΣτΕ είναι αποτέλεσμα των αγώνων των κατοίκων της περιοχής που έχουν ξεκινήσει από το 1980, ενάντια στις επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, εφοπλιστών και κατασκευαστών. Στην ανακοίνωση καλούν όλους τους κατοίκους της Ραφήνας να αγωνιστούν και να επιβάλουν ένα άλλο σχεδιασμό ανάπτυξης της πόλης, που θα έχει στο κέντρο του τον παράγοντα άνθρωπο, που θα σέβεται το περιβάλλον, με τη συμμετοχή του στις αποφάσεις. Τέλος καταγγέλλουν τους τοπικούς άρχοντες, το νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αν. Αττικής, που τήρησαν στάση παθητικότητας απέναντι σε εφοπλιστές - κατασκευαστές - κυβέρνηση υπονομεύοντας τα συμφέροντα της πόλης.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ έρχεται να δικαιώσει τους πολύχρονους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που έκαναν οι κάτοικοι και οι φορείς της Ραφήνας κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης, εργολάβων και εφοπλιστών για επέκταση του λιμανιού και την υποβάθμιση της περιοχής.

Το έργο της επέκτασης ξεκίνησε το 1995 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνηγορία και του δήμου αλλά και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής χωρίς να υπολογιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι που εγκυμονεί για το περιβάλλον, καθώς το Μέγα Ρέμα Ραφήνας,που εκβάλλει στο σχεδιαζόμενο λιμάνι, μπορεί να καταστρέψει τα λιμενικά έργα, να υποβαθμίσει τις παραλίες της πόλης και να μειώσει ήδη το βάθος του πυθμένα, δεσμεύοντας και σημαντικά ποσά για μελλοντικές εκβαθύνσεις του.

Η ιστορία της επέκτασης του λιμανιού έχει ως εξής: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 1995 με σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών αποφασίζει την επέκταση και ξεκινούν οι εργασίες. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αν. Αττικής ενέκρινε κατά πλειοψηφία και με μυστική ψηφοφορία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων.

Η "ΑΔΚ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ" και η "Ανάλυση Οικοσυστημάτων ΕΠΕ",που συνέταξαν την ΜΠΕ, με επιστολή τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 12 Δεκέμβρη 1995, αναγνωρίζουν ότι η επέκταση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και κινδύνους πλημμυρών.

Στις 9 και 30 Γενάρη 1996 πραγματοποιούνται στη νομαρχία Αν. Αττικής δύο συσκέψεις, όπου συμμετείχαν ο νομάρχης Αν. Αττικής Δ. Φράγκος,εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο αντιπρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ. Στις συσκέψεις αυτές, το μόνο που δηλώθηκε ήταν η ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών!

Στις 23 Φλεβάρη οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης και Γεράσιμος Αραβανής καταθέτουν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητώντας να μάθουν, αν προτίθενται οι αρμόδιοι υπουργοί να επανεξετάσουν την ανάγκη κατασκευής του έργου τονίζοντας παράλληλα ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις εμμένουν στην κατασκευή ενός τεράστιου λιμανιού εκεί, εξυπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών, των εφοπλιστών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ