Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
"Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου"

Καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Δριμύτατοι εμφανίζονται οι αρχαιολόγοι με την τελευταία ανακοίνωσή τους ενόψει της συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο ομόφωνα έχει απορριφθεί από το σώμα της αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνει ότι "ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, αγνόησε προκλητικά τις θέσεις του κλάδου, πρωτοπόρου στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης της μνημειακής μας κληρονομιάς και μεθόδευσε συστηματικά την ουσιαστική διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Καταργεί υπηρεσίες και καταλύει κάθε έννοια ιεραρχίας και αξιοκρατίας συγκεντρώνοντας εγωκεντρικά στο πρόσωπό του απόλυτες εξουσίες, δεδομένου ότι τα πάντα πλέον εκκινούν με την αυθαίρετη βούληση του εκάστοτε υπουργού και ρυθμίζονται με Προεδρικά Διατάγματα και "ύποπτα" καταστατικά. Η προσθήκη και αποδοχή δε σειράς τροπολογιών επιτείνει τις καταστροφικές συνέπειες του Πολυνομοσχεδίου για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά".

Εξάλλου οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι "για πρώτη φορά, από ιδρύσεως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της παλαιότερης Δημόσιας Υπηρεσίας, από το 1830, βάλλεται απροκάλυπτα το θεσμικό της πλαίσιο και αμφισβητείται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς. Το εν λόγω νομοσχέδιο δε συνιστά συντονισμένη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας". Κρίνουν"αποσπασματικό, άνισο και ρουσφετολογικό" το χαρακτήρα του και κάνουν λόγο για "το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για το δημόσιο χαρακτήρα της προστασίας των μνημείων της χώρας. Με τρόπο αδιαφανή και αυθαίρετο εκχωρεί την προσοδοφόρα διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου σε ανεξέλεγκτα συμφέροντα".

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί αποκλειστικό υπεύθυνο τον υπουργό Πολιτισμού, τονίζοντας ότι "δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά, ούτε να τη θυσιάζει στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ