Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι "απάντησε" ο Τζουμάκας

Πιστός στην "Ατζέντα 2000", που αποτελεί χαριστική βολή για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και στην πολιτική διώξεων

Ο υπουργός Γεωργίας, στα λεγόμενά του χτες δεν άφησε καμία ελπίδα για ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών. Στα ζητήματα που του έθεσαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής, ξεκίνησε να απαντά λέγοντας πως η ΕΕ είναι Ενωση συμφερόντων, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα ψηφίσει την "Ατζέντα 2000" - που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους αγρότες και στην καταστροφή τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, γιατί... η χώρα μας πρέπει να μπει στην ΟΝΕ! Για τις δίκες των αγροτών, είπε πως δεν είναι καλή εικόνα να δικάζονται οι αγρότες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και ότι οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια!

Για το βαμβάκι, ο υπουργός Γεωργίας απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών, για τιμή 314 δραχμές το κιλό και μην να πληρώσουν οι παραγωγοί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας... τα μέλη της Πανθεσσαλικής τού μιλούσαν για άρση του προστίμου και ο Τζουμάκας τους έλεγε ότι έχει ζητήσει από την Κομισιόν να μειωθεί η προσαύξηση του 15%, στην ηρτημένη παραγωγή, για να οριστεί η προσωρινή συνυπευθυνότητα, στο 7,5%! Για το θέμα του βαμβακιού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, επιχείρησαν να επικεντρώσουν τα πρόβλημα στα διπλοζυγίσματα και τις απάτες των εκκοκκιστών και όταν τέθηκαν από τα μέλη της Πανθεσσαλικής προ των ευθυνών τους, επιχείρησαν να τα φορτώσουν όλα στους υπαλλήλους του Οργανισμού Βάμβακος και στους παραγωγούς. Τότε ο Βαγγέλης Μπούτας παρενέβη λέγοντας: "Βρίζετε τον Οργανισμό Βάμβακος και Καπνού για να τους κλείσετε. Βρίζετε τους παραγωγούς για τους διώξετε από τα χωράφια τους".

Για τα χρέη των αγροτών ο υπουργός Γεωργίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν τα σχετικά αιτήματά τους. Παρέπεμψε τους αγρότες να μπουν στην τοκογλυφική τραπεζική ρύθμιση της ΑΤΕ, επικαλούμενος ότι έτσι διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας. Αρνήθηκε δηλαδή να διαγραφούν οι τόκοι ποινής, τα 2/3 των συμβατικών τόκων και η μείωση των επιτοκίων κάτω από το διπλάσιο του πληθωρισμού.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής ψέλλισε μόνο ότι θα συσταθεί επιτροπή για να μελετήσει πώς θα δοθεί φτηνό πετρέλαιο και ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χρηματοδότηση έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά), αφού η Κοινότητα δε χρηματοδοτεί πλέον τέτοια έργα.

Για το ληστρικό νόμο για το νέο κλάδο κύριας ασφάλισης των αγροτών, είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της. Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα προωθηθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ, που ιδιωτικοποιεί τις γεωργικές ασφαλίσεις, επιβάλλοντας βαριά χαράτσια στους αγρότες, χωρίς να βελτιώνεται η ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας περιστράφηκε σε επιμέρους επισημάνσεις, για νοθείες, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας "κατάπιε τη γλώσσα του", όταν η συζήτηση έφτασε στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τα μέλη της Πανθεσσαλικής χαρακτήρισαν εργαλείο ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται. Τα μέλη της Πανθεσσαλικής του έφεραν μια σειρά παραδείγματα με χαρακτηριστικό το παρακάτω: Συνταξιούχος αγρότης του ΟΓΑ με 30 στέμματα χαρακτηρίστηκε κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης και γυναίκα στρατηγού με 300.000 δραχμές σύνταξη και 150 στρέμματα χαρακτηρίστηκε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ