Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δουλέμπορους παραδίνονται οι ναυτεργάτες

"Δεν είσαι πεπειραμένος"! Ετσι χαρακτήρισε ο ανθυποπλοίαρχος της εταιρίας ANANGEL SHIPPING του εφοπλιστή Αγγελικούση ναυτεργάτη που στάλθηκε από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας για να μπαρκάρει στο πλοίο ALFA BRAVERY και κατέχει δίπλωμα πρώτου μηχανικού με 20 χρόνια υπηρεσία στη θάλασσα! Με αυτόν τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό δεν προσλήφθηκε τελικά ο ναυτεργάτης και η εταιρία ζήτησε να της δοθεί από το ΓΕΝΕ βεβαίωση ότι "δεν προσφέρεται" Ελληνας ναυτεργάτης, προκειμένου να προσλάβει χαμηλόμισθο και ανασφάλιστο αλλοδαπό!

Το περιστατικό αυτό, που δεν είναι το μοναδικό, φανερώνει ότι ο αφανισμός των Ελλήνων ναυτεργατών από την ποντοπόρο, κατ' αρχήν, ναυτιλία είναι θέμα χρόνου. Ο Αγγελικούσης έκανε απλά χρήση ενός από τα αντιναυτεργατικά μέτρα, αυτού που προβλέπει ότι αν δεν προσφέρεται "ικανός και κατάλληλος" Ελληνας ναυτεργάτης (χωρίς να διευκρινίζεται ποιος θα τον κρίνει), ο εφοπλιστής θα μπορεί να προσλάβει αλλοδαπό!

Αυτό το μέτρο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν περιεχόταν στις εξαγγελίες του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη,που έγιναν στις 2 Ιούλη, για τη δραστική μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία. Ο υπουργός το πρόσθεσε, ως παραθυράκι, δυο μήνες αργότερα.

Επιπλέον με το μέτρο αυτό ο υπουργός στρώνει και το έδαφος για την κατάργηση του ΓΕΝΕ - που ήδη έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο - αφού υποβαθμίζει εντελώς το ρόλο του και ταυτόχρονα ενισχύει τη δράση των δουλέμπορων ναυτιλιακών πρακτόρων.

Η ΠΕΜΕΝ, με επιστολή της προς τον υπουργό και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό, σημειώνοντας ότι αντιναυτεργατικά μέτρα πλήττουν τους ναυτεργάτες όλων των βαθμών και ειδικοτήτων και τους παραδίδουν στους δουλέμπορους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ