Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Πρωτόγνωρο αγροτικό συλλαλητήριο

Πρωτόγνωρο σε δυναμισμό και μαζικότητα αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες στην Κέρκυρα. Στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, συμμετείχαν πάνω από 1.500 Κερκυραίοι αγρότες, στην πλειοψηφία τους ελαιοπαραγωγοί.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων 15 χρόνων, που φανερώνει ότι το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο, εξαιτίας της εντεινόμενης και πολύπλευρης αντιαγροτικής επίθεσης που δέχονται οι αγρότες από την ΕΕ και την κυβέρνηση. Στο συλλαλητήριο, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΣΚ, Σωκράτης Παπαδάτος,ενώ χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), ο πρόεδρος της ΕΑΣ, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, η Νομαρχιακή Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ. Ελαμψαν με την απουσία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μετά τη συγκέντρωση, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους. Εκεί ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας αποδοκιμάστηκε έντονα από τους διαδηλωτές, γιατί με τα λεγόμενά του δικαιολόγησε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Το βασικό ζήτημα που πρόταξαν οι αγρότες της Κέρκυρας στο ψήφισμά τους είναι η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας, που απειλείται πλέον με αφανισμό, εξαιτίας των καταστροφικών μέτρων που πρόκειται να λάβουν τα επιτελεία των Βρυξελλών στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000" και των όσων επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (πρώην ΓΚΑΤΤ). Επίσης, τέθηκε και το πρόβλημα της τιμής στο λάδι που φέτος θα κινηθεί σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα.

Οι αγρότες της Κέρκυρας απαιτούν: Τιμή στο λάδι 870 δραχμές για το 5άρι. Να υπάρξει εθνική επιδότηση. Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, η επιδότηση να αποδίδεται ολόκληρη, χωρίς καμία κράτηση, στους δικαιούχους παραγωγούς. Οχι στην επιδότηση ανά δέντρο. Να δίνεται επιδότηση στην παραγωγή. Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των μεσαζόντων και των βιομηχανιών του λαδιού, που εκμεταλλεύονται αγρότες και καταναλωτές και πωλούν το λάδι μας στην αγορά σε τριπλάσια τιμή απ' όση το αγοράζουν. Προστασία από τον δάκο με κρατική ευθύνη για να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και προστασία της δημόσιας υγείας.

Ακόμα ζητούν: Σύγχρονο και πραγματικό Μητρώο Αγροτών, που δε θα χρησιμοποιηθεί για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Ενίσχυση των συνεταιρισμών. Να δοθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας, της αλιείας, κτηνοτροφίας, παραγωγής οπωροκηπευτικών. Αμεσα 1 δισ. δραχμές για αγροτική οδοποιία στην Κέρκυρα. Τέλος, να σταματήσουν τα αγροτοδικεία σε βάρος των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ