Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάλι πλημμύρες!

Τον εφιάλτη από τις πλημμύρες του περασμένου Γενάρη έζησαν και πάλι οι κάτοικοι της Κορίνθου. Μια δυνατή νεροποντή ήταν αρκετή για να παραλύσει ολόκληρος ο νομός, αφού πάνω από 120 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης και στην Εθνική οδό - από και προς την Κόρινθο - είχε διακοπεί για αρκετές ώρες. Ευτυχώς, αυτή τη φορά ο χείμαρρος Ξηριάς δεν ξεχείλισε, όπως στις 12 Γενάρη, γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ίσως να θρηνούσαμε θύματα.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, μετά την καταστροφική πλημμύρα του Γενάρη, ήταν και η βασική αιτία για τη χτεσινή γνώριμη εικόνα στην Κόρινθο. Αλλωστε το διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα ήταν γεμάτο μόνο από υπουργικές εξαγγελίες και υποσχέσεις, χωρίς όμως την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι το αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων υδάτων του νομού κατασκευάστηκε το 1953!

"Οι κάτοικοι απαιτούν μικρά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στους χειμάρρους της πόλης, για να μη ζουν με τον εφιάλτη νέων καταστροφών μετά από κάθε βροχόπτωση", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και επισημαίνει ότι "μόνο με τη δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της Κορίνθου, μέσα από τους μαζικούς φορείς της πόλης, θα δοθεί απάντηση στην αδιαφορία κυβέρνησης και τοπικών παραγόντων".

Η βροχόπτωση άρχισε προχτές το βράδυ και μετά από λίγες ώρες όλοι οι δρόμοι της πόλης θύμιζαν Βενετία. Τα νερά έτρεχαν ορμητικά, εισβάλλοντας σε σπίτια και καταστήματα. Μία μάντρα του στρατοπέδου της Κορίνθου έπεσε, ενώ στο σταθμό του ΟΣΕ συνεργείο της νομαρχίας γκρέμισε έναν φράχτη που εμπόδιζε τη ροή των νερών της βροχής. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στις περιοχές Ισθμια,Γαλατάκι και Αλμυρή,ενώ μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν κατατεθεί στη νομαρχία περισσότερες από 50 αιτήσεις για ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Από προχτές το βράδυ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ για αρκετές ώρες είχε σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών - Τρίπολης, μετά τον Ισθμό, λόγω κατολισθήσεων και η κυκλοφορία στον κόμβο Εξαμιλίων λόγω του νερού που κάλυψε το οδόστρωμα. Ακόμα σε μεγάλο μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου 3 από τις 4 λωρίδες κυκλοφορίας παρέμειναν κλειστές για αρκετή ώρα λόγω κατολισθήσεων. Τέσσερις επιτροπές της νομαρχίας έχουν ξεκινήσει έλεγχο για την καταγραφή των ζημιών σε όλο το νομό.

Ζημιές και στο Αργος

Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών (θερμοκήπια, κηπευτικά) καταστράφηκαν και στο Νομό Αργολίδας, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν σπίτια και εμπορικά καταστήματα. Ο χείμαρρος Ξηριάς πλημμύρισε στο σημείο που στενεύει, κοντά στην πόλη του Αργους. Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα στην περιοχή Αγίου Βασιλείου μέχρι τη Χαλέπα.Κλειστή ήταν μέχρι χτες το μεσημέρι η σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος των Μύλων.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Αργολίδας Δ. Σαραβάκο οι πλημμύρες επαναλαμβάνονται, αφού "δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχέδιο για το νομό". "Εχουμε ζητήσει, επισημαίνει ο νομάρχης, τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ για μια σειρά έργα και συγκεκριμένα για τη διαπλάτυνση του ποταμού Ξηριά. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται 1,5 δισ. δρχ., ενώ είναι ανάγκη να δοθούν από την κυβέρνηση και άλλα χρήματα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του νομού".

Φταίνε οι συνδέσεις!

Στην Αθήνα η νεροποντή δημιούργησε κυκλοφοριακό "έμφραγμα" στο κέντρο και στις λεωφόρους Κηφισίας, Κατεχάκη, Αλεξάνδρας και Μεσογείων. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν τα νοτιοανατολικά προάστια (Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Καλαμάκι). Η Πυροσβεστική από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι δέχτηκε 55 κλήσεις για πλημμύρες σε διαμερίσματα και καταστήματα. Με ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι οι 5 τομείς αποχέτευσης δέχτηκαν 226 κλήσεις για επεμβάσεις, οι περισσότερες από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Ηράκλειο, το Περιστέρι και το Χαϊδάρι.

Πάντως η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί για άλλη μια φορά να δικαιολογήσει τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη χτεσινή νεροποντή, επισείοντας τις παράνομες συνδέσεις των αποχετεύσεων ομβρίων υδάτων. Φαίνεται πως η ανυπαρξία ενός κεντρικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού έρχεται σε δεύτερη μοίρα για την Εταιρεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεχείλισαν» οι πολιτικές ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας (2020-09-22 00:00:00.0)
Σοβαρές καταστροφές από πλημμύρες σε Μακεδονία - Θράκη (2014-12-09 00:00:00.0)
Τριήμερος εφιάλτης πλημμύρας (2006-09-29 00:00:00.0)
Κάθε βροχή και πλημμύρα! (2005-12-30 00:00:00.0)
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έφερε την καταστροφή (2005-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ