Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διογκώνεται ο αγώνας των φοιτητών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί φοιτητές πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες συνεχείς διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, ενώ το μέτωπο των φοιτητών συνεχώς διευρύνεται και οι διαμαρτυρίες επεκτείνονται καθημερινά, ενώ σήμερα Πέμπτη οι φοιτητές, από την πλειονότητα των Πανεπιστημίων και ανωτάτων Σχολών της χώρας διαδηλώνουν στην έδρα της κυβέρνησης Κολ, στη Βόννη.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το συνωστισμό στις αίθουσες παραδόσεων, τις ανεπαρκείς βιβλιοθήκες και την κακή οργάνωση των πανεπιστημίων τους, αλλά ζητούν την αύξηση του ποσού των υποτροφιών, τη μη εισαγωγή διδάκτρων, το διορισμό επαρκούς προσωπικού, τη μη κατάργηση ορισμένων σχολών και τέλος περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης των φοιτητών σε ζητήματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας που τους αφορούν.

Μπροστά σε αυτό το διογκούμενο κύμα των διαμαρτυριών, η κυβέρνηση έκανε μία πρώτη υποχώρηση, όπου την Τρίτη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Παιδείας Γίργκεν Ρίτγκερς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει 40 εκατ. μάρκα για την κάλυψη των αναγκών της ενημέρωσης των βιβλιοθηκών, αλλά το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Στο ίδιο κύμα κινήθηκε και ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ,ο οποίος μιλώντας χτες στο Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι για τη μείωση των δαπανών για τα πανεπιστήμια ευθύνονται τα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια, η πλειοψηφία των οποίων ελέγχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης και όχι από τη χριστιανοδημοκρατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο αριθμός των φοιτητών υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια στη Γερμανία και έφθασε το 1,8 εκατομμύρια. Το 1977 υπήρχαν στη Δυτική Γερμανία 510.000 φοιτητές και 120.000 στην Ανατολική Γερμανία. Οι κυβερνητικές δαπάνες για τα πανεπιστήμια - η κυριότερη πηγή εσόδων τους - σε ποσοστό επί τοις εκατό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από 1,32% το 1975 σε 0,92% το 1993.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ