Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικός κινηματογράφος στην ΕΤ - 3

Η ΕΤ - 3 με αφορμή το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να προβάλλει ελληνικές ταινίες, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο φεστιβάλ. Ετσι, σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δύοακόμη αξιόλογες ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών. Πρόκειται για την ταινία του Τάσου Ψαρρά "Καραβάν Σαράι", που κέρδισε στο 27ο Φεστιβάλ βραβείο σεναρίου και σκηνοθεσίας και για την ταινία του Λάκη Παπαστάθη "Τον καιρό των Ελλήνων", που το 1981 κέρδισε τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Η ταινία του Τάσου Ψαρρά "Καραβάν Σαράι" σκιαγραφεί μια περίοδο της ελληνικής μας ιστορίας και συγκεκριμένα την εποχή του Εμφυλίου. Λίγο πριν το τέλος του Εμφυλίου ένας χωρικός, που προσπαθεί να μείνει αμέτοχος σε όσα διαδραματίζονται γύρω του, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το ακριτικό χωριό του και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Καραβάν Σαράι. Πρωταγωνιστούν οι Θύμιος Καρακατσάνης, Δήμητρα Χατούπη, Μίρκα Καλατζοπούλου και Βασίλης Κολοβός. (ΕΤ - 3 22.00).

Στην εποχή που κυριαρχούσαν ληστές αναφέρεται η ταινία του Λάκη Παπαστάθη "Στον καιρό των Ελλήνων".Στις αρχές του αιώνα ένας νεαρός αστός αιχμαλωτίζεται από μια ομάδα ληστών. Αυτό θα γίνει αφορμή για ν' ανακαλύψει έναν άλλο κόσμο και μιαν άλλη πραγματικότητα που μέχρι τότε του ήταν άγνωστη. Παίζουν οι Αλέξης Δαμιανός, Κώστας Αρζόγλου, Νένα Μεντή και Μίμης Χρυσομάλλης. (ΕΤ - 3 01.00)

Ενδιαφέρουσες, όμως, είναι και μερικές από τις ξένες ταινίες που θα μεταδοθούν σήμερα. "Σταργκέιτ",είναι ο τίτλος της αμερικανικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Ρόλαντ Εμεριχ. Δύο επιστήμονες ταξιδεύουν στο χρόνο και βρίσκονται στην Αίγυπτο μιας άλλης εποχής. Στη χώρα αυτή κυβερνά ένας θεός τύραννος που καταδυναστεύει τους υπηκόους του. Παίζουν οι Κερτ Ράσελ, Τζέιμς Σπέιντερ και Βιβέκα Λίντφορς. (ΣΤΑΡ 21.05)

Η Τζέσικα Λανγκ ερμηνεύει το ρόλο της διάσημης κάντρι τραγουδίστριας της δεκαετίας του '50, Πάτσι Κλάιν, στην ταινία του Κάρελ Ράις "Τα όνειρα μιας γυναίκας".Η ταινία αφηγείται κυρίως τη ζωή της με τον μέθυσο και ιδιόρρυθμο άνδρα της. (ΕΤ - 1 21.00)

Η "Μακιγιαρισμένη γυναίκα",η γαλλική ταινία του Χοσέ Πινέιρο, βασίζεται σε μυθιστόρημα της Φρανσουάζ Σαγκάν. Η ταινία σατιρίζει την κοσμική κοινωνία και αφρόκρεμα τα μέλη της οποίας συγκεντρώνονται σ' ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, που ονομάζεται "Νάρκισσος". Πρωταγωνιστούν η Ζαν Μορό και οι Αντονι Ντελόν, Αντρέ Ντισολιέ και Λάουρα Μοράντε. (ΝΕΤ 00.30)

Μια όχι και τόσο πετυχημένη διασκευή του θεατρικού έργου του Ευγενίου Ο' Νιλ, είναι η ταινία "Πόθοι κάτω από τις λεύκες".Ενας πουριτανός μεγαλοκτηματίας στη Νέα Αγγλία του 19ου αιώνα παντρεύεται μια Ιταλίδα μετανάστρια. Ηδη όμως από τον πρώτο του γάμο έχει αποκτήσει έναν γιο ο οποίος θα παίξει και καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ζευγαριού και ιδιαίτερα στη ζωή της νεαρής γυναίκας. Παίζουν η Σοφία Λόρεν, ο Αντονι Πέρκινς και οι Μπερλ Αϊβς και Φρανκ Οβερτον. (ΣΤΑΡ 02.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ