Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παιδικές διαφημίσεις και οδηγία

Την έξαρση των διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών, ενόψει των Χριστουγέννων επιχειρεί να προλάβει με σχετική του οδηγία προς τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς ο σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το κλιμάκιο του διαφημιστικού χρόνου του ΕΣΡ, αποφάσισε να αποστείλει "οδηγία" προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, υπενθυμίζοντάς τους τη νομοθεσία και καλώντας τους να την εφαρμόσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του, θα κινηθούν οι διαδικασίες ελέγχου και θα επιβληθούν κυρώσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται από το νόμο.

Το ΕΣΡ υπενθυμίζει με την οδηγία του: Σύμφωνα με το νόμο οι τηλεοπτικοί σταθμοί απαγορεύεται να μεταδίδουν διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ. Διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών θεωρούνται τα διαφημιστικά μηνύματα που γίνονται με "πασίδηλο στόχο τη διαφήμιση παιχνιδιών όπως αυτά ορίζονται από τη δασματολογική κλάση τους και προκαλούν καταναλωτικό εθισμό στα παιδιά".

Σύμφωνα με το νόμο, αλλά και με τον κανονισμό δεοντολογίας του ΕΣΡ, η ραδιοτηλεοπτική διαφήμιση δεν πρέπει να προκαλεί κίνδυνο ηθικής ή σωματικής βλάβης στους ανήλικους. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να "εξωθεί ευθέως" τους ανήλικους στην αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας εκμεταλλευόμενη την απειρία και την ευπιστία τους. Δεν πρέπει, επίσης, να "παρακινεί ευθέως" τους ανήλικους να πείσουν τους γονείς τους ή τρίτους ν' αγοράσουν τα διαφημιζόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες. Το ΕΣΡ εκφράζει την ελπίδα ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών, όπου είναι και η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία παρατηρείται συνήθως έξαρση των διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών, θα τηρήσουν τη νομοθεσία προκειμένου ν' αποφευχθούν οι κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ