Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμφωνία Ταλιμπάν - ΟΗΕ για το όπιο

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οριστικοποιήθηκε τελικά χτες η συμφωνία μεταξύ των κατεχόντων το 90% του εδάφους του Αφγανιστάν, ισλαμιστών Ταλιμπάν, και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των καλλιεργειών παπαρούνας για όπιο. Ο Πίνο Αρλάκι, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, δήλωσε χτες μετά το πέρας επίσκεψης στο Αφγανιστάν ότι ο ΟΗΕ θα χορηγήσει 3,8 εκατομμύρια δολάρια τα τρία επόμενα χρόνια για τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τους καλλιεργητές παπαρούνας.

Από το Αφγανιστάν προέρχεται το 50% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου και το 80% της ηρωίνης που καταναλώνεται στην Ευρώπη. Από τους 2.800 τόνους οπίου που παρήχθησαν στο Αφγανιστάν φέτος, το 26% παρήχθη σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

Ο Αρλάκι τόνισε ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν δεσμεύτηκε να εμποδίσει τις νέες καλλιέργειες και να καταστρέψει τις ποσότητες παπαρούνας που βρίσκονται στα εργαστήρια, στα οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση υπεύθυνοι των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο της καλλιέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ