Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δεσμεύσεις του Κ. Καραμανλή

"Δεν είμαι από εκείνους τους πολιτικούς που δίνουν υποσχέσεις". "Είμαι εδώ, όχι για να σας δώσω υποσχέσεις". Πρόκειται για φράσεις που επαναλάμβανε σε κάθε συνάντησή του με τους φορείς και τους κατοίκους της Θράκης ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του το Σαββατοκύριακο.

Και είναι αλήθεια ότι επιμελώς και πεισματικά απέφυγε στις ομιλίες του οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στα αιτήματα που του έθεταν υπόψη και αφορούσαν καυτά προβλήματα της πολύπαθης ακριτικής περιοχής. Η άρνησή του αυτή να δεσμευτεί για οτιδήποτε είναι ευνόητη. Επιδιώκει να μην έχει καμία δέσμευση απέναντι στα λαϊκά στρώματα, όταν έρθει στην εξουσία. Θέλει να έχει"λυμένα τα χέρια του" για να μπορέσει να εφαρμόσει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκφράζει.

* * *

Λίγες μέρες όμως νωρίτερα, μπροστά σε άλλο ακροατήριο, δεν ήταν καθόλου ακατάδεχτος και είχε επιδείξει εξαιρετική ευλυγισία στην παροχή υποσχέσεων. Μιλούσε όμως ενώπιον της "ευγενούς τάξης" των επιχειρηματιών, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Εκεί πραγματικά οι υποσχέσεις και οι "κυβερνητικές δεσμεύσεις" περίσσεψαν: Θα σαρώσουμε το κράτος, ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα σας δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις ακόμα και όταν έχει αποδειχθεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει, θα περικόψουμε δραστικά τις κρατικές - κοινωνικές δαπάνες, θα μεταρρυθμίσουμε την κρατική μηχανή ώστε να δουλεύει αποτελεσματικότερα για τα συμφέροντά σας, θα σας απαλλάξουμε από τους "περιττούς" φόρους, θα προχωρήσουμε με τόλμη την ελαστικότητα στην αγορά εργασίας κ.ο.κ.

Αυτή η διπλή γλώσσα του Κ. Καραμανλή δε συνιστά φυσικά καινούριο φαινόμενο. Οι διαχειριστές εξουσίας - πρώην, νυν και μελλοντικοί - εμφανίζονται με δύο πρόσωπα. Ενα προς τα μεγάλα αφεντικά, όπου η σαφήνεια και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις πλεονάζουν, και ένα προς τα λαϊκά στρώματα, όπου η απουσία δεσμεύσεων για τα συμφέροντά τους επιχειρείται να αναπληρωθεί με γενικόλογες υποσχέσεις για "καλύτερες μέρες".

Ετσι και ο πρόεδρος της ΝΔ στη Θράκη μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις για "βελτίωση του βιοτικού επιπέδου", "στήριξη του αγροτικού εισοδήματος", "οικονομική ανάπτυξη", "προσέλκυση επενδύσεων", κλπ. Ταυτόχρονα, απέφυγε να αναφέρει οποιαδήποτε από τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία. Απέκρυψε δηλαδή το αποκρουστικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του. Προς δόξαν των "γενναίων" διακηρύξεών του ότι δε λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

* * *

Με την τακτική αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται "να πάει μακριά". Οι εργαζόμενοι έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν ποιος είναι μαζί τους και ποιος βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Και φυσικά γνωρίζουν ότι οι δεσμεύσεις του Κ. Καραμανλή απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία είναι αυτές που μετράνε στην πράξη.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ