Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη

Με μια συγκλονιστική συγκέντρωση και πορεία, οι εργαζόμενοι της Αθήνας δήλωσαν αποφασισμένοι, από σήμερα κιόλας, να συγκρουστούν με τη σκληρή ταξική πολιτική της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας

Με τη χτεσινή συγκλονιστική παρουσία στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή, οι εργαζόμενοι έστειλαν βροντερό μήνυμα πως δεν ανέχονται πια να τους κλέβουν τον ιδρώτα και τα δικαιώματά τους και ότι είναι αποφασισμένοι, από σήμερα κιόλας, να κοντραριστούν, να συγκρουστούν μ' αυτήν τη σκληρή ταξική πολιτική της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας. Να παλέψουν κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που δίνουν χέρι στην κυβέρνηση, για τη μαζικοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την ανατροπή των συσχετισμών, για μια αποφασιστική, οργανωμένη και σωστά προσανατολισμένη πάλη με τις ταξικές δυνάμεις. Να παλέψουν, εν τέλει, για μια άλλη πολιτική, που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης, της νεολαίας.

Η συγκέντρωση

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φθάνουν στο Πεδίον του Αρεως, το χώρο της συγκέντρωσης του ΚΚΕ, μία ώρα περίπου πριν την καθορισμένη ώρα για να κατακλύσουν, σιγά σιγά, με την παρουσία και τα πανό τους, το χώρο της πλατείας, την Πατησίων, σ' όλο το μήκος της πλατείας και μέχρι το Μουσείο και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι το ξενοδοχείο "Παρκ". Ηταν εκεί παρόντες κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, μπαρουτοκαπνισμένοι της γενιάς της Αντίστασης, αγωνιστές κάθε ηλικίας, χιλιάδες εργαζόμενοι που έφθασαν από κάθε γωνιά της Αθήνας, άλλοι "συντεταγμένοι" με τις οργανώσεις του ΚΚΕ απ' όλες τις γωνιές της Αθήνας και χιλιάδες άλλοι που ήρθαν να συνταχθούν με τους κομμουνιστές για να βροντοφωνάξουν μαζί "ως εδώ και μη παρέκει"!

Το δικό τους ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση και την πορεία, αμέσως μετά, έδωσαν οι χιλιάδες νεολαίοι της ΚΝΕ και άλλοι νεολαίοι της Αθήνας με τα συνθήματά τους. "Οχι στη λιτότητα και τον αυταρχισμό", "Εμπρός Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ Αντίσταση και Πάλη", "ΚΚΕ το Κόμμα σου Λαέ", "Οχτώ δεκαετίες μ' αγώνες και θυσίες το ΚΚΕ στην πρωτοπορία", "Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική", ήταν από τα συνθήματα που αντήχησαν στη συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Κι όταν ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ, ανεβαίνοντας στο βήμα της εξέδρας χαιρέτιζε "τη μαζική παρουσία, το βροντερό "παρών" στο αποψινό συλλαλητήριο", και καλούσε τους συγκεντρωμένους "να δώσουν ακόμα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά το "παρών" στη μεγάλη γιορτή για τα 80χρονα του ΚΚΕ στις 14 Δεκέμβρη το απόγευμα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας" και καλούσε "να μπούμε από αύριο κιόλας αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 18 Δεκέμβρη", οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με ένα μυριόστομο: "Εμπρός Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ Αντίσταση και Πάλη", "Οχτώ δεκαετίες μ' αγώνα και θυσίες το ΚΚΕ στην πρωτοπορία".

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, ο Δ. Ζάχαρης κατάγγειλε τη χειρότερη κυβέρνηση της τελευταίας 25ετίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: Εχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση αδίστακτη, αποφασισμένη, αλλά και επικίνδυνη, διπλά και τριπλά, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: "Την ίδια ώρα που σηκώνουν το μπόι τους στους ανυπεράσπιστους αγρότες και χωρικούς, που λοιδορούν τους συνταξιούχους. Την ίδια ώρα, που δείχνουν την έσχατη περιφρόνηση προς τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Την ίδια ώρα αποδείχνονται θλιβερά ασπόνδυλα, ταπεινοί υπήκοοι ξένων δυνάμεων και συμφερόντων".

Μεγαλειώδης πορεία

Συγκλονιστική ήταν η πορεία που ξεκίνησε, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, για να κατευθυνθεί από το Πεδίον του Αρεως, μέσω Πατησίων, Αιόλου και Σταδίου, στο Σύνταγμα και στη Βουλή. Ηταν μια πορεία μεγαλειώδης, που θύμιζε μεγάλες στιγμές και όπου, με τα πανό και το κόκκινο από τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που κρατούσαν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες που έδιναν μια μοναδική αγωνιστική εικόνα, τα συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, για Αντίσταση και Πάλη "δονούσαν την ατμόσφαιρα". Η πορεία ξεκίνησε στις 7.30 μμ και ενώ η κεφαλή της πορείας είχε φθάσει στη Σταδίου, ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει οι τελευταίοι από τους συγκεντρωμένους από το Πεδίον του Αρεως.

"Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη". Ηταν το πρώτο σύνθημα, που δόνησε την οδό Πατησίων με το ξεκίνημα της πορείας, στην πρώτη γραμμή της οποίας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ένωνε τη φωνή της με αυτές των μελών και των οπαδών του Κόμματος. Η λεωφόρος κοκκίνισε από τις σημαίες των χιλιάδων διαδηλωτών, που μετείχαν σε μια πορεία συγκροτημένη, γεμάτη παλμό και δύναμη. Οι φωνές όλων ενώθηκαν στο σύνθημα "Εργατιά Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά". Ακολούθησαν συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που βρήκαν απήχηση και σε περαστικούς, όπως "Ακρίβεια - Ανεργία - Αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός" και "Με ρόπαλα και ΜΑΤ, χτυπάνε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνουνε τις πλάτες".

Τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα των διαδηλωτών εκφράστηκαν με τα συνθήματα "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", και"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, πολέμου Συνδικάτο", συνθήματα, που τράνταξαν το κέντρο της ΑΘήνας. Το ανθρώπινο ποτάμι ξεχύθηκε στη Σταδίου και οι διαδηλωτές, σε κάθε τους βήμα, καλούσαν το λαό της Αθήνας να μη σκύψει το κεφάλι, αλλά να αντισταθεί και να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του. Με πρωτοφανή παλμό και περηφάνια, αντήχησε το σύνθημα "Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία". Αρκετή ώρα αργότερα, κατηφορίζοντας την Πανεπιστημίου και κατευθυνόμενοι προς την Ομόνοια, οι χιλιάδες συμμετέχοντες διατράνωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν και να παλέψουν ενάντια στην πολιτική, που συνεχώς αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες, που δένει τη χώρα στο άρμα της εξάρτησης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και να διεκδικήσουν δαπάνες για σχολεία και κατοικίες εργατικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ