Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περίσσεψαν τα παχιά λόγια
  • Αρχισαν επίσημα χτες οι εργασίες της 1ης Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
  • Χρ. Καράτσαλος: Μακριά από τα προβλήματα των αποδήμων το ΣΑΕ

Αστραψαν τα φλας χτες στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Α Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ με την παρουσία των επισήμων, ενώ περίσσεψαν τα παχιά λόγια για την προσφορά των απόδημων, για την επιτυχία του θεσμού (!) κλπ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί της ΝΔ, του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας κ.ά.

"Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να διαπιστώσουμε ότι το ΣΑΕ έμεινε μακριά από τα προβλήματα των αποδήμων. Τόσα έξοδα και κόποι θα πάνε χαμένα, αν οι απόδημοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν παίξουν ουσιαστικό ρόλο, ενώ, παράλληλα, η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού δεν αναλάβει τις ευθύνες της", τόνισε στο χαιρετισμό του ο Χρ. Καράτσαλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΚΚΕ.

Να ξεκαθαριστεί η εκπροσώπευση

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Χρ. Καράτσαλος αναφέρθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που επικρατούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στη μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίων σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ ταυτόχρονα έχουμε μεγάλωμα της φτώχειας και της ανεργίας. "Η Νέα τάξη, είπε, προσπαθεί να θωρακιστεί, επεκτείνοντας τα επιχειρησιακά όρια του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο και γίνεται μία μεγάλη απειλή για τα συμφέροντα των λαών μαζί και της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο, που τα υποκινούν οι Αμερικανοί, οι οποίοι, μετά από αυτά, θα έρθουν ως επιδιαιτητές στην περιοχή". Σημείωσε ακόμη ότι πάνε να λύσουν "πακέτο" τα ζητήματα αυτά με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποδείχτηκε με τη λεγόμενη "Νέα Δομή του ΝΑΤΟ", σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και οδηγεί σε διχοτόμηση της Κύπρου.

Ο Χρ. Καράτσαλος επισήμανε ότι το ΚΚΕ από την αρχή είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του και για την παραποίηση του νόμου που γινόταν με το ΠΔ και για την αντιδημοκρατική ευχέρεια που δίνεται με το Διάταγμα αυτό σε έναν άνθρωπο, στην προκειμένη περίπτωση, στον γγ του Απόδημου Ελληνισμού, να καθορίζει ο ίδιος την αντιπροσώπευση. "Αυτό το ζήτημα τις προηγούμενες μέρες εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό, αποπροσανατόλισε τους αντιπροσώπους σε ζητήματα για διαδικαστικά θέματα, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε και απογοητεύσεις, είπε. Οταν από την αρχή δεν εξασφαλίζονται δημοκρατικές διαδικασίες, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Αντικειμενικά λοιπόν, σήμερα μπαίνει θέμα ξεκαθαρίσματος της αντιπροσώπευσης των οργανώσεων του ΣΑΕ και θα πρέπει με νέο ΠΔ να χαραχτούν τα κριτήρια που θα εκλέγουν από τη βάση των μαζικών οργανώσεων των μεταναστών τους αντιπροσώπους". Πρόσθεσε ότι το ΣΑΕ, παρόλο που είναι συμβουλευτικό όργανο, θα πρέπει να παίζει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο, ενώ παρατήρησε ότι για το Προεδρείο του ΣΑΕ είναι άγνωστη η έννοια του απολογισμού.

Δεν πρέπει να εξυπηρετεί σκοπιμότητες

Στο χαιρετισμό του, ο Στ. Παναγιώτου,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, επισήμανε ότι η πρώτη τακτική συνέλευση του ΣΑΕ πραγματοποιείται σε μία εποχή που τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός δεν αρκούνται στην κυριαρχία του κόσμου, αλλά αποσκοπούν στην κατοχή του. "Το ΣΑΕ δεν πρέπει να εξυπηρετεί σκοπιμότητες, αλλά να παραμένει πιστό στους στόχους του", συνέχισε. "Οταν η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή στο εσωτερικό της χώρας δεν μπορεί να είναι φιλική προς τον απόδημο ελληνισμό. Για να μπορεί μία κυβέρνηση να αξιοποιεί τον Ελληνισμό της Διασποράς για το καλό της χώρας και του λαού, πρώτα και κύρια, θα πρέπει η ίδια ν' ακολουθεί μία συνεπή πατριωτική και φιλολαϊκή πολιτική και κατ' επέκταση φιλική προς τον Απόδημο Ελληνισμό. Αντί, λοιπόν, οι εκάστοτε κυβερνήσεις να προσπαθούν να χρησιμοποιούν ευκαιριακά τους συμπατριώτες μας, που ζουν και εργάζονται στις διάφορες γωνιές του κόσμου, θα ήταν προτιμότερο να σκύψουν στα προβλήματα που τους απασχολούν, προβλήματα που θα πρέπει να αποτελέσουν το κύριο περιεχόμενο, τόσο του ΣΑΕ, όσο και των άλλων φορέων του Απόδημου Ελληνισμού". Ζήτησε, επίσης, στο ΣΑΕ να παίρνουν μέρος ισότιμα όλοι οι φορείς των μεταναστών, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, πράγμα που, δυστυχώς παρατηρήθηκε, όπως σημείωσε, τόσο στην ιδρυτική, όσο και σ' αυτήν τη συνέλευση.

Χαιρετίζοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της Α Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αποκάλεσε τους συνέδρους "φωνή της Ελλάδας σ' όλη τη Γη". Δεν παρέλειψε, όπως συμβαίνει και με όλα τα συνέδρια των επιχειρηματιών που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, να μιλήσει για τη δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, για "τη νέα εποχή αβεβαιότητας, αλλά και προκλήσεων που δίνει ευκαιρίες. Πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε τώρα", τόνισε.

Ελάχιστα ενδιαφέρουν τα προβλήματα

Το 90% περίπου των μεταναστών είναι εργαζόμενοι, στο ΣΑΕ, όμως, αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρό, ενώ οι περισσότεροι από τους συνέδρους, ιδιαίτερα στο ΣΑΕ Αμερικής, είναι επιχειρηματίες. Αυτούς τους αντιπροσώπους, ελάχιστα τους ενδιαφέρουν τα προβλήματα των εργαζόμενων απόδημων, αν δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις αντίθετα συμφέροντα με αυτά της εργατικής τάξης των Ελλήνων του εξωτερικού.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι το ΣΑΕ Αμερικής διά βοής ενέκρινε πάνω από 50 ψηφίσματα που ενδιέφεραν τους επιχειρηματίες και την Εκκλησία ή ήταν γενικού εθνικού ενδιαφέροντος. Οταν όμως ο μοναδικός αντιπρόσωπος εργατικής Οργάνωσης από τον Καναδά επιχείρησε να υποβάλει ψηφίσματα που ζητούνε την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που ζούνε στον Καναδά, του αφαιρέθηκε ο λόγος.

"Πρόκειται για ένα συνέδριο που θα εκλέξει έναν πρόεδρο, ο οποίος θα λέει ότι είναι εκπρόσωπος του ελληνισμού και θα προβάλλεται εδώ και εκεί. Μίλησαν σήμερα για απόδημους και μας χειροκρότησαν και είναι αλήθεια ότι οι απόδημοι προσφέρουν, αλλά πάνω από όλα προσφέρουν οι εργαζόμενοι. Το ΣΑΕ έγινε για να λύσει τα προβλήματα των μεταναστών, εδώ όμως δε γίνεται καμία συζήτηση για τα προβλήματα αυτά", δηλώνει στο "Ρ" ο αντιπρόσωπος του Εργατικού Συλλόγου Ελλήνων του Κεμπέκ, Θεοχ. Φουρνάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ