Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Ομόθυμη απόφαση για δυναμική απάντηση

Συνεδρίασε χτες το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και αποφάσισε μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για απεργιακές κινητοποιήσεις

Ομόθυμη εκφράστηκε χτες η απόφαση του Μεικτού Συμβουλίου - στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και αποτελούν την Απεργιακή Επιτροπή της Ενωσης Συντακτών - για αγωνιστική και απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ σαν απάντηση στην πρόκληση των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ, που αρνούνται να ικανοποιήσουν στοιχειώδη αιτήματα του κλάδου στα πλαίσια της υπογραφής της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις, ώστε να υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση και προετοιμασία του κλάδου για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα 8.12.97 συνέρχεται η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών για να συζητήσουν το θέμα της ΣΣΕ.

Οπως είναι γνωστό, οι μεγαλοϊδιοκτήτες αρνούνται προκλητικά να ικανοποιήσουν τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου και ούτε καν να συζητήσουν τα θεσμικά αιτήματα που προβάλλονται από την Ενωση με στόχο την κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και αιτημάτων δεοντολογίας, που να προστατεύουν τόσο τους δημοσιογράφους όσο και την κοινή γνώμη από τον κιτρινισμό και την παραπληροφόρηση και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς αντικειμενική ενημέρωση των εργαζομένων. Πρόκειται για μια τακτική που ακολουθούν όλα τα τελευταία χρόνια για να να παρακάμπτουν τα προβλήματα αυτά, πράγμα που, στην πράξη, έχει οδηγήσει σε υπονόμευση και όποιων θετικών κατακτήσεων του κλάδου. Πολύ περισσότερο που έχουν σωρευτεί νέα προβλήματα από τη νέα τεχνολογία, την εντατικοποίηση της εργασίας με την πολυαπασχόληση κλπ., με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί, εκτός των άλλων, εργασιακό καθεστώς γαλέρας για πάρα πολλούς δημοσιογράφους και ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η Απεργιακή Επιτροπή του κλάδου συνεδρίασε, χτες, και με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας και με όλους τους κλάδους και τις Ενώσεις Εργαζομένων στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ, που επίσης παραβρέθηκαν, αποφάσισε να δώσει τη δική της απάντηση στην άρνηση των ιδιοκτητών να ικανοποιήσουν τα δίκαια και απολύτως λογικά αιτήματα των εργαζομένων. Κι αυτό, όπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες συσσωρεύουν υπερκέρδη, έχοντας μετατρέψει το χώρο του Τύπου και τα ΜΜΕ σε σούπερ μάρκετ προσφορών, τους εργαζόμενους σε πληρώματα γαλέρας και έχουν εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής της κοινής γνώμης με την άκρατη εμπορευματοποίηση.

Οι Ελληνες δημοσιογράφοι, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα αγωνιστούν με όλα τα μέσα για να ανατρέψουν αυτές τις φθοροποιές σχέσεις, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια και τις αρχές της έντιμης δημοσιογραφίας, το δικαίωμα στην ενημέρωση του λαού και το εισόδημά τους.

Αξιώνουμε να πάψει η απαράδεκτη κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα από το 1981 μέχρι σήμερα... κανένα θεσμικό αίτημα του κλάδου να μην έχει γίνει αποδεκτό και ικανοποιηθεί, υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ και διευκρινίζει:

Τους προτείνουμε: α) κοινά αποδεκτές και υποχρεωτικές αρχές δεοντολογίας ώστε να ανακτήσει ο Τύπος την αξιοπιστία του. β) Διασφάλιση όρων αμοιβής και εργασίας. γ) Τον έλεγχο των προσλήψεων και απολύσεων. δ) Αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. ε) Αμεση λήψη μέτρων που αφορούν τους όρους εργασίας στη διακίνηση του Τύπου. Επίσης, προτείνεται αύξηση αποδοχών, που να διασφαλίζει το πραγματικό εισόδημα και να αναπληρώνει τις απώλειες από τη μακρόχρονη συμπίεση των αποδοχών κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική συμπαράταξη (2001-04-11 00:00:00.0)
Στον αγώνα και οι δημοσιογράφοι (2001-04-11 00:00:00.0)
Σε απεργιακούς αγώνες οι δημοσιογράφοι (2001-03-22 00:00:00.0)
Δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΜΜΕ (1997-12-11 00:00:00.0)
Συντονίζονται για απεργία (1997-12-06 00:00:00.0)
Σοβαρή εμπλοκή με το αγγελιόσημο (1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ