Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα ενημερωθεί η Βουλή;

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Επίκαιρη Ερώτηση για τον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σχετικά με τη "νέα δομή του ΝΑΤΟ".

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το εξής:

"Η κυβέρνηση συμφώνησε και υπέγραψε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ για τη "Νέα Στρατιωτική δομή" του.

Με τη νέα δομή οι ΗΠΑ γίνονται απόλυτοι ρυθμιστές των εξελίξεων στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αντικειμενικά διευκολύνει την τούρκικη κυβέρνηση.

Μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ακυρώνεται η δυνατότητα της χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορά της και τα εδάφη της. Αυτό το δικαίωμα εκχωρείται στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Στην πράξη δυναμώνει ο ρόλος των ΗΠΑ ως επιδιαιτητών ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και Τουρκίας και διευκολύνεται, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης, μια λύση - πακέτο τύπου Ντέιτον.

Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα από σειρά ανάλογων αποφάσεων για τη διεύρυνση των ορίων δράσης του ΝΑΤΟ, σε παράβαση του Καταστατικού του Χάρτη, την απόφαση για τη συγκρότηση πολυεθνικών δυνάμεων άμεσης αντίδρασης, τη διεύρυνση προς ανατολάς κ.ά., χωρίς ποτέ αυτές να έρθουν για συζήτηση στη Βουλή ή να επικυρωθούν ορισμένες από αυτές από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός:

  • Αν θα ενημερώσει τη Βουλή για το περιεχόμενο της Συμφωνίας όπως επιβάλλεται.
  • Αν η κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος;"

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ