Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μαζική αντίσταση στην πολιτική υποταγής

Αποσπάσματα από συνέντευξη Τύπου του στελέχους του ΚΚΕ που έδωσε κατά τη χτεσινή περιοδεία του στην Πάτρα

Η αντιλαϊκή πολιτική, η πολιτική υποταγής, συνοδεύεται πάντα από μέτρα καταστολής και αυταρχισμού. Ομως, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καθημερινά θα συναντά την πιο μαζική αντίσταση των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας. Αυτό τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επισκέφθηκε χτες την Πάτρα και είχε συναντήσεις με μαζικούς φορείς. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ο Σπ. Χαλβατζής μεταξύ άλλων είπε:

"Η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνεται με συνεχή βήματα υποταγής στους Ευρωαμερικάνους ιμπεριαλιστές. Η συμφωνία της στη νέα δομή του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι η λογική της αποδοχής της επιδιαιτησίας των Αμερικάνων, μόνο δεινά φέρνει στο λαό και τον τόπο".

Είδος εν ανεπαρκεία, η δημοκρατία

Η δημοκρατία είναι είδος εν ανεπαρκεία στο ΠΑΣΟΚ κι αυτό εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Χτυπά εργαζόμενους, αγρότες, συνδικαλιστές. Συλλαμβάνει και προπηλακίζει κοινοτάρχες που αγωνίζονται ενάντια στην πολυεθνική TVX στην Ολυμπιάδα και σε άλλα χωριά της Χαλκιδικής. Σέρνει στα δικαστήρια δημάρχους και κοινοτάρχες, που αγωνίστηκαν ενάντια στον "Καποδίστρια", όπως και χιλιάδες αγρότες. Συλλαμβάνει νεολαίους επειδή κολλάνε αφίσες προπαγανδίζοντας τις ιδέες τους. Στέλνει μυστικούς της ασφάλειας να παρακολουθούν τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Και δεν είναι μόνο αυτά. Συμφώνησε ο πρωθυπουργός για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που επιβεβαιώνει την αμερικάνικη επικυριαρχία στο Αιγαίο.

Οι αντιδράσεις σ' αυτές τις αποφάσεις είναι πολλές και ποικίλες. Ενα ερώτημα που θέτουν ακόμα και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι "ποιος αποφασίζει;". Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ένας στενός ηγετικός πυρήνας αποφασίζει να υπογράψει πώς θα υλοποιηθούν οι επιλογές και οι κατευθύνσεις των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Το κύριο, όμως, δεν είναι μόνο το ποιος αποφασίζει αλλά και σε ποια κατεύθυνση παίρνονται οι αποφάσεις. Τι δεσμεύσεις αναλαμβάνονται. Και το πελώριο θέμα που αναδεικνύει τον "δημοκρατισμό" του κ. Σημίτη είναι ότι, αφού επικυρώθηκαν, υπογράφτηκαν οι ΝΑΤΟικές εντολές, θα ενημερωθούν μετά τα κομματικά και κυβερνητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, ίσως και η Βουλή και μέσω αυτής ο ελληνικός λαός.

Δεν παραξενεύει αυτή η λογική, η πολιτική πρακτική του "εκσυγχρονισμού". Αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, η πολιτική υποταγής, συνοδεύεται πάντα από μέτρα καταστολής και αντιδημοκρατικής μεθόδευσης. Η κυβέρνηση, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά ότι η "βέργα έχει δύο άκρες". Η αντιλαϊκή της πολιτική βρίσκει και θα βρίσκει πιο αποφασιστικά στο μέλλον την πιο μαζική αντίσταση των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας".

Ψηφοδέλτια μάχης

Αναφερόμενος σε ζητήματα των δημοτικών εκλογών, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε: "Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του δραστηριοποιούνται μαχητικά σε δημοτικές κινήσεις και δουλεύουν με ευρύτερους πολιτικά φίλους. Είναι έτοιμοι να συμβάλλουν, να ενισχύσουν ψηφοδέλτια μάχης μαζί με άλλους αγωνιστές, οι οποίοι είναι δραστήριοι στο μαζικό λαϊκό κίνημα, συμμετέχουν στους κοινωνικούς αγώνες και ενδιαφέρονται για το συλλογικό όφελος σε βάρος του ατομικού συμφέροντος.

Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει και θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια τα οποία είναι αντίθετα όχι μόνο με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και με την πολιτική που υπηρετούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, αυτή που απορρέει από τις εντολές, κατευθύνσεις και επιλογές της ΕΕ. Καθένας που αντιστέκεται σ' αυτές τις επιλογές, καθένας που μέσα στο μαζικό κίνημα μάχεται για τα συμφέροντα του λαού, με την ευρύτερη έννοια, μπορεί να είναι δεκτός στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δε θα συνεργαστεί πολιτικά με κανένα από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Αλλωστε, δεν κατεβαίνουν κόμματα στις εκλογές, συνδυασμοί κατεβαίνουν, υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες κατεβαίνουν. Ολοι αυτοί έχουν μια κομματική θέση, μια κομματική ταυτότητα. Δεν κοροϊδεύουν κανέναν. Αλλωστε, εδώ στην Πάτρα υπάρχει ένας καταξιωμένος αγωνιστής, ο Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος δεν έκρυψε και δεν κρύβει ποτέ ότι είναι μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ. Ωστόσο, όμως, είναι ένας αγωνιστής ο οποίος παλεύει για τα προβλήματα των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας, αλλά και για την αναβάθμιση συνολικά της πόλης. Αλλά, ο αυριανός δήμαρχος - αν είναι ο Παναγιώτης Κοσιώνης - θα είναι δήμαρχος όλων των Πατρινών".

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υποστηρίξει η ΝΔ τον Π. Κοσιώνη, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε:

"Το τελευταίο διάστημα πολλά ακούγονται για στήριξη του Π. Κοσιώνη από τη ΝΔ ή από άλλα κόμματα. Η ΝΔ έχει μεγάλη δύναμη στην Πάτρα. Ενδεχομένως να μην έχει μια ισχυρή προσωπικότητα που θα μπορούσε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους ψηφοφόρους, ανεξάρτητα από το αν είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, της ΝΔ ή άλλων κομμάτων, και τους καλούμε στις δημοτικές εκλογές να στηρίξουν τον Παναγιώτη Κοσιώνη γιατί θα είναι μια νέα ελπίδα για την Πάτρα.

Ο συνδυασμός του Π. Κοσιώνη ξεκίνησε με μια συγκεκριμένη διακήρυξη, η οποία οριοθετεί τους στόχους του, αναφέρεται στο ποια θα είναι η πολιτική αντίληψη, η φιλοσοφία και η πρακτική του την επομένη των δημοτικών εκλογών. Εμείς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε καμιά πολιτική δύναμη να βγει να τον στηρίξει, αλλά δεν καθήσαμε ούτε πρόκειται να κάτσουμε σε κανένα τραπέζι να συζητήσουμε για πολιτικές συνεργασίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ