Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Οι λαοί να ανατρέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας, στην 43η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ

Την υποκρισία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών δυνάμεων για τη δήθεν πρόληψη και διαχείριση κρίσεων αποκάλυψε με παρέμβασή του, στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ, προχτές στο Παρίσι, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας.

Παίρνοντας μέρος στη συζήτηση έκανε παρέμβαση επί της εισήγησης με θέμα:"Η ΔΕΕ μετά το Αμστερνταμ: Η ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας και η εφαρμογή του άρθρου 5 του τροποποιημένου Συμφώνου των Βρυξελλών" και κατέδειξε με συγκεκριμένα παραδείγματα, πώς τόσο η ΔΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, βάζουν στο στόχαστρο τους λαούς και τα λαϊκά κινήματα.

Ολόκληρη η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, είναι η εξής:

"Θα ήθελα κατ' αρχήν να σημειώσω ότι η συζητούμενη εισήγηση, όπως και τόσες άλλες που μιλούν για την ανάγκη ανάπτυξης κοινών στρατιωτικών δυνάμεων για κοινές δράσεις "για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων", δεν κάνουν τον κόπο να μας πουν εναντίον ποιων θα πρέπει να αναπτυχθούν, ποιος είναι ο εχθρός, ποιες οι αποσταθεροποιητικές δυνάμεις που προκαλούν τις κρίσεις και ποιος μας δίνει τέλος πάντων το δικαίωμα να επεμβαίνουμε;".

Ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να πάρει κανείς στα σοβαρά τα περί ισλαμικού κινδύνου. Εξάλλου ορισμένοι, όπου τους συμφέρει, συνεργάζονται χωρίς προβλήματα με τους ισλαμιστές όπως έγινε στον πόλεμο του Κόλπου. Δεν ευσταθούν επίσης, τα περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διακίνησης των ναρκωτικών. Πράγματι, ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία δε χρειάζονται στρατεύματα αλλά άλλα μέτρα. Εξάλλου, πληθαίνουν συνεχώς οι "ενοχλητικές" πληροφορίες και ενδείξεις που θέλουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις να έχουν δεσμούς στενούς με τις μυστικές υπηρεσίες κρατών που δηλώνουν δεινοί πολέμιοι της τρομοκρατίας, που εμφανίζονται ως πρωταθλητές της αντιτρομοκρατικής πάλης, ενώ τα ίδια ασκούν ανοιχτή τρομοκρατία εναντίον εθνικοαπελευθερωτικών ή λαϊκών γενικότερα κινημάτων.

Σχετικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών και με ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, πρέπει νομίζω να αναγνωρίσετε ότι και εδώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το ποιοι βρίσκονται πίσω από όλα αυτά.

Και θέλω να θυμίσω ότι πρόσφατα στην υποεπιτροπή προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγγέλθηκε από εκπροσώπους οργανώσεων που ήρθαν για ακρόαση για το κουρδικό ζήτημα, ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί τον πόλεμό της κατά των Κούρδων με βρώμικο χρήμα, που προέρχεται από το εμπόριο ναρκωτικών που φτάνει ετησίως στη χώρα αυτή, τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια και καλύπτει το 80% της ηρωίνης που διακινείται στην Ευρώπη.

Το παραπάνω στοιχείο κατατέθηκε και αξίζει νομίζω τον κόπο να ερευνηθεί. Μένει εξάλλου αναπάντητο το ερώτημα: Τι έκαναν μαζί, πριν σκοτωθούν, στο ίδιο αυτοκίνητο ένας βουλευτής του κόμματος της κ. Τσιλέρ, ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας και ο αρχηγός της τουρκικής μαφίας, γνωστός για την πλούσια τρομοκρατική δράση του και το εμπόριο ναρκωτικών;".

Στόχος τους οι λαοί που ξεσηκώνονται

"Λυπάμαι που σας ενοχλώ με τέτοια ζητήματα. Ομως, έχουν την αξία τους για να κατανοήσουν οι λαοί μας και όσοι θέλουν στην αίθουσα αυτή, ότι στην πραγματικότητα, τόσο η νέα δομή του ΝΑΤΟ και η δημιουργία δυνάμεων ταχείας δράσης, όσο και ο στόχος δημιουργίας ξεχωριστών στρατιωτικών δυνάμεων της ΔΕΕ - λες και δεν είναι όλα τα μέλη της ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ - δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους λαούς. Αυτοί είναι ο εχθρός, ιδιαίτερα όταν ξεσηκώνονται και προσπαθούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.Είναι οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που τώρα καταλαβαίνουν, μέσα στην εξαθλίωση που σήμανε γι' αυτούς ο δυτικός "παράδεισος" που τους υποσχόταν, τι είχαν και τι έχασαν και σίγουρα δε συμβιβάζονται. Είναι οι λαοί της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών που έχουν στο έδαφός τους ιδιαίτερα σημαντικό φυσικό πλούτο.

Να ποια είναι η αλήθεια που πρέπει να ξέρουν οι λαοί των χωρών μας ώστε να αντιδράσουν ενωμένοι και να ανακόψουν αυτή την πορεία.

Ποιος όμως δίνει το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ ή στη ΔΕΕ, να αναμειγνύονται στα εσωτερικά των άλλων χωρών, να επεμβαίνουν στρατιωτικά για να "προλάβουν" όπως λένε, κρίσεις ή για να τις "διαχειριστούν";

Ποιος μας δίνει το δικαίωμα να γυρίζουμε πίσω την ανθρωπότητα στην εποχή του Μεσαίωνα ή των σταυροφοριών;

Ούτε στην Αλβανία, ούτε στη Βοσνία, ούτε στη Σομαλία, ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε το δικαίωμα να στέλνουμε στρατεύματα κατοχής με το πρόσχημα της πρόληψης ή της διαχείρισης των κρίσεων.

Η μόνη βοήθεια που επιτρέπεται είναι η πολιτική, η οικονομική, η πολιτιστική και όχι η επέμβαση και μάλιστα, η στρατιωτική. Η Τελική Πράξη του Ελσίνκι υπάρχει, υπάρχει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Ας τους δώσουμε την επιβαλλόμενη σημασία. Οχι λοιπόν στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ ή της ΔΕΕ, που πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες δεν έχουν άλλο λόγο ή έστω πρόσχημα ύπαρξης εκτός από την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, το μοίρασμα των αγορών και των ζωνών επιρροής".

Οδηγούμαστε σε τραγέλαφους

"Για να κλείσω, θα ήθελα να σημειώσω, σχετικά με το περίφημο άρθρο 5 του Συμφώνου των Βρυξελλών, το παράδειγμα της Ελλάδας:

Το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών της Ελλάδας στη ΔΕΕ ήταν το άρθρο 5 του συμφώνου των Βρυξελλών, που προβλέπει ότι αν ένα μέλος της ΔΕΕ δεχτεί επίθεση, θα έχει τη βοήθεια (και στρατιωτική) και άλλων μελών της. Μετά τη διευκρίνιση ότι αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση επίθεσης από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα περίμενε κανείς να αλλάξουν στάση. Μάταια όμως. Και είδατε με πόση θέρμη σήμερα, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική μας Συνέλευση, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπερασπίστηκε τη ΔΕΕ.

Το ίδιο, δεν αλλάζουν στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ, ακόμη και όταν με τη νέα δομή του, που αποφασίστηκε πρόσφατα στη Μαδρίτη, ποδοπατιούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αφού το Αιγαίο περνά ανοιχτά στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ, καταργούνται τα όρια επιχειρησιακού ελέγχου, δίνεται η δυνατότητα στους Αμερικάνους κυρίαρχους του ΝΑΤΟ, να αναθέτουν, όταν τους συμφέρει, τον έλεγχο αυτόν και στην Τουρκία, αδιαφορώντας για τις επεκτατικές βλέψεις της. Να σε ποιους τραγέλαφους οδηγούμαστε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ