Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απροκάλυπτη στήριξη στην κυβέρνηση
  • Ο Κ. Καραμανλής προσφέρεται να στηρίξει τον Κ. Σημίτη να επιβάλει τη γραμμή του σε "εθνικά" και οικονομία
  • Επιβεβαιώθηκε η πλήρης κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ

Χείρα βοηθείας στον Κ. Σημίτη να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αλλά κυρίως να προχωρήσει στις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και να ευθυγραμμιστεί με τις επιθυμίες των ΗΠΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρόσφερε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με αφορμή τις "δυσμενείς εξελίξεις" που διαπίστωσε στον οικονομικό τομέα και στα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο Κ. Καραμανλής, επικαλούμενος "το αίσθημα ευθύνης που μας συνέχει όλους", δε δίστασε να προκαλέσει τον πρωθυπουργό να στηριχτεί και στο κόμμα του, προκειμένου να βρει τα ερείσματα που χρειάζεται για να προχωρήσει στις κοινές επιλογές. Είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του: "Και αν ακόμα δεν μπορεί (σ. σ. η κυβέρνηση) να βρει τις δυνάμεις εκείνες ώστε να εφαρμόσει επαρκή πολιτική, αν μη τι άλλο, να επιχειρήσει μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο να αναζητήσει και στις πολιτικές δυνάμεις και στον ελληνικό λαό τα ερείσματα εκείνα για να ακολουθήσει μια πολιτική, η οποία δε θα προξενήσει ζημίες σοβαρές σε εθνικούς στόχους". Ως εθνικούς στόχους εννοεί την ένταξη στην ΟΝΕ και στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, είχε αποφύγει να ασκήσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη κριτική στους χειρισμούς και την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη ειδικά στα θέματα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, περιοριζόμενος να διαπιστώσει γενικόλογα "αρνητικές εξελίξεις σε όλο το μέτωπο των εθνικών θεμάτων, αυξανόμενη πίεση προς τη χώρα, την οποία επιτείνει η παθητική πολιτική της κυβέρνησης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Σουφλιάς, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να εμφανίζει αυτά τα φαινόμενα στο εσωτερικό της, γιατί τραυματίζει την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου!

Αντιπαράθεση με Εβερτ

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ με θέμα τη σχέση προϋπολογισμού και ΟΝΕ, επαναβεβαιώθηκε η "σκληρή κριτική" της ηγεσίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση από νεοφιλελεύθερες θέσεις. Η ιδεολογικοπολιτική κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού αποδείχτηκε περίτρανα και στην αντιπαράθεση που υπήρξε με τον Μ. Εβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ στην παρέμβασή του επιχείρησε αρχικά να δοκιμάσει τα ανακλαστικά των παρευρισκομένων και με αφορμή το σύνθημα που υπήρχε πίσω από το βήμα "ΝΔ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα" δήλωσε ότι με ευχαρίστηση διαβάζει αυτό το σύνθημα και όχι "ΝΔ - Ευρωπαϊκό Νεοφιλελεύθερο Κόμμα". Στη συνέχεια δήλωσε ότι στον προϋπολογισμό πρέπει να αναδειχτούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασθενέστερα στρώματα και να αντιληφθούν ότι "βρισκόμαστε στο πλευρό τους". Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση που έκανε, ότι "αν δε βελτιωθούν τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και η χώρα ενταχθεί στην ΟΝΕ, θα αποσαθρωθεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και η Ελλάδα θα γίνει χώρα μεταπρατών, με ανεργία που θα ξεπεράσει κατά πολύ το 15%". Στον Μ. Εβερτ απάντησε στην αρχή ο Στ. Μάνος, ο οποίος είπε ότι "αξίζει να υποστούμε κάθε θυσία για να μπούμε στην ΟΝΕ", καθώς και ότι "θα ήταν ιστορικό έγκλημα να μην μπούμε, όπως υπάρχει σήμερα τέτοιος κίνδυνος".

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής τόνισε πως "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στρατηγικός στόχος είναι η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ. Το κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα είναι η ΝΔ, πρώτο έθεσε αυτόν το στόχο".

Με Δαμανάκη

"Εμείς στηρίζουμε έναν πετυχημένο δήμαρχο, τον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ η κ. Δαμανάκη στην ουσία καθίσταται κυβερνητική υποψήφιος, συμπορεύεται δηλαδή με την κυβέρνηση και την πολιτική της". Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την 20λεπτη συνάντηση που είχε με την Μ. Δαμανάκη χτες το απόγευμα στη Ρηγίλλης. Μια συνάντηση που ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε συνάντηση αβροφροσύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Σκλήρυνση" σε όλα τα επίπεδα (1998-02-15 00:00:00.0)
Εμπρακτη αμφισβήτηση του Κ. Καραμανλή (1998-02-03 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις για αντιλαϊκά μέτρα (1997-12-17 00:00:00.0)
Αδιέξοδα σε όλα τα μέτωπα (1997-11-16 00:00:00.0)
Οχι άλλη "Αριστερά"!!! (1997-06-10 00:00:00.0)
Η "θυσία" του Μ. Εβερτ (1996-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ