Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
"Ναι" στη νέα δομή του ΝΑΤΟ

"Κόντρα" μεταξύ Σημίτη - Αρσένη, με τον πρώτο να "δείχνει την πόρτα" στον υπουργό και τον δεύτερο να μη φεύγει, αν δεν τον "διώξει"...

Συνεδρίαση - "σφραγίδα" της βαθύτερης πρόσδεσης της χώρας στο άρμα της εξάρτησης, την οποία υπηρετεί η αποδοχή από την κυβέρνηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αποδείχτηκε η χτεσινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα μέλη της κυβέρνησης, με πρωταγωνιστές τους Κ. Σημίτη και Α. Τσοχατζόπουλο, αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ και κατέληξαν σχεδόν ομόφωνα ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ είναι "θετική" για τη χώρα (!), με ένσταση εκείνη του Γερ. Αρσένη,ο οποίος δήλωσε ότι διατηρεί τις απόψεις του και ζήτησε να είναι προσεκτικοί από εδώ και πέρα οι χειρισμοί στα τεχνικά ζητήματα που απορρέουν από την υπογραφή της νέας δομής.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία της χτεσινής μέρας, είναι ότι, αν και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε στο αίτημα για επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος από το "Ρ", άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση από το Κοινοβούλιο. Αντίθετα, θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, με το πρόσχημα ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία, αφού αυτή δεν έχει τυπικά εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα συνέλθει τον επόμενο Ιούλη.

"Φύγε" - "δε φεύγω"

Ας σημειωθεί ότι το "μέγεθος" των διαφορετικών προσεγγίσεων του υπουργού Παιδείας, σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, αποδείχτηκε τόσο, όσο να παραμένει και σήμερα στη θέση του ως υπουργός... Σε ό,τι δε αφορά την προσπάθεια, αυτό το ύψιστης σημασίας θέμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να υποβιβαστεί στο επίπεδο του εσωκομματικού προβλήματος για το ΠΑΣΟΚ, χτες γνώρισε την αποθέωσή του. Αν θα ήθελε κανείς να δώσει σε περίληψη και σε ελεύθερη απόδοση του τι διεμείφθη μεταξύ Σημίτη - Αρσένη χτες, τότε η εικόνα είναι η εξής: Από τη μια, ο Σημίτης να λέει στον υπουργό του "φύγε", εκείνος να του απαντά "δε φεύγω, διώξε με εσύ", ο πρώτος να ανταπαντά "όχι, φύγε μόνος σου" και ο υπουργός του να αποκρίνεται "όχι, δε φεύγω"...

Τέλος η "ανοχή"...

Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το θέμα της νέας δομής είχε συζητηθεί τρεις φορές στο παρελθόν στα κυβερνητικά όργανα και στο ΚΥΣΕΑ, υπεραμύνθηκε των "επιτυχών χειρισμών" της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Αμυνας και απευθυνόμενος στον Γερ. Αρσένη τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυρίστηκε ότι του είναι "απεχθές" να επιβάλει κυρώσεις και συμπλήρωσε ότι "φαινόμενα ατομικών στάσεων δεν είναι κολακευτικά για την κυβέρνηση, δεν είναι παραδεκτά και γι' αυτό δε θα είναι πλέον ανεκτά"... Ο Κ. Σημίτης, κατά τους συνεργάτες του, ήταν ιδιαίτερα "αυστηρός" και καταδίκασε την τακτική των δημόσιων διαφοροποιήσεων, οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι "νοητές" για μέλη της κυβέρνησης.

"Βάλε κυρώσεις"

Από την πλευρά του, ο Γερ. Αρσένης, που το περιβάλλον του κρίνει ως "ικανοποιητική" τη χτεσινή παρουσία του στο κυβερνητικό όργανο, δήλωσε ότι διατηρεί τις διαφωνίες του για τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και αμφισβήτησε ότι υπήρξε συζήτηση στα κυβερνητικά όργανα για το θέμα. Εθεσε το ερώτημα "ποιος με βάση τη νέα δομή - η Ελλάδα ή η Τουρκία - θα έχει την ευθύνη για την επιτήρηση του εθνικού εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων;", υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και κατέληξε πως "αν ο πρωθυπουργός το θεωρεί σκόπιμο, να επιβάλει κυρώσεις". Παράλληλα, υποστήριξε ότι "υπάρχει εναλλακτική πολιτική", η οποία είναι το μπλοκάρισμα με "βέτο" της νέας δομής, εφόσον δεν καθοριστούν οι αρμοδιότητες των στρατηγείων. Φρόντισε, πάντως, να αποκλείσει με έμφαση ότι αυτή η "εναλλακτική πολιτική" θα μπορούσε να είναι η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

"Ακροδεξιοί" όσοι διαφωνούν

Κάτι παραπάνω από υπέρμαχος του ΝΑΤΟ υπήρξε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αποκάλεσε το ΝΑΤΟ "συλλογικό οργανισμό που επιμελείται τη σταθερότητα και την ασφάλεια"! Οπως υποστήριξε, με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποκτά "αναβαθμισμένο ρόλο" και γίνεται "ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ"... Από τους υπουργούς που πήραν το λόγο (Βενιζέλος, Λαλιώτης, Παπαντωνίου, Παπανδρέου, Γιαννόπουλος κλπ.), όλοι εμφανίστηκαν θιασώτες της πρωθυπουργικής γραμμής, ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις εναντίον των διαφωνούντων από τους πολύ στενούς φίλους του πρωθυπουργού, όπως ο Τ. Μαντέλης, που κατηγόρησε τους έχοντες αντίθετη άποψη από την επίσημη "γραμμή" ότι κινούνται σε "σοβινιστική" κατεύθυνση, ενώ, κατά ορισμένες πληροφορίες, έκανε λόγο για "ακροδεξιές απόψεις" μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Οσο για τον Θ. Πάγκαλο, αναρωτήθηκε γιατί κανείς δε σκέφτεται ότι μπορεί με βάση τη νέα δομή η Ελλάδα να αναλαμβάνει επιχειρησιακές δραστηριότητες μέχρι το Εσκί Σεχίρ (!) και, απευθυνόμενος στον Γερ. Αρσένη, του είπε ότι διαφωνεί με την πολιτική του για την Παιδεία, αλλά δεν έχει φτιάξει επιτελείο να τον αντιπολιτευτεί, όπως κατηγόρησε ότι πράττει ο συνάδελφός του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

  • Χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αν. Πεπονής και Π. Οικονόμου ζήτησαν, με αίτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, την κατάθεση στη Βουλή των αντιγράφων και όλων των σχετικών εγγράφων με τη συμφωνία περί της νέας δομής. Αναφερόμενος στο ζήτημα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι θα προτιμούσε "πιο πολύ τη λογική επιχειρηματολογία από τις "κορόνες"" εντός του ΠΑΣΟΚ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ