Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Για δημόσιο και δωρεάν σχολείο

Ημερίδα της Κίνησης, με συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αγωνία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών αλλά όχι και των λογής αρμοδίων, που για μια ακόμα φορά έλαμψαν διά της απουσίας τους, χαρακτήρισε την ημερίδα για "το δημόσιο και δωρεάν σχολείο στην Αθήνα - προβλήματα και προτάσεις",που διοργάνωσε με επιτυχία την Κυριακή η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".

Η Δημοτική Κίνηση, που με τον επικεφαλής της, Λεων. Αυδή,έδωσε και δίνει μάχες, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη βελτίωση του περιεχομένου και των συνθηκών εκπαίδευσης με γνώμονα, πάντα, την υπεράσπιση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας, όπως όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν, "στέκεται σταθερά στο πλευρό των κατοίκων της Αθήνας, στον καθημερινό αγώνα, για να μορφωθούν τα παιδιά μας ουσιαστικά και ολόπλευρα, σε ένα ανθρώπινο σχολικό περιβάλλον στενά δεμένο με την κοινωνία, χωρίς οικονομικές, κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις".

Το απέδειξε για μια ακόμα φορά την Κυριακή, όταν ο Λεων. Αυδής προσδιόρισε ως στόχο της ημερίδας, την αλληλοενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο για τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που θα βοηθήσουν στον αγώνα τους, όσο και για την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", ώστε να σταθεί αποτελεσματικότερα στο πλευρό τους.

Την ίδια ώρα όσοι, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, συντελούν ή συναινούν στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, που υποβαθμίζεται συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, από τις κυβερνήσεις φρόντισαν να αποφύγουν τη συζήτηση. Ο Δήμος Αθηναίων, που φωτίζει αυτές τις μέρες κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, αλλά αφήνει στο σκοτάδι - κυριολεκτικά και μεταφορικά - τα σχολεία της πόλης, δεν έστειλε εκπρόσωπό του, όπως επίσης και η διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, αν και είχαν εγκαίρως προσκληθεί.

Αντίθετα, ήταν εκεί εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ και πολλοί καθηγητές, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων και Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων διαμερισμάτων της Αθήνας, εκπρόσωπος των μαθητών, των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, εργαζόμενοι στον ΟΣΚ και πολλοί άλλοι.

Η παράδοση της ανυποταξίας

Η παιδεία και η ΤΑ, τόνισε ο Λεων. Αυδής ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, αποτελεί δυστυχώς προνομιακό χώρο για την προώθηση των σχεδίων της άρχουσας τάξης, είτε γιατί οι κατευθύνσεις αυτές δε διακρίνονται με την πρώτη ματιά, είτε γιατί το έδαφος είναι πρόσφορο. Η αγωνία του γονιού, για παράδειγμα, να αποκτήσει το παιδί του όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια σε ένα ασφαλές και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, μπορεί να τον κάνει να βάλει ευκολότερα το χέρι στην τσέπη απ' ό,τι σε άλλες περιπτώσεις ή να ανεχτεί ελαστικές μορφές απασχόλησης, προκειμένου να έχει το σχολείο φύλακα ή καθαρίστρια. Η ανταποδοτικότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με τα Τοπικά Σύμφωνα Αποσχόλησης, προωθούνται πρωτίστως σ' αυτούς τους χώρους.

Ετσι, οι κυβερνήσεις αρνούνται την ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την παιδεία στο 15%, ενώ, παράλληλα, δίνουν ψίχουλα για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Η σημερινή κυβέρνηση, με τον πρόσφατο νόμο, επιχειρεί να επιβάλει νέους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών, υποβαθμίζοντας, παράλληλα, το ρόλο του εκπαιδευτικού, παραδίδοντας, μεταξύ των άλλων, τα διδακτικά βιβλία στην εκμετάλλευση του Οργανισμού Λαμπράκη. Μετατρέπει, παράλληλα, το σχολικό κτίριο σε εμπόρευμα με την αλλαγή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία...

Ευτυχώς, σχολίασε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", έχουμε σαν χώρα παράδοση ανυποταξίας και αυτό είναι το τελευταίο αγαθό που θα μας πάρουν. Τα παιδιά, οι μαθητές χρειάζεται - και πρέπει να είναι και στόχος του σχολείου αυτός - να αποκτήσουν άμεση σχέση με τα πράγματα, να μην είναι παθητικοί αποδέκτες. Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλα τα παιδιά. Συμβάλλει στη διαμόρφωση ανθρώπων που μπορούν να αγωνίζονται συνειδητά για την πρόοδο της κοινωνίας και του τόπου μας. "Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", δε θέλει, ούτε πρέπει, να υποκαθιστά το μαζικό κίνημα, πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας κι εμείς δίπλα σας", κατέληξε ο Λεων. Αυδής.

Διπλοβάρδιες και εγκατάλειψη

Στην Αθήνα τα προβλήματα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, πολλαπλασιάζει η έλλειψη σχολικών κτιρίων και κατά συνέπεια οι διπλοβάρδιες που ταλαιπωρούν τους μαθητές, αλλά και η κακή κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων, αφού οι συντηρήσεις δε γίνονται καθόλου ή γίνονται για τα μάτια και για να πληρωθεί κάποιος εργολάβος από το Δήμο Αθηναίων. Δεν εξηγείται διαφορετικά, σημείωσε η Αλέκα Μπενάτου,μέλος της Επιτροπής Παιδείας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", πως εμφανίζεται στα χαρτιά να έγινε η συντήρηση του τάδε σχολείου, αλλά οι σοβάδες συνεχίζουν να πέφτουν και την επόμενη μέρα.

Η ίδια σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία του Δήμου, σπουδάζουν σήμερα στην πόλη 31.603 μαθητές στο Δημοτικό, 20.675 στο Γυμνάσιο και 16.479 μαθητές στο Λύκειο, 8.442 μαθητές σε ΤΕΛ/ΤΕΣ και 5.432 νήπια στο Νηπιαγωγείο. Τα σχολεία που υπάρχουν είναι 175 Δημοτικά, 78 Γυμνάσια, 66 Λύκεια, 17 ΤΕΛ/ΤΕΣ και 143 Νηπιαγωγεία. Ο ΟΣΚ έχει παραδώσει για χρήση στο Δήμο τα τρία τελευταία χρόνια 16 σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πάνω από τα μισά σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδια και υπάρχει ανάγκη 1.765 αιθουσών, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα της διπλοβάρδιας και των ενοικιαζόμενων αιθουσών.

Ωστόσο, οι ρυθμοί εξεύρεσης οικοπέδων και κατασκευής σχολείων είναι απαράδεκτα χαμηλοί. Ευθύνες έχει τόσο ο ΟΣΚ, όσο και η Δημοτική Αρχή, που καθυστερεί σε σημείο ύποπτο τις διαδικασίες απόκτησης των έτσι κι αλλιώς δυσεύρετων οικοπέδων. Ετσι ακόμη και αυτά που καταφέρνουν με κόπο να βρουν και να υποδείξουν οι σύλλογοι γονέων, αν και κρίνονται κατάλληλα από τις υπηρεσίες του ΟΣΚ, "χάνονται" με ευθύνη του Δήμου, για να κτιστούν τελικά πολυκατοικίες. Η δημοτική πλειοψηφία έχει στην ουσία καταργήσει - αφού δε συνεδριάζει ποτέ - ακόμη και την επιτροπή που συστήθηκε στο Δήμο μετά από πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας, προκειμένου να μη χάνονται τα οικόπεδα που μπορούν να φιλοξενήσουν σχολικά κτίρια. Μετά από αυτά η πλήρης εγκατάλειψη των αύλειων χώρων και η σχεδόν παντελής έλλειψη φωτισμού σε πολλά σχολεία, είναι... ψιλά γράμματα για τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Ψήφισμα για τους απεργούς πείνας

Οι συμμετέχοντες, με το τέλος των εργασιών της ημερίδας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους δύο καθηγητές απεργούς πείνας, στη Θεσσαλονίκη. Στο σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησαν καλούν για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τον αντιεκπαιδευτικό Νόμο 2525/97, ειδάλλως θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη για ό,τι συμβεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ