Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
13Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
"Επιβάλλουμε την εκκένωση"

Οι αρμόδιοι άφηναν νήπια και μαθητές να κάνουν μάθημα σε κτίρια των αρχών του αιώνα, παρότι γνώριζαν ότι ακόμα και μια βροχή ήταν ικανή να τα ισοπεδώσει. Κλειστό το σχολείο με παρέμβαση των γονιών

Σε κτίριο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου Καλλιθέας, με την επισήμανση "επιβάλλεται η εκκένωσή του", ο δήμαρχος Καλλιθέας, αλλά και όλοι οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς, άφηναν παιδιά του νηπιαγωγείου να κάνουν μάθημα ανυποψίαστα. Το ίδιο ανυποψίαστα - στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα (Φορνέζη και Κρέμου) - συνέχιζαν να κάνουν μάθημα και τα παιδιά του 13ου Δημοτικού Σχολείου, το κτίριο του οποίου δεν είναι, επίσης, κατάλληλο για συνέχιση των μαθημάτων.

Μέχρι που το γεγονός - η έκθεση, δηλαδή, της διεύθυνσης πολεοδομίας - διέρρευσε στους γονείς την προηγούμενη Πέμπτη, προκαλώντας συναγερμό. Με απόφαση της συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων το σχολείο έκλεισε, μέχρις ότου δοθεί λύση. Χτες το απόγευμα οι γονείς έκαναν νέα γενική συνέλευση και αποφάσισαν να πάνε όλοι μαζί σήμερα στις 5: 30μ.μ., στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καυτά προβλήματα, κυβέρνηση και δημοτικοί άρχοντες, που έχουν ως πρώτο μέλημα τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα:

Το 13ο Δημοτικό Καλλιθέας στεγάζεται σε ένα συγκρότημα, του οποίου το πρώτο κτίριο χρονολογείται από το 1925. Αργότερα σε διάφορες χρονικές φάσεις έγιναν προσθήκες, για να πάρει τη σημερινή του μορφή. Εδώ και μια 10ετία και πλέον, τα σοβαρά προβλήματα του κτιρίου απασχολούν έντονα τους γονείς των παιδιών. Πρόσφατα, οι ρωγμές, η υγρασία στους τοίχους και οι πτώσεις σοβάδων πήραν ανησυχητικές διαστάσεις. Ετσι, ζητήθηκε να γίνει αυτοψία από την αρμόδια διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου. Πράγματι, αυτή έγινε και στις 28 Νοέμβρη διαβιβάστηκε από την αρμόδια διεύθυνση η έκθεση αυτοψίας στον δήμαρχο και όλους τους αρμόδιους.

Η έκθεση είναι καταπέλτης: Διαπιστώνει "ρωγμές στην οροφή και τους τοίχους του ισογείου"... "βαθύτερες ρηγματώσεις στους τοίχους και ειδικότερα στα σημεία ένωσής τους με τα δοκάρια"... "ρωγμές στην τοιχοποιία του β ορόφου"... "αποκόλληση της κάσας σε πολλά κουφώματα"... "όλα τα πλαίσια των παραθύρων είναι σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να είναι ασταθής η στερέωση των υαλοπινάκων", "διαμπερείς ρηγματώσεις και χιαστί στην τοιχοποιία" κλπ. κλπ. Για την κατάσταση του κτιρίου αναφέρει: "Πέραν της ετερογένειας που παρουσιάζουν τα υλικά, έχουν υποστεί χρονική, καιρική και σεισμική φθορά, με αποτέλεσμα ο φέρων οργανισμός του να μη λειτουργεί ενιαία και η συμπεριφορά του απέναντι σε σεισμικές δονήσεις να κρίνεται απρόβλεπτη και επισφαλής".Και καταλήγει:

"Κατόπιν των ανωτέρω η Υπηρεσία μας επιβάλλει την εκκένωση του ισογείου κτιρίου, όπου στεγάζεται το νηπιαγωγείο και τη λήψη μέτρων ασφάλειας περιμετρικά αυτού. Επίσης, επιβάλλεται η άμεση επισκευή του σχολικού συγκροτήματος στο σύνολό του, καθώς και ο έλεγχος της στατικής του επάρκειας".

Ομως, ούτε καν αυτές οι διαπιστώσεις δε στάθηκαν ικανές, να κινητοποιήσουν τους καρεκλοκένταυρους του δημαρχείου, του ΟΣΚ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το σχολείο παραμένει κλειστό. Οι λύσεις που προτείνουν οι γονείς (προσωρινή μεταστέγαση σε χώρο που έχουν βρει, άμεση έναρξη εργασιών κ.ά.) σκοντάφτουν σε διάφορα προσχήματα. Οι γονείς, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να το παλέψουν. Και ο καθένας θα αναλάβει ακέραιες τις ευθύνες του...

Κι άλλα κτίρια ακατάλληλα

Η περίπτωση του 13ου Δημοτικού Καλλιθέας δεν είναι δυστυχώς η μοναδική. Σε ακατάλληλο κτίριο στεγάζονται και δύο νηπιαγωγεία (105ο και 64ο) στα Κάτω Πατήσια, που από το '83 ακόμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και του Δήμου Αθήνας προτείνουν τη μεταστέγασή τους.Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου διαμερίσματος, τα μικρά παιδιά στεγάζονται σε αίθουσες με υγρασία, πέφτουν σοβάδες, ενώ τα ποντίκια κυκλοφορούν ακόμα και τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Πόρτες δεν υπάρχουν στις τάξεις. Τα κουφώματα είχαν φουσκώσει και τις έβγαλαν αναγκαστικά. Φόβος, εξάλλου, υπάρχει και από τους σεισμούς, γιατί τα κτίρια έχουν ρωγμές!

Εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, μετά από πρόσφατο έλεγχό τους, είχαν προτείνει τη μεταφορά του σχολείου σε άλλο χώρο. Κτίριο, ωστόσο, δε βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα η μοναδική λύση να είναι η μεταφορά των νηπιαγωγείων στο κτίριο όπου σήμερα αποθηκεύονται τα σχολικά βιβλία, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Παιδείας. Σχετική πρόταση έκανε ο Σύλλογος Γονέων στον ΟΣΚ, προτείνοντας να βρεθεί για τα σχολικά βιβλία άλλος χώρος αποθήκευσης και διανομής.

Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων τονίζει στην ανακοίνωσή της πως έχει παράλληλα προτείνει στον ΟΣΚ οικόπεδο για απαλλοτρίωση, το οποίο η αρμόδια επιτροπή έκρινε μεν κατάλληλο, ωστόσο, ακόμα δεν έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωσή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένες ανάγκες για σύγχρονα ασφαλή σχολικά κτίρια (2018-12-06 00:00:00.0)
Απόσπασαν δεσμεύσεις για νέα κτίρια (2006-09-27 00:00:00.0)
Φιέστες όταν τα προβλήματα περισσεύουν (2000-10-03 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα στη σχολική στέγη (2000-09-20 00:00:00.0)
Στέλνουν τα παιδιά για ...βρούβες (1997-12-10 00:00:00.0)
Ερώτηση για τα σχολεία - "παγίδες" (1996-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ