Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαίωμα στη... φοροδιαφυγή ζητούν οι εργολάβοι

Την παροιμία "και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο" θυμίζουν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των πέντε οργανώσεων των τεχνικών εταιριών στη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Οικονομικών αναδρομική φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών τους με έναν ειδικό συντελεστή γύρω στο 10 με 15%.

Οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών οργανώσεων σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισαν το μέτρο φοροεισπρακτικό και ισχυρίστηκαν ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εθνική οικονομία. Επίσης υποστήριξαν ότι από αυτό πλήττονται περισσότερο οι μικρές τεχνικές εταιρίες, διαβλέποντας τον κίνδυνο πολλές από αυτές να μεταβληθούν σε προβληματικές και να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα ανέφεραν ότι για πρώτη φορά ετοιμάζονται να κατέβουν σε κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα καθοριστεί σε παντεχνική συνέλευση.

Να σημειώσουμε η όλη υπόθεση σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση και με ειδικούς όρους των αποθεματικών, που δημιουργούν οι επιχειρήσεις από την υπεραξία μετοχών, τίτλων ομολόγων, ακινήτων κλπ. Σήμερα τα κέρδη από τις προαναφερόμενες πηγές προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν ή να διανεμηθούν στους μετόχους φορολογούνται με 35 ή 40%. Οι επιχειρήσεις, όμως, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα που τους δίνει ο αναπτυξιακός νόμος και προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση εμφανίζουν τα κέρδη αυτά ως αφορολόγητα αποθεματικά. Ουσιαστικά δηλαδή οι εργολάβοι κινητοποιούνται διεκδικώντας το δικαίωμά τους να... φοροδιαφεύγουν.

Οι αντιδράσεις μάλιστα αυτές των εργολάβων εκδηλώνονται σε μια στιγμή που - όπως έγραψε πρόσφατα κατ' αποκλειστικότητα ο "Ρ" - η κυβέρνηση με εγκύκλιό της ετοιμάζεται προκλητικά να διαγράψει παρανομίες των εργοληπτικών επιχειρήσεων από πλαστά και εικονικά τιμολόγια, που αγγίζουν το τρομακτικό ποσό των 400 δισ. δρχ.!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ