Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον ΟΤΕ οι τηλεπικοινωνίες της Αρμενίας

Αγοράζει το 90% των μετοχών της ARMENTEL

Για τα καλά "πατάει πόδι" ο ΟΤΕ στον Καύκασο, με την εξαγορά σε ποσοστό 90% του εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Αρμενίας (Armentel), αφήνοντας έτσι στην κυριότητα του αρμενικού κράτους μόλις το 10%. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 142,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρίας κατά την υπογραφή της συμφωνίας υπολογίζονται σε 46,7 εκατομμύρια δολάρια. Στην εξαγορά της Armentel θα συμμετάσχει με ποσοστό 10% και ο όμιλος Λεβέντη (3Ε), ενώ δεν αποκλείεται και η πώληση μικρότερων μεριδίων σε άλλους εταίρους. Σε κάθε περίπτωση ο ΟΤΕ θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον προσεχή Γενάρη.

Ο Οργανισμός θα έχει την άδεια αποκλειστικής παροχής σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για μία περίοδο 15 ετών, αλλά στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας δε θα διαθέτει αποκλειστικότητα. Στις υποχρεώσεις του ανάδοχου περιλαμβάνονται η σύνδεση 800 αρμενικών χωριών στο δίκτυο, τηλεφωνική πυκνότητα 20% εντός επταετίας, η εγκατάσταση 4 διαβιβαστικών κέντρων και η αποδοχή της τιμολογιακής πολιτικής που θα ορίζει η αρμενική κυβέρνηση. Το κόστος για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων και την ανάπτυξη των αρμενικών τηλεπικοινωνιών τα επόμενα 10 χρόνια υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια. Ετσι, η συνολική επένδυση του ΟΤΕ στην Αρμενία θα φτάσει περίπου τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Δ. Παπούλια, η εξαγορά της Armentel αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η αγορά αυτή αποτελεί το δεύτερο μεγάλο σταθμό, μετά και την εξαγορά του 20% του σερβικού οργανισμού, στις επενδύσεις του ΟΤΕ εκτός Ελλάδας. Επενδύσεις που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν είναι απαλλαγμένες επιχειρηματικού ρίσκου, πολλές φορές γίνονται δίοδος εισόδου του πολυεθνικού κεφαλαίου με το "διαβατήριο" του ΟΤΕ, ενώ οι επενδύσεις για την εξαγορά μεριδίων ξένων εταιριών δεν αντιστοιχούν με τη διαπιστωμένη καθυστέρηση των επενδύσεων του Οργανισμού στο εσωτερικό της χώρας, όπου ήδη ο Οργανισμός διαπιστώνει καθημερινά τη μεγάλη πίεση των ανταγωνιστών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ