Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πνίγηκε η Χίος

Τα μπαζωμένα ρέματα πήραν εκδίκηση: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, μετατρέποντας σε λίμνες ολόκληρες περιοχές. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, ανέρχονται οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα

(Του ανταποκριτή μας Γιάννη ΤΖΟΥΜΑ).-

Η φύση λειτούργησε ξανά σαν τιμωρός, κατατάσσοντας, για άλλη μια φορά, τη Χίο στην κατηγορία των πλημμυροπαθών περιοχών και φέρνοντας εκατοντάδες επαγγελματίες στα όρια της απόγνωσης, αφού είδαν μέσα σε λίγη ώρα να καταστρέφεται η περιουσία τους, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να αντιδράσουν, ούτε ο κρατικός μηχανισμός να τους βοηθάει.

Ο εφιάλτης ξεκίνησε προχτές στις 12 το μεσημέρι, όταν γρήγορα φάνηκε ότι η πόλη της Χίου ήταν ανοχύρωτο κάστρο, σε μια όντως δυνατή και πολύωρη νεροποντή που διήρκεσε μέχρι τις 4 το απόγευμα. Το αποχετευτικό δίκτυο των ομβρίων δεν μπορούσε να απορροφήσει τον όγκο των νερών της βροχής και παρά τη γρήγορη κινητοποίηση των υπαλλήλων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χίου (ΔΕΥΑΧ), σε πολλές περιπτώσεις, οι αγωγοί αντί να τραβούν το νερό έκαναν εξαγωγή, αφού το διαμέτρημά τους αποδείχτηκε μικρό για τον όγκο των υδάτων. Το κακό συμπληρώθηκε, όταν, εξαιτίας προφανώς της ποιότητας της κατασκευής, ..."σηκώθηκε" όλη η άσφαλτος, που τελευταία είχε "παστωθεί" η πόλη, κόπηκε σε μικρά κομμάτια και έφραξε τους αγωγούς. Αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι χείμαρροι, που με τις ευλογίες ή όχι της δημοτικής αρχής έχουν μεταβληθεί σε δρόμους, ξανάγιναν ορμητικά ποτάμια, είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατραπούν σε "λίμνες" ολόκληρα τμήματα συνοικιών της πόλης.

Από τον όγκο των νερών και της λάσπης, πλημμύρισαν εκατοντάδες μαγαζιά και αποθήκες στην Απλοταριά,στην οδό Βενιζέλου,στη Ροδοκανάκη και τις παρόδους αυτών, ενώ αποκλείστηκαν και πνίγηκαν στη λάσπη ολόκληρες συνοικίες, όπως αυτές του Βαρβασίου και της Φάρκαινας.

Εγκληματικές ευθύνες

Οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα, αλλά υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια, που είναι άγνωστο αν τα διεκδικήσουν οι πληγέντες δημότες με τη μορφή αποζημιώσεων από τη δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Χίου, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, θεώρησε ως υπεύθυνο της καταστροφής τα στοιχεία της φύσης, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν εκεί που με ευθύνη του δήμου έχουν γίνει επεμβάσεις στο περιβάλλον, όπως αυτές στο ρέμα της Αγ. Ειρήνης και στο χείμαρρο Παρλένη.

Εκείνο που κάνει η δημοτική αρχή, είναι να μεταθέτει το πρόβλημα από τον εαυτό της στην κυβέρνηση και σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους δημότες από το να καταθέτουν αγωγές αποζημιώσεων σε βάρος του δήμου, αλλά να ζητούν μόνο οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση, εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

Από την πρώτη στιγμή της νεροποντής, κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική, η οποία με τη συνδρομή οχημάτων και της Δασικής Υπηρεσίας αντιμετώπισε 60 περιπτώσεις υπογείων σπιτιών και αποθηκών που είχαν πλημμυρίσει. Πιο σοβαρές θεωρούνται αυτές του υπογείου του ξενοδοχείου "Μόρνινγκ Σταρ" και της μάντρας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Αταλιώτη, στην οδό Καλουτά.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στις 4.30 το απόγευμα της Κυριακής, συνεδρίασε υπό την προεδρία του νομάρχη το συντονιστικό νομαρχιακό όργανο, που συνέρχεται σε έκτακτες σοβαρές περιστάσεις και αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης". Συνεργεία της νομαρχίας επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές και σκαπτικά μηχανήματα διατέθηκαν από εργολάβους για διανοίξεις φρεατίων και καθαρισμούς χωμάτων που έφραζαν στην εκροή των χειμάρρων.

Σε 15 άτομα, που τα σπίτια τους πλημμύρισαν, διατέθηκαν από τη νομαρχία δωμάτια σε ξενοδοχεία, ενώ ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν προληπτικά τα ισόγεια σπίτια τους όσοι διαμένουν κοντά στο φράγμα, διότι υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσει κάτω από τον όγκο των υδάτων, που στην περίπτωση αυτή θα πλημμύριζαν την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο Χυμών. Επίσης συνεργεία της νομαρχίας καθάριζαν επαρχιακούς δρόμους, στους οποίους η βροχή παρέσυρε όγκους χωμάτων και μεγάλες πέτρες. Τις δραματικές στιγμές που έζησαν ειδικά το κέντρο και συνοικίες της πόλης κατέγραψαν χτες σε έκτακτα προγράμματά τους, τόσο το "Ράδιο Αλήθεια", όσο και η "Αλήθεια ΤV".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ