Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μισό, μισό

Πού ξέρετε; Μπορεί και να έχουν δίκιο κάποιοι Τούρκοι "ιστορικοί" που υποστηρίζουν ότι εκείνος ο αρχαίος Ομηρος, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής των αιώνων, δεν ήταν, λέει, Ελληνας, αλλά δικός τους και το πραγματικό του όνομα ήταν Ομέρ. Το επιχείρημά τους είναι όντως αληθοφανές - τι Ομηρος, τι Ομέρ - κι αν ίσως έχετε να αντιτείνετε ότι ο ποιητής έγραψε τα αριστουργήματά του, την "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια", σε μια γλώσσα που ουδόλως ομοιάζει με τη γλώσσα του Νασρεντίν Χότζα, ε, τι να σας πω. Μπορεί εκείνη την παλαιά εποχή η Τουρκική να ήταν εντελώς διαφορετική και να χρησιμοποιούσε τις μελίρρυτες λέξεις "αλς", "άορ", "Ιρις", "ήμαρ", αντί για τις "ντενίζ", "πίτσακ", "φατμέ", "κουζούμ" και "γκελμπουρντά", που χρησιμοποιεί σήμερα.

Πού ξέρετε, λοιπόν; Οι Τούρκοι "ιστορικοί" μπορεί να έχουν δίκιο για τον Ομέρ, που εμείς οι μπαγαπόντηδες Ελληνες τον κάναμε Ομηρο. Και μπορεί ακόμη, το ίδιο κόλπο να κάναμε και με το Θαλή το Μιλήσιο. Να τον λέγαν, δηλαδή, απλώς Αλή και εμείς να του βάλαμε ένα "θήτα" μπροστά και να τον σφετεριστήκαμε από τους γείτονές μας. Και μπορεί, τέλος, και εκείνη η μεγάλη ποιήτρια της Λέσβου η Σαπφώ, να μην ήταν δική μας, όπως λέμε. Μπορεί, κάλλιστα, να ήταν μια στρουμπουλή χανούμ του 7ου π.Χ. αιώνα και η περίφημη ωδή της προς τη σελήνη να ήταν, στην πραγματικότητα, ένας παθητικός αμανές προς την ημισέληνο!

Αν, λοιπόν, λέω κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε πέστε μου ποιες ισχυρές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις έχουμε για να λέμε ότι το Αιγαίο υπήρξε από χιλιετίες ελληνικό και ότι είναι εντελώς δικό μας; Μήπως τις τοιχογραφίες της Θήρας, τα κυκλαδικά αγγεία, το Ιερόν της Δήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης ή το μύθο του Αθηναίου βασιλιά Αιγαία, που αυτοκτόνησε πέφτοντας στα κύματα της μεγάλης θάλασσας, η οποία και ονομάστηκε έτσι Αιγαίο; Μα μύθος είναι αυτός αγαπητοί, και άντε εσύ να είσαι σίγουρος ότι ο αυτόχειρ ήταν όντως βασιλιάς της Αθήνας και όχι ας πούμε ένας πασάς της Προύσας!

Βεβαίως, πολλά από αυτά τα ιστορικά και μυθικά ερωτήματα θα μπορούσαν ίσως να λυθούν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να αποδειχτεί, τελικά, τίνος είναι το Αιγαίο. Αλλά ούτε οι Τούρκοι... χάγιεψαν να τρέχουν σε κατήδες, που δεν ξέρεις τι διάολοαποφάσεις μπορούν να σου βγάλουν, ούτε οι φίλοι τους οι Αμερικανοί ήταν διατεθειμένοι να προωθήσουν τέτοιες χρονοβόρες και απρόβλεπτες, εν μέρει, διαδικασίες. Προτίμησαν τη συνοπτική και σίγουρη "επίλυση" του προβλήματος, γι' αυτό απευθύνθηκαν στον Ελληνα πρωθυπουργό. "Ελα εδώ", του είπαν και άρχισαν να του αραδιάζουν διάφορα επιχειρήματα του τύπου "Ομηρος, Ομέρ" για να του αποδείξουν ότι "τα πάντα στο Αιγαίο είναι αμφισβητήσιμα και έχουν δίκιο οι Τούρκοι που από χρόνια ζητούν να έχουν μερίδιο στο αρχιπέλαγος". Και ο Ελληνας πρωθυπουργός "έντιμος" ων και "γαλαντόμος" ανεγνώρισε ευθύς το "δίκιο των γειτόνων μας" και παρεχώρησε, χωρίς αντιρρήσεις, το μισό Αιγαίο στους στρατοκράτες της Αγκυρας. Λέγεται, μάλιστα, ότι τώρα αισθάνεται τόσον υποχρεωμένος στους Αμερικανούς, που του άνοιξαν τα μάτια, για να πράξει το σωστό, ώστε σύντομα θα ανέλθει στο βήμα της Βουλής και θα ευχαριστήσει για άλλη μια φορά, δημοσίως, τις ΗΠΑ!

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην Αγκυρα, η ατμόσφαιρα είναι εξίσου ευφρόσυνη για τις εξελίξεις. "Πολύ κιμπάρης, πολύ χουβαρδάς άνθρωπος αυτός ο Σημίτης", λένε περιχαρείς οι Τούρκοι ηγέτες και ετοιμάζονται να ανταποδώσουν το "πεσκέσι". Να κόψουν, δηλαδή, και αυτοί στα δύο την Κύπρο και να δώσουν τη μισή στον Ελληνα πρωθυπουργό, λέγοντάς του: "Πάρτην και χαλάλι σου, Γιουνάν "Κώτσο""!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ