Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Στα μέτρα των μεγάλων εταιριών

Με την προσωπική κόντρα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και του βουλευτή της ΝΔ Βασίλειο Κορκολόπουλου,να... κλέβουν την παράσταση, ξεκίνησε χτες η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για τα κριτήρια ανάθεσης δημοσίων έργων στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ο Β. Κορκολόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι οι νέες ρυθμίσεις δημιουργούν κατάσταση χειρότερη από αυτή που υπήρχε, ενώ ο Κ. Λαλιώτης ανταπάντησε πως στην Ελλάδα πλέον γίνονται έργα κι όχι σκάνδαλα. Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη κόντρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,σημείωσε ότι επειδή δεν υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις υπάρχει προσωπική αντιπαλότητα.

Παρεμβαίνοντας για το νομοσχέδιο ο Νίκος Γκατζής, επισήμανε εξαρχής ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε λύνει τα χρόνια προβλήματα των Δημοσίων Εργων, ενώ οι κατευθύνσεις του οδηγούν ουσιαστικά στη συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων προωθώντας τα συμφέροντα των μεγάλων τεχνικών εταιριών. Τόνισε δε ότι οι μεθοδεύσεις αυτές γίνονται ενόψει της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων με ορίζοντα το 2000. Αν άφηναν να εξελιχθεί η κατάσταση ως έχει, θα υπήρχε μεγαλύτερη διαρροή των πόρων αυτών προς τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης πρόσθεσε πως κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται η διασφάλιση του δημόσιου χρήματος. Σχετικά με τα νέα κριτήρια που τίθενται για τις αναθέσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν σαφής, ξεκαθαρίζοντας ότι εισάγονται παράμετροι με βάση τις οποίες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διανέμει τα έργα όπως και όποτε θέλει.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Γκατζής στην αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα, αφού υποστήριξε ότι ιδιωτικοποιείται το Ινστιτούτο Οικονομίας και Κατασκευών, ενώ αποδυναμώνεται η ΕΥΔΑΠ, στην οποία αφήνεται μόνο ο τομέα της ύδρευσης, καθώς και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τέλος, ο Νίκος Γκατζής, κατέθεσε και σειρά προτάσεων του ΚΚΕ, μιλώντας για ενίσχυση σε στελεχικό δυναμικό του δημοσίου τομέα, καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ικανές να διασφαλίσουν το δημόσιο χρήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ