Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
13Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Στέλνουν τα παιδιά για ... βρούβες

Μπορεί το σχολείο μιας γειτονιάς να σπάει σε πέντε κομμάτια, στη μέση της σχολικής χρονιάς, και οι μαθητές του να κάνουν μάθημα άλλοι στα "Τουρκοβούνια" κι άλλοι στο "Φάληρο"; Ναι, απαντά ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Ψαρρός, κι αυτόν τον παραλογισμό τον ανακοίνωσε χτες το βράδυ ως απόφασή του για λύση του προβλήματος, που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.

Το σχολείο, όπως ήδη είναι γνωστό, παραμένει κλειστό από την περασμένη Πέμπτη με πρωτοβουλία των γονιών, όταν διαπιστώθηκε ότι ακόμα και η Πολεοδομία εκτιμούσε ότι πρέπει να εκκενωθεί άμεσα, γιατί κινδύνευαν τα παιδιά. Στο σχετικό πόρισμα αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι επιβάλλεται η "εκκένωση του ισόγειου κτιρίου", όπου στεγάζεται το νηπιαγωγείο και προτείνονταν μία σειρά σοβαρές επισκευές για τα άλλα μέρη του σχολείου.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης: Το 13ο Δημοτικό σχολείο στεγάζεται σε ένα συγκρότημα του οποίου ένα μέρος του χτίστηκε το 1927 και ένα άλλο το 1935. Ενα τμήμα του σχολείου είναι χαρακτηρισμένο από το 1978 διατηρητέο και ανήκει στην ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων. Σε αυτό το διατηρητέο κτίριο στεγαζόταν μέχρι πριν 2 χρόνια το 14ο Δημοτικό Σχολείο. Το κτίριο κρίθηκε τότε από την πολεοδομία ακατάλληλο, για να στεγάσει μαθητές, αλλά θα παρέμενε ως έχει με την προϋπόθεση να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Φέτος, όμως, τον Σεπτέμβρη στεγάστηκε το 4ο νηπιαγωγείο, στο ίδιο ακατάλληλο κτίριο με απόφαση του Δήμου και της Νομαρχίας, χωρίς να γίνει καμία κατασκευή, αλλά απλώς ένα βάψιμο. Το ίδιο κτίριο που κρίθηκε ακατάλληλο πριν δύο χρόνια για τους μαθητές κρίθηκε φέτος κατάλληλο για νήπια. Ετσι, ενώ η πολεοδομία το έκρινε εκ νέου ακατάλληλο, ακόμα δεν έχει δοθεί εντολή από το δήμο και τη νομαρχία να εκκενωθεί το κτίριο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο στη λειτουργία του είναι χρόνια. Για παράδειγμα, πέρσι οι μαθητές που στεγάζονταν στο δεύτερο όροφο έκαναν μάθημα με ομπρέλες! Φέτος από τους πρόσφατους σεισμούς δημιουργήθηκαν ρωγμές στους τοίχους, ενώ η σκάλα μετακινήθηκε. Επίσης, στο κτίριο υπάρχουν και διαμπερείς ρωγμές σε έναν τοίχο. Βέβαια, η θέρμανση για τους μαθητές είναι πολυτέλεια. Για να ζεσταθούν χρησιμοποιούν κινητά καλοριφέρ, τα οποία όταν λειτουργήσουν όλα μαζί και ανάψουν τα φώτα συγχρόνως πέφτει η τάση του ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το διατηρητέο κτίριο του σχολείου, το ΥΠΕΧΩΔΕ είπε στους γονείς ότι δεν πρόκειται να γκρεμιστεί, θα μείνει ως έχει και θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησής του.

Οι γονείς του 13ου που παραμένει στο χώρο (σ.σ. το 14ο ήδη έχει μετεγκατασταθεί) ζήτησαν - και χτες το βράδυ με ομαδική παρουσία τους στο δημαρχείο Καλλιθέας - να μεταστεγαστεί άμεσα το σχολείο μέχρι να ανεγερθεί καινούριο κτίριο, στο κτίριο της Σχολής Αποστολόπουλου που δε λειτουργεί. Η δημοτική αρχή όμως λέει ότι δεν μπορεί να νοικιάσει το συγκεκριμένο κτίριο επικαλούμενη προβλήματα με τους κληρονόμους του κτιρίου. Τη "λύση" την έδωσε ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποφασίζοντας: Η πρώτη τάξη να πάει στο 14ο, η δεύτερη τάξη στο 9ο, η 4η, 5η και 6η να πηγαίνουν με πούλμαν στο 6ο και 5ο σχολείο. Αγνωστο το πού θα πάει το νηπιαγωγείο.

Η συνέχεια σήμερα το βράδυ στη γενική συνέλευση των γονιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ