Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολλά και ενδιαφέροντα

Ημέρα του βιβλίου ήταν κατά κάποιο τρόπο η χτεσινή, με "κυρίαρχη" πόλη τη Θεσσαλονίκη. "Κυρίαρχη", γιατί από τη Θεσσαλονίκη και για τη Θεσσαλονίκη ήταν τα βιβλία που παρουσίασαν στο "Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104" (των εκδόσεων "Καστανιώτη") η γκαλερί και εκδοτικός οίκος της συμπρωτεύουσας "Ιανός",με ομιλητές τον εκδότη Νίκο Καρατζά και τον Θεσσαλονικιό ποιητήΝτίνο Χριστιανόπουλο.

Κι ας αρχίσουμε από το βιβλίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου "Πίσω απ' την Αγιά - Σοφιά",το πρώτο της σειράς "Εν Θεσσαλονίκη", η οποία περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά βιβλία πνευματικών ανθρώπων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σειρά συνεντεύξεων, που κατά το παρελθόν έχουν δοθεί στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης της ΕΡΤ - 3, τις οποίες επεξεργάστηκαν, προκειμένου να εκδοθούν οι ίδιοι οι αυτοβιογραφούμενοι. Στη σειρά θα κυκλοφορήσουν: Νίκου Μπακόλα "Ατέλειωτη ιστορία",Κωστή Μοσκώφ "Στα Ορια του Ερωτα και της Ιστορίας",Κώστα Λαχά "Πλους Ονείρου. Απ' τον Εχέδωρο στον Θερμαϊκό",κ.ά.

"Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ" τιτλοφορείται η όμορφη και εικαστικά κοσμημένη έκδοση "20 Διηγημάτων για τη Θεσσαλονίκη" (όπως υποτιτλίζεται), η οποία περιλαμβάνει διηγήματα 20 σύγχρονων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και μερικοί Θεσσαλονικείς. Τα διηγήματα "ιστορούν" προσωπικά βιώματα των συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος και του παρόντος. Σε κάθε διήγημα αντιστοιχεί και ένας πίνακας ζωγραφικής, φιλοτεχνημένοι από 20 γνωστούς ζωγράφους.

"Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ",τιτλοφορείται ένα ακόμη βιβλίο, το οποίο περιέχει τα 40 πρωτότυπα έργα που φιλοτεχνήθηκαν από 38 γνωστούς καλλιτέχνες, κατόπιν προτροπής της γκαλερί "Ιανός", με την ευκαιρία της "Θεσσαλονίκης - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" και τα οποία με προσωπική ματιά και ματιέρα "απεικονίζουν" τη Θεσσαλονίκη μέσα από μνημεία, κτίρια, τοπία, εντυπώσεις, χρώματα, αισθήσεις. Η συλλογή με τα έργα αυτά θα εκτεθεί (10 - 23/12) στη "Στοά Βιβλίου" (Δευτέρα - Παρασκευή 9π.μ. - 1.30μ.μ. και 6 - 8.30μ.μ. Σάββατο 9π.μ. - 2.30μ.μ.).

"Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ" είναι μια ακόμη εικαστική συλλογή και έκδοση του "Ιανού". Πρόκειται για 7 πολιτιστικούς χάρτες που απεικονίζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης (μνημεία, πολεοδομία, οικοδομήματα κλπ.) που φιλοτέχνησαν, με το δικό του εκφραστικό τρόπο 7 Θεσσαλονικείς ζωγράφοι.

"Καταγραφές Θεσσαλονίκης" τιτλοφορείται το λεύκωμα ζωγραφικών έργων τουΝτίνου Παπασπύρου,που αφορούν επίσης στη συμπρωτεύουσα. Τέλος, "Χιούμορ και Σάτιρα" είναι το θέμα του ημερολογίου για το 1998 του "Ιανού", το οποίο συνοδεύεται με σύντομα σατιρικά κείμενα γνωστών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

  • Οι εκδόσεις "Εκάτη" παρουσίασαν χτες ένα σημαντικό ιστορικό βιβλίο. Τίτλος του "Ιστορική σκιαγραφία της Ελληνικής Επανάστασης" (492 σελ). Συγγραφέας του ο Αμερικανός φιλέλληνας γιατρός Σάμουελ Γκρίντλεϊ Χάου (1801 - 1876). Μεταφραστής του ο Ι. Χατζηεμμανουήλ (επιμέλεια, πρόλογος, σχόλια Ν. Κολόμβας). Ο Σ. Χάου ήρθε στην Ελλάδα και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Επανάσταση ως γιατρός και μαχητής (1825 - 1930) και το 1866 - 67 στην επανάσταση της Κρήτης, αντλώντας έτσι βιώματα, μαρτυρίες αγωνιστών και επίσημα στοιχεία στα οποία βασίστηκε, για να γράψει το βιβλίο του. Στις ΗΠΑ πρωτοστάτησε για την ερανική ενίσχυση του αγώνα. Για την προσφορά του το 1835 η Ελλάδα του απένειμε το "Μεγάλο Σταυρό του Σωτήρος".
  • Από τις εκδόσεις Αδάμ παρουσιάστηκε ένα καλαίσθητο λεύκωμα που αφορά στη μακρά, σημαντική προσφορά στη βιβλιοδετική τέχνη του Ανδρέα Γανιάρη.Τίτλος του "Βιβλιοδεσία Γανιάρη".Το λεύκωμα, προλογισμένο από τον καθηγητή Αλέξανδρο Δημαρά εικονίζει επιλογή καλλιτεχνικών βιβλιοδεσιών του Α. Γανιάρη και της οικογένειάς του, που δημιούργησαν παράδοση στην τέχνη της βιβλιοδεσίας στην Ελλάδα.

"Το έργο του Ανδρέα Γανιάρη εκφράζει σεβασμό στο δημιουργικό λόγο και αποτελεί γι' αυτό σημαντικό δίδαγμα με ευρύτερη σημασία", υπογράμμισε ο Αλέξης Δημαράς,ενώ η Ειρήνη Οράτη σημειώνει: "κάθε δεμένος τόμος είναι μια μαρτυρία αγάπης και φροντίδας. Οι ξεχωριστές ικανότητες του μεγάλου μάστορα φαίνονται στη διακόσμηση κάποιων βιβλίων που αποτελούν σπάνιες εκδόσεις και που, με τη βιβλιοδεσία τους, μετατρέπονται σε μοναδικά έργα τέχνης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ