Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα Τζεφιρέλι στην Πινακοθήκη

Μια "περιήγηση" στην καλλιτεχνική ζωή του διάσημου σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι προσφέρει η έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη.Μέχρι τις 28 Φλεβάρη 1998 οι φιλότεχνοι θα μπορούν να δουν για πρώτη φορά ζωντανά, όσα θαύμασαν στη μεγάλη οθόνη: κοστούμια από τις ταινίες "Ρωμαίος και Ιουλιέτα","Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι",κοστούμια που φόρεσαν μεγάλοι ηθοποιοί, όπως η Αννα Μανιάνι,τραγουδιστές όπως η Μαρία Κάλλας ("Μήδεια" σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλι). Επίσης, παρουσιάζεται το κοστούμι μιας άλλης μεγάλης Ελληνίδας υψιφώνου, της Τερέζας Στράτας από την "Τραβιάτα" του Βέρντι, αλλά και κοσμήματα για την ίδια παράσταση.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα θαυμάσουν κοσμήματα σε αληθινό χρυσό και με πολύτιμες πέτρες, τα βραχιόλια, τα σκουλαρίκια και το στέμμα για την "Αϊντα" του Βέρντι, φαραωνικά βραχιόλια κ.ά. Από την όπερα "Δον Κάρλος" του Βέρντι θα εκτεθούν, μαζί με το κοστούμι της Ελιζαμπέτα, το περιδέραιο και η πολύτιμη ζώνη. Επίσης, εκτίθενται 90 ζωγραφικές μακέτες από πολλά έργα που σκηνοθέτησε ο Τζεφιρέλι για το θέατρο ("Τρεις αδελφές" του Τσέχοφ - 1965, "Αϊντα" του Βέρντι - 1980, "Τραβιάτα" - 1968, "Κάρμεν" - 1978 κ.ά.). Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα: "Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο Τζεφιρέλι, υπηρέτησε ισότιμα όλες τις τέχνες του θεάματος: το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο. Ο Τζεφιρέλι διαχειρίζεται με άνεση τις διάφορες ιστορικές τεχνοτροπίες, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής και το ύφος του έργου που ερμηνεύει. Η ευρύτατη παιδεία του, του επιτρέπει να κινείται με άνεση στο φανταστικό μουσείο των αριστουργημάτων και να αντλεί διδάγματα χωρίς να μιμείται. Αντίθετα, το σύνολο των σκηνογραφικών του "πινάκων" συνθέτει ένα ύφος Τζεφιρέλι. Αυτό μας καλεί να απολαύσουμε η έκθεση που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη".

Συγκινημένος ήταν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο μεγάλος δημιουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της πολιτικής και των διανοουμένων, στη μακρόχρονη και σημαντική πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, τονίζοντας ότι "μας ενώνουν οι μεγάλες ιδέες του πολιτισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ