Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ουσία του πατριωτισμού

Πολύς λόγος περί πατριωτισμού γίνεται το τελευταίο διάστημα. Μόνο που, στις πλείστες των περιπτώσεων, αφορά στο "φαίνεσθαι" κι όχι στο "είναι" του πατριωτισμού. Διότι, τα γνήσια πατριωτικά ιδανικά δεν μπορούν να εκφραστούν με εθνικιστικές κραυγές "Ελληναράδων", που εμφανίζονται σαν "Τουρκοφάγοι" και "Σκοπιανοφάγοι" ή με γενικόλογες και, εν πολλοίς, ανόητες και παραπλανητικές διακηρύξεις περί "ισχυρής Ελλάδας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης". Και δεν μπορούν, επίσης, να εκφραστούν με δήθεν διαφοροποιήσεις στην ασκούμενη κυβερνητική εξωτερική πολιτική - μάλιστα από πρώην πρωταγωνιστές της ίδιας πολιτικής γραμμής εθνικής υποταγής - που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση εσωκομματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων

Ολες αυτές οι συζητήσεις και οι ανούσιες έως και ύποπτες αντιπαραθέσεις αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, αφού ξεκινούν από το ανεδαφικό δεδομένο ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπίσει και να εξασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της, μέσα στ' ασφυκτικά πλαίσια της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων" και καταλήγουν στο λαθεμένο συμπέρασμα πως ο εχθρός βρίσκεται μόνο έξω από τα σύνορα της χώρας μας, ενώ στην πραγματικότητα έχει, προ πολλού, βάλει πόδι στο έδαφός της.

Ο πατριωτισμός είναι αγάπη για την πατρίδα, συνδυασμένη με εθνική αξιοπρέπεια και λαϊκή υπερηφάνεια και όρκος καθήκοντος για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, απ' όπου κι αν απειλούνται.

Με άλλα λόγια, πατριώτης είναι όποιος δεν ανέχεται τους Αμερικανούς να στήνουν βάσεις και να "σπέρνουν" πυρηνικά στην Ελλάδα, να δημιουργούν ΝΑΤΟικά στρατηγεία στο έδαφός της, να προωθούν τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, να ορίζουν ποιος και πώς θα κυβερνάει στην "μπανανία" τους. Που δεν ανέχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να καθορίζει την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική ζωή μας, να υπονομεύει το παρόν και το μέλλον του λαού μας.

Κι όχι εκείνος που, παίζοντας το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών, συμμετέχει στην καλλιέργεια του εθνικιστικού μίσους ανάμεσα σε γειτονικούς λαούς, ή αυτός που θέλει την "ισχυρή Ελλάδα" σαν το "μακρύ χέρι του ιμπεριαλισμού" στην περιοχή μας, ή όποιος πουλάει τον πατριωτισμό σαν εμπόρευμα, για να κερδοσκοπήσει στο "κομματικο-πολιτικό χρηματιστήριο".

Οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές της Αριστεράς δε μονοπώλησαν ποτέ, ούτε μονοπωλούν και τώρα τον πατριωτισμό. Αισθάνονται, βεβαίως, υπερήφανοι που, μέσα από τους κόλπους τους, αναδείχτηκαν πατριώτες, οι οποίοι δημιούργησαν, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, το έπος της Εθνικής Αντίστασης και, έκτοτε, δεν έλειψαν από κανένα πατριωτικό προσκλητήριο για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και της δημοκρατίας, που αποτελεί συστατικό στοιχείο του πατριωτισμού. Αισθάνονται και δικαιωμένοι, που ποτέ δεν παραπλάνησαν το λαό μας, παρασυρόμενοι σε εθνικιστικές υστερίες και ανούσιες "πατριωτικές κορόνες", αλλά στάθηκαν πάντα στην ουσία των πατριωτικών ιδανικών, αποκαλύπτοντας, καταγγέλλοντας και προβάλλοντας - με όσες δυνάμεις διαθέτουν - αντίσταση στους πραγματικούς εχθρούς της πατρίδας μας.

Γι' αυτό και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου είναι μια γνήσια πατριωτική πρόταση, ικανή να συνεγείρει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ