Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καταργούν" τους πτυχιούχους περιβαλλοντολόγους

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας

Χωρίς αντικείμενο ενασχόλησης μένουν οι απόφοιτοι του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξαιτίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που έχει σταλεί για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζεται σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,με την οποία ρωτά τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αν σκοπεύει να αποσύρει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Οπως είναι γνωστό, επισημαίνεται στην Ερώτηση, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεκίνησε το 1987 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Επειτα από επανειλημμένες πιέσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, εκδόθηκε το Νοέμβρη του 1995 και μερικά χρόνια αφότου αποφοίτησαν οι πρώτοι πτυχιούχοι, το Προεδρικό Διάταγμα 405 (ΦΕΚ 228/6-11-95), με το οποίο κατοχυρώνονταν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 1 ορίζεται ότι "...ο πτυχιούχος περιβαλλοντολόγος έχει ως κύρια επαγγελματική ενασχόλησή του την επεξεργασία, τη σύνταξη και την αξιολόγηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη διενέργεια ελέγχων ποιότητας του περιβάλλοντος...". Ομως την 1η Δεκέμβρη με επιστολή που απευθύνει ο πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Μιχ. Σκούρτος προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, αλλά και ο σύλλογος των φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος καταγγέλλουν ότι σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (τελικό σχέδιο) που έχει σταλεί για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό το αντικείμενο που αποτελεί την "κύρια επαγγελματική ενασχόληση" των πτυχιούχων περιβάλλοντος αποδίδεται κατ' αποκλειστικότητα στους μηχανικούς και γραφεία μελετών, τα μέλη των οποίων είναι μηχανικοί.

Ετσι οι απόφοιτοι του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζεται στην Ερώτηση, μένουν χωρίς αντικείμενο. Και είναι να διερωτάται κανείς γιατί γίνεται κάτι τέτοιο, γιατί εμπαίζονται και καταδικάζονται όλοι εκείνοι οι νέοι που από ενδιαφέρον για το περιβάλλον υποβλήθηκαν στον κόπο και στις δαπάνες για να αποκτήσουν την ειδικότητα του περιβαλλοντολόγου, γιατί σε τελική ανάλυση δημιουργήθηκε το τμήμα Περιβάλλοντος; Η ενέργεια αυτή αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη του πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το περιβάλλον στη χώρα μας, αλλά και τις πανεπιστημιακές σπουδές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ