Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό και την αποχώρηση

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Μια ημέρα πριν από την αναχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, συνεδρίαζε, χθες το βράδυ, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα προτείνει τη διατήρηση υπό ισραηλινή κυριαρχία, μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης, του 52% της Δυτικής Οχθης συμπεριλαμβανομένων των 42 από τους 144 υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς. Από την άλλη, ο "σκληρός" υπουργός Υποδομής Αριέλ Σαρόν προβλέπει, στο σχέδιό του, να παραμείνει το 63% υπό ισραηλινή κυριαρχία, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικισμών.

Εντούτοις, πολλές ήταν οι αντιδράσεις από ακροδεξιά συγκυβερνώντα κόμματα, που απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποφασιστεί η οποιαδήποτε αποχώρηση. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, δεν πιέζεται, πλέον, έντονα από την Ουάσιγκτον να παρουσιάσει ολοκληρωμένη οριστική πρόταση αποχώρησης, καθώς ο Αμερικανός απεσταλμένος Μάρτιν Ιντικ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή, ότι πρωταρχικός στόχος είναι να κρατηθεί στην κυβέρνηση εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Οργή για την αύξηση της ανεργίας

Προβλήματα, όμως, με τον προϋπολογισμό έχει ο Νετανιάχου και σχετικά με τις προτάσεις για περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 1,2% από τον μήνα Οκτώβρη έχει επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί απειλεί να αποχωρήσει, μαζί με το κόμμα του από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Στο μεταξύ, η οργή των Ισραηλινών ξεχείλισε, χθες, στην πόλη Οφακίμ, στο νότιο Ισραήλ, όπου η ανεργία έχει αγγίξει το 14,3%. Κλειστές έμειναν χτες οι δημοτικές υπηρεσίες, τα καταστήματα και τα σχολεία στην Οφακίμ, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ