Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ - ΥΠΠΟ
Εμπαίζουν τους εργαζόμενους

Στη σημερινή πανελλαδική απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Αμεση οργανική ένταξή τους στο ΥΠΠΟ,για το οποίο ουσιαστικά εργάζονται επί χρόνια, και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,απαιτούν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΠΕ, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ. Χτες ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη πανεργατική απεργία και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με νέες κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα.

Λίγες μέρες απομένουν πριν τη λήξη των συμβάσεών τους, στις 31 Δεκέμβρη, και ακόμη δεν έχει απαντηθεί το αίτημα που έχουν περισσότερο από δύο χρόνια, για απορρόφησή τους στις αρχαιολογικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, αφού είναι παγκοίνως γνωστό πως όλοι τους είναι απαραίτητοι για τις στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες των μνημείων της Θεσσαλονίκης, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που αντιμετωπίζουν όλες οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Παράλληλα, επί μήνες οι εργαζόμενοι εμπαίζονται, με τον χειρότερο τρόπο, από το ΥΠΠΟ και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα ακόμη να μην τους έχουν δοθεί οι αυξήσεις που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γι' αυτό το θέμα προσέφυγαν ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία, μετά τη νέα άρνηση του ΟΠΠΕΘ να τηρήσει τα νόμιμα, τους συμβούλεψε να προχωρήσουν σε ένδικα μέσα.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι το ΥΠΠΟ αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει ότι εργάζονται σ' αυτό. Το ίδιο κάνει και ο ΟΠΠΕΘ με τη σειρά του, παραπέμποντας το πρόβλημά τους στο ΥΠΠΟ.

"Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε οι χειρότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι. Διότι, άλλοτε, όπου τους βολεύει, μας θεωρούν δημόσιους υπάλληλους, αλλά χωρίς τα νομοθετημένα επιδόματα και άλλοτε μας θεωρούν ιδιωτικούς υπάλληλους, για τους οποίους όμως "δεν ισχύουν οι ΣΣΕ"", επισήμανε ο πρόεδρος των εκτάκτων Χ. Παπαϊωάννου.

Στις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργούνται με το Πολυνομοσχέδιο για τον Πολιτισμό και το απαράδεκτο κονδύλι που δίνεται από τον προϋπολογισμό του 1998, αναφέρθηκε ο Β. Μάτζιος, μέλος του ΔΣ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ "ουσιαστικά παραδίδει όλη την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Δηλαδή στον Λαμπράκη και σε άλλους μεγαλοσχήμονες του πολιτισμού".

  • Με τη "Σιωπή των Βαλκανίων",έργο του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ύστερα από ανάθεση του ΟΠΠΕΘ, θα λήξει στις 30/12 στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, η ...διαβόητη Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Το έργο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη και περιλαμβάνει μουσική, τραγούδι, χορό, βίντεο, θέατρο κ.ά. Κορμός του, η Θεσσαλονίκη, αλλά η σύνθεση βασίζεται στη μουσική παράδοση των Βαλκανίων.

Η εκδήλωση της τελετής λήξης θα έχει δύο ενότητες. Μία θα εξελίσσεται ζωντανά στη σκηνή, όπου κατ' αρχήν θα περάσει το "Τρένο των Βαλκανίων" που ξεκινάει από το Μόναχο και φτάνει στην Κωνσταντινούπολη, για να ακολουθήσουν ο Γιώργος Νταλάρας,η Δημοτική Χορωδία και Ορχήστρα της πόλης κ.ά. Η δεύτερη ενότητα είναι επί της οθόνης, με προβολή ενός βίντεο του Μπόρις Μιλίκοφ,με τίτλο "Η σιωπή των Βαλκανίων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ