Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Παράδοση άνευ όρων στους επιχειρηματίες

Η κυβέρνηση απαλείφει και τον ελάχιστο όρο της κατοχής της πλειοψηφίας των μετοχών απ' τους γιατρούς στα Διαγνωστικά Κέντρα, απ' το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί για υπογραφή απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με συντονισμένες ενέργειες προχωρά η κυβέρνηση στον... εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ): Απ' τη μια μεριά με τα Δίκτυα ΠΦΥ που προβλέπει ο αντι - ΕΣΥ νόμος (2519/97) θα γονατίσει το ΙΚΑ ενώ απ' την άλλη παραδίδει την ιδιωτική ΠΦΥ άνευ όρων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς καταργεί και τους ελάχιστους περιορισμούς για την κατοχή των μετοχών από επιχειρηματίες στα Διαγνωστικά Κέντρα (ΔΚ). Επίσης με τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, το ΙΚΑ θα υποστεί οικονομική αφαίμαξη καθώς θα αναγκαστεί να πληρώνει για εξετάσεις που μπορεί να κάνει το ίδιο το Ιδρυμα.

Τα ΔΚ - που σχεδόν διπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία - φύτρωσαν στο κενό που άφησε ο δημόσιος τομέας και λειτούργησαν χωρίς νομικές προϋποθέσεις. Το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) "με τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ" καθυστερεί εδώ και έξι χρόνια. Η αρχική πρόβλεψη για το ΠΔ έγινε με το άρθρο 13 του νόμου 2071 της 15.7.1992 και επαναδιατυπώθηκε με το άρθρο 4 του νόμου 2254/94.

Εκτοτε παρουσιάστηκαν τέσσερα προσχέδια του ΠΔ: Δύο απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και δύο απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ αρχικά παρουσίασε ένα προσχέδιο (21.4.1994) το οποίο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα της ΝΔ είχε τη ρητή διάταξη ότιδικαιούχοι των αδειών ίδρυσης των ΔΚ είναι μόνο γιατροί, οι οποίοι και μπορούν να συστήσουν μεταξύ τους μόνο αστικές εταιρίες. Η άδεια, έλεγε ο- και τότε - υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης,θα είναι μία και μοναδική για όλη την επικράτεια και το υπουργείο θα γνωρίζει μόνο το γιατρό, ανεξάρτητα από τις, πιθανές, σχέσεις που μπορεί να αναπτύξει ο γιατρός με κάποιον επιχειρηματία.

Ακόμα εκείνο το προσχέδιο προέβλεπε την έγκριση άδειας σκοπιμότητας για κάθε νέα μονάδα απ' το υπουργείο Υγείας. Για την άδεια σκοπιμότητας - έλεγε τότε το προσχέδιο - έπρεπε να συνεκτιμηθούν οι ανάγκες της περιοχής και η ύπαρξη δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων στην ίδια περιοχή.

Μετά από τρία χρόνια (3.6.1997) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα νέο προσχέδιο ΠΔ με το οποίο παραδιδόταν και με τη βούλα του κράτους στην ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Το προσχέδιο του ΠΔ προβλέπει τη λειτουργία Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης στο χώρο της ιδιωτικής ΠΦΥ. Οι μετοχές θα είναι ονομαστικές, ενώ προβλέπει ότι τη θέση του προέδρου και την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των "Ιατρικών Εταιριών" θα την έχουν μόνο οι ειδικοί γιατροί. Οι γιατροί θα έχουν τουλάχιστον το 51% των μετοχών και οι επιχειρηματίες δε θα μπορούν να έχουν παραπάνω από το 49%, είπε κατά την παρουσίαση ο Μ. Σκουλάκης.

Με το προσχέδιο αυτό η χορήγηση άδειας σκοπιμότητας περιορίστηκε στα εργαστήρια απεικόνισης και τα εργαστήρια ψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας (αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" το σχέδιο, όμως, του ΠΔ που θα προωθήσει η κυβέρνηση για υπογραφή απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δε θα περιέχει ούτε και αυτόν τον ελάχιστο όρο για την κατοχή της πλειοψηφίας των μετοχών από τους γιατρούς.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις και δολιχοδρομίες η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο απ' το να υποκύπτει στις αξιώσεις των διαφόρων επιχειρηματιών και να δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο που νομιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ