Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι γιορτές είναι παραμύθια

Τα Χριστούγεννα και γενικώς οι γιορτές αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Ενα παραμύθι, που το έχουμε ανάγκη μόνο και μόνο γιατί έτσι μάθαμε από μικρά παιδιά ή ακόμη γιατί έχουμε την επιθυμία να ξεφύγουμε από την τρομερή πραγματικότητα, που είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε καθημερινά. Τη Δευτέρα, λοιπόν, στις 23.35 στην ΕΤ-1 μπορείτε να παρακολουθήσετε, ένα διαφορετικό παραμύθι, ένα παραμύθι, μελωδικό, μαγικό ονειρεμένο, ξακουστό. Από τη "βραδιά της όπερας" θα παρουσιαστεί η μαγνητοσκοπημένη παράσταση από την Οπερα του Κόβεν Γκάρντεν με το αριστούργημα του Ζακ Οφενμπαχ "Παραμύθια του Χόφμαν",που δόθηκε το 1981, σε σκηνοθεσία Τζον Σλέσινγκερ. Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση με εξίσου εξαιρετική διανομή. Στο ρόλο του ποιητή Χόφμαν ο τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, την Τζουλιέτα ερμηνεύει η μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, την Ολυμπία η Λουτσιάνα Σέρα, την Αντονία η Ιλεάνα Κουτρουμπάς και τον δόκτορα Μιρακλ ο Νικολά Γκιουζέλεφ. Τα σκηνικά είναι του Γουίλιαμ Ντάντλεϊ και τα κοστούμια της Μαρία Μπιερνσον. Το έργο εξιστορεί τον έρωτα ενός ποιητή για μια κούκλα - αυτόματο στο Παρίσι, για μια εταίρα στη Βενετία και μια τραγουδίστρια, που πεθαίνει στο Μόναχο.

Η Οπερα της πεντάρας

Τα καλά έρχονται ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά, τόσο αργά που δεν έχεις πια αντοχή να τα απολαύσεις. Αν όμως δεν έχετε κοιμηθεί, άλλωστε για την Τετάρτη, που παραμονή των Χριστουγέννων είναι, και αν έχετε την υπομονή να περιμένετε μέχρι τις 03.00, τότε ανοίξτε τον ΑΝΤΕΝΝΑ και απολαύστε το αμερικανικό μιούζικαλ "Οπερα της Πεντάρας" σε λιμπρέτο του Μπέρτολντ Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ. Η σκηνοθεσία είναι του Βόλφγκανγκ Στάουντε και με πρωταγωνιστές τους: Κουρτ Γιούργκενς, Χίλνεργκαρντ Νεφ, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και Λίνο Βεντούρα. Δεν έχουμε δει τη συγκεκριμένη ταινία, όμως όλα δείχνουν ότι όσο αμερικανική κι αν είναι η εκδοχή δεν είναι δυνατόν με τίποτε να προδώσει ένα τέτοιο κλασικό έργο, ένα έργο που μάγεψε και συνεχίζει να μαγεύει τους θεατές. Ο Μακί, ένα ιδιόρρυθμος ληστής, που είναι ταυτόχρονα φίλος του αρχηγού της αστυνομίας, παντρεύεται την όμορφη Πόλι, παρά τη θέληση του πατέρα της, του βασιλιά των ζητιάνων. Ο τελευταίος υποκινεί μια μεγάλη διαδήλωση εναντίον της βασίλισσας και της άρχουσας τάξης, ενώ μια κοπέλα η Τζίνι, καταγγέλλει τις παράνομες δραστηριότητες του Μακί, που τελικά συλλαμβάνεται.

Το φάντασμα της όπερας

Τα Χριστούγεννα πέρασαν και ετοιμαζόμαστε για τον καινούριο χρόνο, που ποιος ξέρει τι θα μας φέρει. Τα Χριστούγεννα πέρασαν και κουρασμένοι καθώς είμαστε μια ταινία μας σώζει. Μια καλή, πολύ καλή κλασική ταινία. Την Παρασκευή, λοιπόν, στις 23.30 στο STAR θα παρουσιαστεί "Το φάντασμα της όπερας" σε σκηνοθεσία Τόνι Ρίτσαρτσον. Το σενάριο είναι βασισμένο στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Γκαστόν Λερού. Πρωταγωνιστούν οι Μπαρτ Λάνκαστερ και Τσαρλς Ντανς. Ας πούμε και δυο λόγια για την υπόθεση της ταινίας: ο Σολέτ, διευθυντής της όπερας του Παρισιού, δε θέλει να πιστέψει τις φήμες που κυκλοφορούν. Ολοι μιλούν για ένα φάντασμα που κατοικεί στα υπόγεια του θεάτρου. Οταν η βοηθός της γυναίκας του εξαφανίζεται, προσλαμβάνει μια κοπέλα που ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια και που διαθέτει τα προσόντα, δηλαδή τη φωνή και την παρουσία. Το φάντασμα που "πραγματικά" ζει μαγεύεται από την ομορφιά, τη φωνή, την ψυχή, της νέας γυναίκας. Και αποφασίζει να παρουσιαστεί μονάχα στην Κριστίν για να τη βοηθήσει να εκπληρώσει τα όνειρά της. Το φάντασμα είναι γερασμένο, είναι άσχημο, αλλά γνωρίζει όλα τα μυστικά της Οπερας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ