Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
50χρονες κινηματογραφικές σελίδες

Λεύκωμα της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης

Ενα πολυτελές φωτογραφικό λεύκωμα, κυκλοφόρησε ο Πολιτιστικός Τομέας της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης,με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του σωματείου. Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει μια ιστορική αναδρομή, από την "αυγή του αιώνα, αυγή του κινηματογράφου", έως τις μέρες μας. Τις ασπρόμαυρες μεγάλες φωτογραφίες από ταινίες - σταθμούς του Ελληνικού Κινηματογράφου, συνοδεύουν μικρά κείμενα γι' αυτές, αλλά και για την πορεία και εξέλιξη του κινηματογράφου στη χώρα μας.

Οπως αναφέρει στον εισαγωγικό πρόλογό του ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΤ, Τάσος Αλεξάκης "Η συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη χρονολογία ίδρυσης της Ενωσής μας, το 1948, αποτελεί αναμφίβολα μια ιστορική πραγματικότητα και δικαιώνει σήμερα με τον καλύτερο τρόπο τους εμπνευστές και ιδρυτές της. Τη διαχρονικότητά της αυτή την οφείλει, αφ' ενός μεν στο γεγονός ότι την περίοδο των "ηρωικών χρόνων" του ελληνικού κινηματογράφου οι Ελληνες τεχνικοί κατάφεραν να επιβάλλουν την αναγκαιότητα της προσφοράς τους, σε πείσμα του κράτους, της πολιτείας και των εκάστοτε κυβερνήσεων, που χωρίς συναίσθηση ευθύνης αλλά και ντροπής, "κράτησαν" τους Ελληνες Τεχνικούς του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης μέχρι το 1982 "ανειδίκευτους εργάτες".Αφ' ετέρου, όχι μόνο επέβαλαν την αναγκαιότητα αυτή, αλλά κατάφεραν σε κοινή προσπάθεια και συνεργασία με τους Ελληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, ξεπερνώντας πολλές φορές τους εαυτούς τους, αυτή η προσφορά να επιβραβευτεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο".

"Οσο η ελληνική πολιτεία δεν προσφέρει στους Ελληνες δημιουργούς την ανώτατη παιδεία,δε δικαιούται να θριαμβολογεί για οποιαδήποτε επιτυχία τους,εφαρμόζοντας μια οικονομίστικη πολιτική, χρηματοδοτώντας απλά τον Ελληνικό Κινηματογράφο, στο μέτρο που και αυτό γίνεται (... )".

"Η Ενωσή μας (... ) θα προχωρήσει αταλάντευτη και με αποφασιστικότητα σε μια παράλληλη πορεία, αφ' ενός μεν στη διεκδίκηση, αλλά και βελτίωση των συνθηκών εργασίας προς κάθε κατεύθυνση και αφ' ετέρου θα αναπτύξει μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, ξεκινώντας μέσα στο 1998, με τη δημιουργία βιβλιοθήκης - ταινιοθήκης στο ιδιόκτητο Πολιτιστικό μας Κέντρο".

Στο τέλος του λευκώματος υπάρχει κατάλογος ταινιών που βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ, από το 1960 έως σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ