Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διάλυση του "κράτους πρόνοιας"

Η διάλυση του κράτους πρόνοιας και η μεταφορά των υπηρεσιών του στους ιδιώτες αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του στόχου για κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών.

Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των 1.754 υπηρεσιών που καταργούνται, συγχωνεύονται ή μεταφέρονται οι αρμοδιότητές τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, ενώ καταργούνται αρκετές υπηρεσίες που πρόσφεραν υπηρεσίες στους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες κ.ά.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί, ότι στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, 128 νοσοκομεία ενοποιούνται ανά νομό, ανάλογα με το χαρακτήρα τους. Δεν ξεφεύγουν ούτε τα ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων και από 4 που είναι στην Αττική συγχωνεύονται σε ένα, ενώ ανάλογη ρύθμιση γίνεται για τα ευρισκόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Από τα 21 Κέντρα Παιδικής Μέριμνας καταργούνται τα 10, ενώ μεταφέρονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) με αλλαγή του σκοπού τους τα 5. Στη ΝΑ μεταφέρονται τα 12 Ιδρύματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, πλην αυτών που έχουν εθνική εμβέλεια. Οι 1.306 Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί μεταφέρονται στους ΟΤΑ, με προφανή σκοπό τη διάλυσή τους, όπως και οι 131 Κρατικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί. Στο υπουργείο Παιδείας οι Φοιτητικές Εστίες και Λέσχες καταργούνται και μεταφέρονται σε ιδιωτικού δικαίου νομικά πρόσωπα, με παράλληλη "αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας των ΑΕΙ". Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία, ενώ οι 33 Δημόσιες Βιβλιοθήκες θα ενσωματωθούν στο υπό ανάπτυξη (!) Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών, όπως και ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Ακόμα, τα 18 Επιστημονικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα καταργούνται.

Ακόμα, καταργούνται τα παραρτήματα των ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ και ο ΕΟΤ και μεταφέρονται σε περιφέρειες και νομαρχίες. Καταργούνται επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού (ΕΟΚ), όπως και ο Οργανισμός Βάμβακος, καθώς και ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ), ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ), ενώ οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ συγχωνεύονται ανά νομαρχία και μεταφέρεται η αρμοδιότητά τους στη ΝΑ. Οι Οργανισμοί της Κεντρικής Αγοράς Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας μετατρέπονται σε ΑΕ, όπως και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Ο ΟΔΔΥ μετατρέπεται σε ΑΕ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συγχωνεύεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το ΕΛΚΕΠΑ, μεταφέρεται στο ΚΕΠΕ, το οποίο μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ. Το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ ή στο ΥΕΝ, ενώ η Εστία Ναυτικών συνεχίζει να λειτουργεί με ευθύνη των εφοπλιστών (!).Από τις παραπάνω αλλαγές υπολογίζεται ότι θα μεταταγούν περίπου 12.000 υπάλληλοι.

Την ημέρα της δημοσιοποίησης του καταλόγου, ο Δ. Ρέππας θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις είχε πει ότι όλα αυτά θα γίνουν στη διάρκεια των επόμενων τριών χρόνων. Το χρονοδιάγραμμα όμως, όπως φαίνεται από την πρωθυπουργική προαναγγελία, επισπεύδεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ