Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αμεση ενίσχυση απαιτούν οι άνεργοι

Με το κλείσιμο των εργοστασίων σταμάτησε να υπάρχει και συνδικαλιστική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο νέος ιδιοκτήτης των μεταλλείων πρώην Σκαλιστήρη, ο Βαρβούτης,δεν επιτρέπει τη δημιουργία σωματείου στο εργοστάσιο. Το μοναδικό σωματείο είναι αυτό των ανέργων που συσπειρώνει περίπου 600 άνεργους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Πριν λίγες μέρες στην Κήρινθο πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ με τη συμμετοχή των μελών του, του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, γιατί σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του σωματείου Γ. Τσουκαλά,"είναι γνωστός ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση των ανέργων". Μιλώντας ο πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς, καυτηρίασε τη σύσσωμη συστράτευση των τοπικών παραγόντων στο πλευρό του Βαρβούτη. Σ' αυτό το θέμα δεν έχουν λείψει και οι φωνές προέδρων για περαιτέρω χρηματοδότηση του Βαρβούτη.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη για άμεση χριστουγεννιάτικη βοήθεια ύψους 200.000 δραχμών των ανέργων,πάνω στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι φορείς που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, ενώ ο εκπρόσωπος του Νομάρχη δεσμεύτηκε να κλείσει εντός των ημερών ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας ώστε να προωθήσουν το αίτημα. Επίσης να αποδίδεται επίδομα ανεργίας για διάστημα πέντε μηνών σε όσους έχουν συμπληρώσει 60 ένσημα. Να γίνεται δίκαιη αντικατάσταση των εργαζομένων που δουλεύουν με δίμηνη σχέση εργασίας, ώστε να έχουν οι περισσότεροι έστω ασφάλιση και όσοι έπαιρναν προσύνταξη και τώρα συνταξιοδοτούνται κανονικά, να αντικαθίστανται από άλλους.

Το πρόβλημα της ασφάλισης στην περιοχή είναι πολύ σοβαρό αφού ένας μεγάλος αριθμός ανέργων δεν καταφέρνει να συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για την ασφαλιστική του κάλυψη. Στη συνεδρίαση ακούστηκε και το εξής, ότι άνεργοι για να πάρουν φάρμακα των παιδιών τους χρησιμοποιούν το βιβλιάριο υγείας των παππούδων τους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας Λ. Τέσκος, στο θέμα της εκ περιτροπής απασχόλησης των ανέργων, ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί διότι ο Βαρβούτης είναι ιδιώτης και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στις επιλογές του για τη λειτουργία της επιχείρησης! Ο εκπρόσωπος του Νομάρχη, Γ. Αδάμ,έκανε αόριστα λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι η Νομαρχία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης, αλλά μόνο να κάνει κάποια έργα για εκτόνωση της ανεργίας. Η διαφορετική φωνή ακούστηκε από τον εκπρόσωπο της ΝΑΣ Δ. Ραχιώτη και τον συνδικαλιστή της ΕΣΑΚ Γ. Τσακό,οι οποίοι επισήμαναν την εγκληματική πολιτική που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια στην περιοχή, τόνισαν την ανάγκηγια δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Λευκολίθου, για επενδύσεις στην περιοχή και για τόνωση της απασχόλησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-04-21 00:00:00.0)
Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τα φέσια (2002-05-09 00:00:00.0)
Φωνή απόγνωσης (2002-02-15 00:00:00.0)
Συντονισμένη κινητοποίηση για τη ΒΙΟΜΑΓΝ (2001-03-21 00:00:00.0)
Στον «αστερισμό» της ανεργίας (2001-01-12 00:00:00.0)
Ανοιξε κι άλλο η όρεξη του Βαρβούτη... (1999-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ