Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Μακριά από τα προβλήματα μεταναστών και αποδήμων

Η πρώτη τακτική συνέλευση του λεγόμενου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που οι εργασίες της έληξαν στις 7.12.97, επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τις επιφυλάξεις του Κόμματός μας, αλλά αυτή τη φορά και άλλων φορέων και μελών του ΣΑΕ, ότι αυτό το ΣΑΕ δε φτιάχτηκε για να συσπειρώσει τον ελληνισμό της διασποράς και να ασχοληθεί με τα προβλήματά του, αλλά φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει στόχους και επιδιώξεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τα προβλήματα και τα συμφέροντα των Ελλήνων μεταναστών και αποδήμων.

Επιδιώκεται από τη μια να χτυπηθεί το οργανωμένο, μαζικό, μεταναστευτικό κίνημα, που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους, βάζοντάς το στη γωνία και από την άλλη να χρησιμοποιηθούν οι οικονομίες των μεταναστών και αποδήμων, μέσω του ΣΑΕ, στις επενδυτικές δραστηριότητες της άρχουσας τάξης της χώρας μας και του ξένου κεφαλαίου προς τις χώρες των Βαλκανίων και τις παραευξείνιες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στα πλαίσια του καταμερισμού της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Το γεγονός μάλιστα ότι αυτή τη φορά έγιναν από πλευράς του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού κ. Σταύρου Λαμπρινίδη τόσες παρατυπίες και παρανομίες, καταστρατηγώντας ακόμα και αυτό το προεδρικό διάταγμα, φανερώνει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγχει και να κατευθύνει το ΣΑΕ σύμφωνα με τις δικές της επιδιώξεις.

Ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και οι συνεργάτες του, αξιοποιώντας το αντιδημοκρατικό προεδρικό διάταγμα που έφτιαξε η κυβέρνηση το 1995, έφερε απ' το "παράθυρο" γύρω στους 100 νέους αντιπροσώπους με κριτήρια καθαρά υποκειμενικά, π. χ. του στενού περιβάλλοντος της αρχιεπισκοπής των ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθούν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης, όπως ο κ. Αθενς, ενώ απέκλεισε οργανώσεις με χιλιάδες μέλη και με σημαντική δράση για τα συμφέροντα των αποδήμων, όπως π. χ. της Αυστραλίας.

Δε συζητήθηκαν ούτε αυτή τη φορά τα προβλήματα των μεταναστών και αποδήμων, αφού ο τρόπος που οργάνωσαν την όλη δουλιά δεν άφηνε περιθώρια και χρόνο για συζήτηση, απεναντίας φρόντισαν για την προβολή και προπαγάνδα της κυβερνητικής πολιτικής, μη δίνοντας τη δυνατότητα στους αντιπροσώπους να εκφράσουν τη γνώμη τους έστω και γι' αυτήν. Ηταν και αυτό ένα "Συνέδριο των ειδικών".

Συμπέρασμα: Αυτό το ΣΑΕ, μόνο εάν οι οργανώσεις των μεταναστών και αποδήμων αντιδράσουν δυναμικά ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα στη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του, μπορεί να γίνει το όργανο εκπροσώπησής τους.

Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η αλλαγή του προεδρικού διατάγματος και η αντικατάστασή του από ένα άλλο όπου θα εξασφαλίζεται η οργανωτική αυτονομία και η πραγματική, γνήσια εκπροσώπηση του οργανωμένου μαζικού κινήματος των μεταναστών και αποδήμων, όπως έχει ήδη αποφασιστεί ομόφωνα από τη συνέλευση, χωρίς αποκλεισμούς και μαγειρέματα, έτσι που να εξασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων που δρουν στους χώρους αυτούς.

Η οικονομική ενίσχυση προς το ΣΑΕ και η διαχείρισή της να γίνεται με πλήρη διαφάνεια, το δε μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να δίνεται στις ομοσπονδίες των κοινοτήτων, γιατί αυτές είναι που παράγουν πραγματικό κοινωνικό - πολιτιστικό και κατ' επέκταση εθνικό έργο.

Τα περί αυτοχρηματοδότησης του ΣΑΕ που ακούστηκαν από τον κ. Γενικό είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παγιδεύσει και να υποτάξει τις μαζικές οργανώσεις των μεταναστών και αποδήμων κάτω από την κηδεμονία των διαφόρων επιχειρηματιών, γιατί οι μαζικές οργανώσεις των μεταναστών π. χ. στην Ευρώπη φυτοζωούν, δεν μπορούν ούτε στα λειτουργικά τους έξοδα να αντεπεξέλθουν λόγω των πενιχρών εσόδων τους και της αδιαφορίας και εγκατάλειψής τους από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Επιβάλλεται να δυναμώσει η δράση του οργανωμένου διεκδικητικού μαζικού κινήματος των Ελλήνων της διασποράς ώστε να σταθεί εμπόδιο στα παραπάνω σχέδια.

Εμείς δε θα πάψουμε να καταγγέλλουμε και να ξεσκεπάζουμε τις πολιτικές αυτές και να καλούμε τους μετανάστες και απόδημους να συσπειρώνονται στις μαζικές οργανώσεις τους, τις κοινότητες, να παλεύουν και να διεκδικούν. Οι κομμουνιστές στο εξωτερικό, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τη λύση των προβλημάτων μέσα και από τους μαζικούς, φυσικούς, αντιπροσωπευτικούς φορείς των μεταναστών και αποδήμων, τις κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους.

Τηλέμαχος ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ