Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονιά ορόσημο και πρόκληση για τους κομμουνιστές

Κόπηκε χτες, στον Περισσό, η πίτα της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια λιτή, αλλά γεμάτη ζωντάνια και αισιοδοξία, εκδήλωση υποδέχτηκε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ τη νέα χρονιά με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ηταν όλοι εκεί, με την ευχή να είναι το 1998 χρονιά ανάτασης των λαϊκών αγώνων και ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του φουαγιέ της ΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης,τα μέλη της ΚΕ, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, άλλα στελέχη του Κόμματος και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Επίσης συμμετείχαν οι απασχολούμενοι στα γραφεία της ΚΕ, οι εργαζόμενοι του "Ριζοσπάστη" και του "902". Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν το στέλεχος του Κόμματος, Γιώργης Μωραϊτης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε πως: "Η φετινή χρονιά αποκτά μια, εντελώς ξεχωριστή σημασία. Παίρνει μια ευρύτατη διάσταση, έχει ένα βαθύτερο νόημα, σηματοδοτεί με έμφαση μια προοπτική πιο ελπιδοφόρα", όπως είπε για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

"Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, έκλεισε ήδη, από την ίδρυσή του το 1918 - αμέσως μετά από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία - τα 80 χρόνια και προϋπαντά το 2000, μπαίνοντας στην 9η δεκαετία... Φαινόμενο μοναδικό στα πολιτικά μας χρονικά. Καταξιωμένο στην ιστορία με αμέτρητους αγώνες. Καθαγιασμένο με άπειρες θυσίες. Αξιόμαχο με τεράστια πολιτική, ιδεολογική, οργανωτική και πρακτική πείρα. Επιφορτισμένο με μεγάλες ευθύνες για το παρόν και το μέλλον του λαού και του τόπου. Πάντα νέο και γενναίο βαδίζει, μέσα από χίλιες δυσκολίες και δοκιμασίες, στο δρόμο της ιστορικής του αποστολής. Απόλυτα αφοσιωμένο στην εργατική τάξη, που το γέννησε, είναι το πολιτικό "επιτελείο" της, και στον εργαζόμενο λαό. Αταλάντευτα πιστό στον Μαρξισμό - Λενινισμό και στον Προλεταριακό Διεθνισμό. Είναι βέβαιο ότι όσα εμπόδια κι αν συναντήσει θα τα ξεπεράσει. Δε θα παρεκκλίνει από τις ταξικές θέσεις. Θ' αντιμετωπίσει όλες τις επιθέσεις των ταξικών αντιπάλων του. Και τελικά θα φτάσει νικηφόρα στην κοινωνία των οραμάτων του! Μια κοινωνία απαλλαγμένη από εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο. Στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό".

Αφού, στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική και την επίθεση του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας και της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων, πολιτική που χρεοκοπεί, τόνισε: "Για μας σύντροφοι και φίλοι, ο καινούριος χρόνος αποτελεί ένα ορόσημο και μια πρόκληση. Τα καθήκοντα απάνω στις πλάτες μας είναι βαριά και οι ευθύνες μεγάλες. Θα αναπτυχθούν αγώνες. Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί, η νέα γενιά ετοιμάζονται. Δε θα πουν "σφάξε μας Σημίτη" ν' αγιάσουμε". Θα βγούνε στους δρόμους! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος... Ερχονται και δημοτικές εκλογές. Η αθλιότητα δεν μπορεί να καλυφθεί με την κυβερνητική προπαγάνδα. Ούτε με την ανώδυνη αντικυβερνητική δημαγωγία της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μη. Ούτε να κρυφτεί πίσω από το δέντρο της πλατείας Συντάγματος με τα χιλιάδες λαμπιόνια... Και βέβαια η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να ανατεθεί στην αντικομμουνιστική καμπάνια. Αυτή θα είναι η χειρότερη λύση. Και θα πέσει τελικά στο κενό".

"Από την πλευρά μας", πρόσθεσε, "στο χρόνο αυτό πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα. Πολυμέτωπη θα είναι η πάλη μας... και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Εκεί όμως που δεν επιτρέπεται ολιγωρία είναι ο κεντρικός στόχος που καθόρισε το 15ο Συνέδριο για το Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο... Το κρίσιμο σημείο, θα λέγαμε, είναι η δική μας συνειδητή παρέμβαση και όχι η αναμονή, το αυθόρμητο. Αυτό εξαρτάται από το πόσο μακριά και βαθιά θα φθάνει και κατά πόσο θα πείθει και θα καταχτά τις μάζες η δική μας γραμμή".

Καταλήγοντας ο Γ. Μωραϊτης θα πει: "Ας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το πιο πλατύ άνοιγμα στον κόσμο. Για την ενίσχυση των γραμμών μας με νέες στρατολογίες. Για το δυνάμωμα του ιδεολογικού μας μετώπου και της καλύτερης αξιοποίησης των μέσων ενημέρωσης και διαφώτισης που διαθέτουμε. Για την αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη". Είναι ζήτημα τιμής να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του Κόμματος για τα 80χρονα. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το σχέδιο προγράμματος (2013-03-23 00:00:00.0)
Ενας χρόνος χωρίς το δάσκαλο (2003-06-26 00:00:00.0)
Υπάρχουν λύσεις για τα προβλήματα της αγροτιάς (2001-05-13 00:00:00.0)
Το Μέτωπο υπόθεση των λαϊκών δυνάμεων (2000-11-29 00:00:00.0)
Γ. Βασικοί άξονες δράσης έως τον Ιούνη του 1997 (1996-11-17 00:00:00.0)
Σήφης Κωτσαντής (1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ