Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Υποστύλωμα μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής

Ποτέ μια θεωρία, τόσο πολύ δουλεμένη στα μυαλά των επιτελών της κυρίαρχης προπαγάνδας, δεν "ξεφούσκωσε" τόσο γρήγορα (χωρίς να σημαίνει ότι δε θα προσπαθήσουν να την "ξαναφουσκώσουν"), και μάλιστα μόλις μέσα σε ένα χρόνο, όπως η περιβόητη θεωρία περί "Κεντροαριστεράς". Το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα η ηγετική του ομάδα, επιχείρησε από την επομένη των εκλογών του 1996 και, κυρίως, στις αρχές του 1997, να εμφυσήσει ένα "νέο" και "αναγγεννητικό" άνεμο στην πολιτική ζωή του τόπου, προβάλλοντας το "κεντροαριστερό όραμα" του μέλλοντος... Και το πιο παράδοξο ήταν ότι αυτά τα "κεντροαριστερά" φληναφήματα εκτοξεύονταν με ένταση, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση κράδαινε το "κοινωνικό φραγγέλιο" κατά του λαού, και την ώρα που νεκρανάσταινε χουντικά διατάγματα για να καθυποταχθεί ο αγώνας των αγροτών, των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών... Ηταν η εποχή που έσκαγε το χειλάκι και του κάθε πικραμένου, ακούγοντας τον Τσουκάτο να λέει ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι η Αριστερά της πράξης"...

Πριν ακόμα βγει ο χρόνος, τα περί "Κεντροαριστεράς" αποκαλύφθηκαν χωρίς τα φτιασιδώματα που θέλησαν να τους προσδώσουν οι διάφορες αμπελοφιλοσοφίες των παροικούντων το Μέγαρο Μαξίμου. Εμφανίστηκαν, όπως πραγματικά είναι. Ως το ιδεολογικό - πολιτικό περίβλημα ενός χωρίς αρχές παζαριού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, για το πώς θα ενωθούν "εις σάρκαν μίαν", αν και όχι κατ' ανάγκην σε ενιαία οργανωτική έκφραση, τα δυο κόμματα. Το αλισβερίσι περί των δημοτικών εκλογών μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου είναι χαρακτηριστικό δείγμα του τι θα ακολουθήσει. Βασικά, όμως, αυτό που πέτυχε η προβαλλόμενη "κεντροαριστερή" σκέψη, ήταν να αποδειχτεί και να αποκαλυφθεί ως το σαθρό παραμύθι πάνω στο οποίο οι σημερινοί διαχειριστές του συστήματος ελπίζουν να στηριχτούν, για να "αποκοιμίσουν" τα λαϊκά στρώματα και να προωθήσουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τους.

***

"

Τι είναι "Κεντροαριστερά";", αναρωτιόταν ένας από τους καθηγητές - υποστηρικτής της ιδέας - που συμμετείχαν στα διάφορα πάνελ που έστησαν οι κάθε λογής... σημιτοκίνητοι "όμιλοι" και "δίκτυα προβληματισμού" μέσα στο 1997. Και η απάντηση που ήρθε από τον ίδιο, ήταν εξαιρετικά ειλικρινής: Πρόκειται για το πολιτικό σχήμα που εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ως σοσιαλδημοκρατία. Αλλά εδώ στην Ελλάδα οι θιασώτες της "Κεντροαριστεράς" δε θέλουν να χρησιμοποιούν τον όρο σοσιαλδημοκρατία για να το προσδιορίσουν, όπως σημείωσε. Και έχει απόλυτο δίκιο και ο κ. Τσουκαλάς, αλλά και εκείνοι που δε θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως αυτό που πράγματι είναι. Δηλαδή, ως σοσιαλδημοκράτες και μάλιστα ως σοσιαλδημοκράτες στην εποχή της "νέας τάξης".

Το γιατί, είναι απόλυτα εξηγήσιμο. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει καταγραφεί ως ο έτερος συνεπής πολιτικός υπηρέτης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, δίπλα στην ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία. Από την άλλη, στην Ελλάδα, οι "κληρονόμοι" του Α. Παπανδρέου, διδαγμένοι στην πολιτική πρακτική της κατασκευής κάλπικων διαχωριστικών γραμμών, δε θα ήθελαν το "κεντροαριστεροδέξιο" εγχείρημά τους να μην έχει και μια δόση από "Δεξιά - Αντιδεξιά". Οχι, βέβαια, τόσο έντονη όσο τη δεκαετία του '80, αλλά ωστόσο ορατή, μιας και ο δικομματισμός, όσο περισσότερο σε κάνει να ξεχνάς ποια είναι η "γαλάζια" και ποια η "πράσινη" πλευρά του, τόσο περισσότερο έχει ανάγκη από τη διατήρηση κίβδηλων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ εκείνων που τον απαρτίζουν.

***

Φυσικά, αν και ζούμε στη χώρα τού "είσαι ό,τι δηλώσεις", όποιος στηρίξει την πολιτική του πρακτική στην παραπάνω ιδιομορφία, τελικά καταντά γελοίος. Τόσο, ας πούμε, μέχρι του σημείου να υποστηρίζει, σε στιγμές "κεντροαριστερού" παροξυσμού, ότι το Μάαστριχτ έγινε "αριστερό" (!) ή ότι η πολιτική των "απασχολήσιμων", του "κοινωνικού αυτοματισμού" και των "μάλιστα κύριε Κλίντον", είναι η απόδειξη για τον "αριστερό" χαρακτήρα (!) των αρχιτεκτόνων της "Κεντροαριστεράς"...

Το σίγουρο είναι ότι η περιβόητη "Κεντροαριστερά" θα συνεχίσει να αποτελεί θεωρητικό υποστύλωμα μιας βαθιά αντιλαϊκής πορείας, στην οποία επιδίδεται το κυβερνητικό κόμμα, και στην οποία δηλώνει διαθέσιμος συνεργάτης ο ΣΥΝ. Πρόκειται, όμως, για ένα εξόφθαλμα "σαπουνοφουσκοειδές" θεωρητικό υπόβαθρο. Για ένα νοητικό κατασκεύασμα άνευ αντικρίσματος. Και, συγκεκριμένα, άνευ κοινωνικού αντικρίσματος. Διότι τα πολιτικά κόμματα, όπως και τα θεωρητικά εργαλεία με τα οποία αναπτύσσουν και προωθούν την πρακτική τους και τη στόχευσή τους, έχουν αντικειμενική βάση πάνω στην οποία εκτυλίσσουν τη δράση τους. Και αυτή η βάση δεν είναι άλλη από τα κοινωνικά, τα ταξικά συμφέροντα που καλούνται να εκπροσωπήσουν και να υπηρετήσουν.

Σε ό,τι αφορά την "Κεντροαριστερά", με την έννοια των πολιτικών φορέων που τη λανσάρουν, έχει την εξής κοινωνική βάση: Τους βιομηχάνους, που δηλώνουν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός είναι ο "καλύτερος προϋπολογισμός" που έχει ψηφιστεί ποτέ (!) και τον κύριο... Μπερνς, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος με το που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας μετέφερε μήνυμα του Μπ. Κλίντον ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης! Τόσο "αριστερή" η "Κεντροαριστερά", δηλαδή...

***

Αυτή είναι η κοινωνική βάση, αυτά είναι τα συμφέροντα που εκπροσωπούν οι "κεντροαριστεροί" μας. Και όχι μόνο οι δικοί μας. Αλλωστε ανάλογα χειροκροτήματα δέχονται οι Ιταλοί "κεντροαριστεροί" από τον Ανιέλι ή οι Βρετανοί ομοϊδεάτες τους από τους θαμώνες στο Σίτι του Λονδίνου. Τι σημαίνει αυτό ως προς τη θεωρία που καλλιεργούν; Με τη μεγαλύτερη ηπιότητα στους χαρακτηρισμούς, σημαίνει ότι η θεωρία της "Κεντροαριστεράς" - εκτός των άλλων - συνιστά μια "μπαρούφα ολκής", η οποία πίσω από την παραφουσκωμένη γέμισή της, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα, με φραστικά τερτίπια, γύρω από το περιεχόμενο της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ακόμα παραπέρα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, σε συνεργασία με τους "διανοούμενους" της άνευ περιεχομένου "θεσμολογίας", νομίζουν, μέσω της "απο-επιστημονικοποίησης" της πολιτικής ορολογίας, ότι μπορούν να απο-ενοχοποιηθούν κιόλας στα μάτια των εργαζόμενων, για την ιδιότητά τους να συνωθούνται στα "κατοικίδια" της ολιγαρχίας. Σκέφτονται: Αν αποσιωπήσουμε τις πραγματικές διαχωριστικές και ταξικές γραμμές που χωρίζουν την ελληνική κοινωνία, αν αποσιωπήσουμε τη σημασία της πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά και πλουτοκρατικά κέντρα (όπως αυτή εκδηλώνεται στις μέρες μας μέσω του Μάαστριχτ, του ΝΑΤΟ κλπ), αν μάλιστα καταφέρουμε να βαφτίσουμε σαν "αριστερά" από την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ΝΑΤΟ, μέχρι το ΣΕΒ και το ΔΝΤ (!), τότε πολύ ευκολότερα και κυρίως συναινετικότερα θα προωθείται η πολιτική του "ευχαριστούμε", απέναντι στις ΗΠΑ και του "ό,τι πείτε εσείς", απέναντι στους εγχώριους μεγαλοσχήμονες.

***

Αυτή είναι η επιδίωξη των συγγραφέωνν των "κεντροαριστερών" σεναρίων. Να καταγράψουν στη συνείδηση του λαού, ότι κριτήριο για το τι είναι Αριστερά στις μέρες μας, καθορίζεται από το πόσο καλός διαχειριστής του δοσμένου συστήματος είναι ο εκάστοτε διαχειριστής του. Η Αριστερά, ως ρήξη με το παλιό, ως ανατροπή των αντιλαϊκών δομών, ως επανάσταση, δεν έχει καμία σχέση με την "Αριστερά" που εκείνοι θέλουν να λανσάρουν. Μια "Αριστερά" που με τις λάγνες της αναφορές στις "μεταρρυθμιστικές" ανταύγειες του συστήματος, που στο όνομα ενός "καλύτερου καπιταλισμού" προωθεί την καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλα τα μέτωπα, επιδιώκει να εμφανίσει το όραμα των πλουτοκρατών (είτε αυτό αφορά την ΟΝΕ, είτε το πλιατσικολόγημα στα Βαλκάνια, είτε την αύξηση των κερδών των χρηματιστικών κέντρων) ως όραμα "όλου του έθνους"!

Μόνο που σε κάθε έθνος, έτσι και στο ελληνικό, υπάρχουν δυο έθνη. Το ένα είναι το έθνος των εργατών και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Το άλλο είναι εκείνο των αστών. Η "Κεντροαριστερά" είναι ένα, ακόμα, αντιλαϊκό καταφύγιο, αυτού του δεύτερου, του αντιδραστικού έθνους των πλουτοκρατών.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλος συνασπισμός και «Αριστερά» της διαχείρισης (2009-09-27 00:00:00.0)
Οταν υμνολογούσαν τους δολοφόνους... (1999-05-02 00:00:00.0)
ΣΥΝ-αναστροφές... (1998-09-30 00:00:00.0)
Ταυτίσεις κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων (1998-05-03 00:00:00.0)
Αλισβερίσια "πρασινο-ροζ" διαχείρισης (1997-11-16 00:00:00.0)
ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ (1997-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ