Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το Αιγαίο θυσία στον εκσυγχρονισμό της εξάρτησης

Χρονιά εκσυγχρονισμού της εξάρτησης της Ελλάδας το 1997 και πλήρους ένταξής της στα τυχοδιωκτικά σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που έρχεται να εξυπηρετήσει το νέο επιθετικό δόγμα της ιμπεριαλιστικής "λυκοσυμμαχίας" οριστικοποιήθηκε στις δύο συνόδους, των υπουργών Αμυνας και των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του, που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα του χρόνου στις Βρυξέλλες. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η διαμόρφωση ενιαίου αμυντικού χώρου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου, ως αποτέλεσμα της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης. Εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει τον αποχρωματισμό του Αιγαίου και την πλήρη ΝΑΤΟποίησή του. Η νέα δομή τυπικά θα μπει σε εφαρμογή το Γενάρη του 1999, όμως στην ουσία έχει ήδη δρομολογηθεί η λειτουργία της "Συμμαχίας" με βάση αυτήν.

Ετσι, η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, με την ουσιαστική, όπως ήταν πάντα βέβαια, αλλά και με την τυπική σημασία της λέξης. Η συμμετοχή της στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και η αποδοχή της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, το μετατρέπει σε μια "γκρίζα θάλασσα" υπό αμερικανική επικυριαρχία. Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ρόλο "Δούρειου Ιππου" στο Αιγαίο μέσω του οποίου θα νομιμοποιηθούν οι τουρκικές διεκδικήσεις επιβάλλοντας ένα καθεστώς συγκυριαρχίας.

ΑμερικαΝΑΤΟική λίμνη

Το Αιγαίο, με τη στρατηγική σημασία που έχει αυτή η περιοχή συνολικά στην άμυνα της χώρας, μετατρέπεται σε αμερικανοΝΑΤΟική λίμνη, που τον πρώτο λόγο για την... "άμυνά" του θα έχει από τη Νάπολη ο Αμερικανός στρατηγός, διοικητής της νότιας πτέρυγας της "Συμμαχίας", στον οποίο περνάει η αρμοδιότητα να αναθέτει κατά περίπτωση την ευθύνη στα δύο υποστρατηγεία, της Λάρισας και της Σμύρνης. Το ζητούμενο για τα ΝΑΤΟικά επιτελεία είναι η ευελιξία και αυτό ικανοποιείται με την κατάργηση των εθνικών ορίων. Το ΝΑΤΟ θέλει ευελιξία εντός και εκτός ορίων του, για να μπορούν οι μονάδες ταχείας επέμβασης να παίζουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, να επεμβαίνουν στο εσωτερικό και χωρών - μελών του ενάντια στους λαούς, για την εφαρμογή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Ομως η εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης δεν είναι για το ΝΑΤΟ αυτοσκοπός, αλλά η προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των νέων σχεδίων αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Η αποδοχή λοιπόν της νέας δομής από την κυβέρνηση Σημίτη είναι μια συνειδητή επιλογή που εντάσσεται στα πλαίσια του ρόλου που διεκδικεί για τη χώρα υπό συνθήκες νέας τάξης. Οσο για τις πιέσεις που της ασκούνται αυτές είναι... ευπρόσδεκτες, αφού δίνουν άλλοθι για τις κυβερνητικές επιλογές.

Εδώ και καιρό...

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ έχει μπει σε άτυπη λειτουργία εδώ και καιρό, με ό,τι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η ελληνική 1η Στρατιά, που εδρεύει στη Λάρισα, λειτουργεί ήδη σαν να πρόκειται για το "υπό ίδρυση" ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο και με όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του υποστρατηγείου, δηλαδή χωρίς καθορισμένη περιοχή ευθύνης, χωρίς να καλύπτει επιχειρησιακά τον ελληνικό εθνικό θαλάσσιο, εναέριο και νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Περίτρανη απόδειξη ήταν και η διεξαγωγή επί του ελληνικού εδάφους της ΝΑΤΟικής άσκησης "DYMAMIC MIX",η οποία και σηματοδότησε την εφαρμογή της νέας δομής. Η ελληνική κυβέρνηση, αποδέχτηκε να τεθούν εκτός άσκησης περιοχές που αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από την Τουρκία, δηλαδή ολόκληρη η περιοχή του Αιγαίου, νησιά, θαλάσσιος και εναέριος χώρος.

Η ίδια η διεξαγωγή της άσκησης αποτέλεσε ένα είδος φόρμουλας εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Ηταν η πρώτη φορά μετά το 1974 που ενεργοποιήθηκε το στρατηγείο της Λάρισας. Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στη Βουλή, σε μια επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ανέφερε τη διεξαγωγή της "DYNAMIC MIX" ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της νέας δομής και για το "πώς μπορεί να λειτουργεί μια τέτοια διαδικασία και να προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα". Εμφανίζει δηλαδή τη μη διεξαγωγή της άσκησης στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και της Τουρκίας ως ελληνική επιτυχία! Παραβλέποντας ότι η μετατροπή του Αιγαίου σε ουδέτερη - "γκρίζα ζώνη" ήταν πάγια επιδίωξη της τουρκικής και της αμερικανικής πολιτικής.

Τα νησιά εκτός αμυντικού χώρου

Με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ γίνεται αποδεκτό από την ελληνική πλευρά ότι το Αιγαίο επιχειρησιακά, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, δεν είναι δεδομένο για την Ελλάδα, αλλά κάθε φορά θα παλεύει η ελληνική πλευρά από ίδιες θέσεις με την τουρκική, για να εξασφαλίσει την ευθύνη για την άμυνα της περιοχής. Οταν γίνεται λόγος για Αιγαίο δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι είναι διάσπαρτο από ελληνικά νησιά που περιβάλλονται από διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο απ' όπου υπάρχουν και οι μοναδικές θαλάσσιες και εναέριες γραμμές επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η μη κάλυψη λοιπόν του Αιγαίου από την Ελλάδα σημαίνει και εγκατάλειψη της άμυνας των νησιών στο έλεος του ΝΑΤΟ,το οποίο μπορεί να την αναθέτει και στην Τουρκία!

Το μόνο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορεί να προβάλλει "βέτο" στα όργανα του ΝΑΤΟ στις όποιες βλαπτικές για τα ελληνικά συμφέροντα αποφάσεις. Ετσι παραδέχεται, ένα αναφαίρετο δικαίωμα, όπως αυτό της άμυνας ενός ζωτικού μέρους του εθνικού μας χώρου που είναι το Αιγαίο, να υποκαθίσταται από ένα "βέτο". Η αμφισβήτηση όμως των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων θα είναι γεγονός, αφού το δικαίωμα άμυνας του Αιγαίου, η επιχειρησιακή ευθύνη θα ανήκει στη Νάπολη. Η αποτελεσματικότητα του "βέτο" λοιπόν δε θα έχει σημασία, καθώς θα έχουν δημιουργηθεί νέα τετελεσμένα.

Μέσα στο 1998 αναμένεται να δρομολογηθούν οι συνέπειες αποδοχής από την Ελλάδα της νέας δομής και αυτό άσχετα από την τυπική εφαρμογή της. Το πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλη μεταξύ Σημίτη - Ντεμιρέλ μέσα από το οποίο νομιμοποιούνται τα τουρκικά "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" από τη μια και από την άλλη η κατάργηση των εθνικών ορίων στο Αιγαίο στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ δημιουργούν τις συνθήκες για την προώθηση των τουρκικών διεκδικήσεων, πράγμα που θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις, παραπέρα εδραίωση της αστάθειας στην περιοχή, που θα δίνει στις ΗΠΑ την ευκαιρία για παρεμβάσεις, κατά την πάγια τακτική του "διαίρει και βασίλευε".

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ