Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Δυναμώνει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Χρονιά πολύμορφης δράσης για το μαχόμενο κίνημα ειρήνης το 1997

Χρονιά πολλών πρωτοβουλιών το 1997 για το διεθνές φιλειρηνικό κίνημα, που, ξεπερνώντας το "μούδιασμα" και τις αυταπάτες των τελευταίων χρόνων, ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του και οργανώνει την αντίστασή του απέναντι στον ιμπεριαλισμό, που έγινε ακόμα πιο απροκάλυπτα επιθετικός.

Στη χώρα μας, για το μαχόμενο φιλειρηνικό κίνημα, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) η χρονιά αυτή αποτέλεσε συνέχιση της ανοδικής πορείας της και του όλο και πιο πλατιού ανοίγματος στο λαό. Εδωσε με επιτυχία όλες τις "μάχες" της ενημέρωσης και της αγωνιστικής διεκδίκησης, ενώ πολύ σημαντικά βήματα έγιναν στην κατεύθυνση της συγκρότησης του νεολαιίστικου κινήματος ειρήνης. Τη χρονιά αυτή, οι "Νεανικές Δράσεις για την Ειρήνη" έκαναν αισθητή την παρουσία τους, βάζοντας σταθερές βάσεις, ώστε στο μέλλον να επιτευχθεί ο στόχος "κάθε δήμος και "Νεανική Δράση για την Ειρήνη"".

Ταυτόχρονα, η ΕΕΔΥΕ επωμίστηκε και ένα επιπρόσθετο καθήκον, απόδειξη της αναγνώρισης από το διεθνές κίνημα. Το καθήκον του συντονισμού και της ενιαίας δράσης των Κινημάτων Ειρήνης σε όλη την Ευρώπη.

Σαφείς στόχοι μπήκαν απ' την αρχή

Στις αρχές του χρόνου, πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, που έβαλε και τις κατευθυντήριες γραμμές για τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος και το πρόγραμμα δράσης. Στο Εθνικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φλεβάρη στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής, πήραν μέρος 200 εκπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης από όλη την Ελλάδα, μεταφέροντας την πλούσια εμπειρία από τη δράση των Επιτροπών τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την παραπέρα πορεία του κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα.

Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν με την υπερψήφιση της απόφασης, καθώς και ψηφίσματος συμπαράστασης στους αγρότες, που την ίδια περίοδο βρισκόταν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε κεντρικό καθήκον, πέρα από την αποκάλυψη και την οργάνωση της πάλης του κινήματος ειρήνης, αναδείχτηκε η ανάγκη του δεσίματος των Επιτροπών Ειρήνης με τα άλλα μαζικά κινήματα. Πράγμα, στο οποίο ανταποκρίθηκε η ΕΕΔΥΕ, συμμετέχοντας σε όλους τους μαζικούς λαϊκούς αγώνες και στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της περιοχής και του κόσμου.

Θα προσπαθήσουμε και εμείς με τέτοιες δραστηριότητες να συμβάλουμε, ώστε στη γειτονιά, στην πόλη, σε χώρους δουλιάς, να διαμορφωθεί ένα αγωνιστικός πόλος, που θα συσπειρώνει τους ανθρώπους που θέλουν να αγωνιστούν, ένα πλατύτερο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που αποτελεί και την ελπίδα για την αλλαγή αυτής της κατάστασης.Αυτή ήταν η διατύπωση - υπόσχεση που έκανε η ΕΕΔΥΕ τότε και προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν πάρα πολλά βήματα.

Επίσης, την ίδια περίοδο, διοργάνωσε Ημερίδα σε συνεργασία με την ΕΕΔΔΑ (Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης) και την ΑΚΕ (Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης), με θέμα: "Ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο", όπου πήραν μέρος σ' αυτήν ομιλητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού της Αλβανίας

Στην αυγή της, επίσης, η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από την εξέγερση του λαού της Αλβανίας ενάντια στο αντιδημοκρατικό καθεστώς Μπερίσα και στην προσπάθεια της οργάνωσης της πάλης του για μια διαφορετική πορεία ανάπτυξης. Η εξέγερση αυτή συγκίνησε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους και το φιλειρηνικό της χώρας, όμως, ουσιαστικά καταστάλθηκε από την παρέμβαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία για την Ευρώπη, ένα ακόμα συγκεκαλυμμένο όργανο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ΕΕΔΥΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την επέμβαση αυτή και πήρε πρωτοβουλίες συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό. Ενα τέτοιο δυναμικό μήνυμα ήταν μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 13 Μάρτη.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, εκφραζόταν η συμπαράσταση στον αλβανικό λαό που "χρόνια τώρα πληρώνει τις συνέπειες της "νέας τάξης"" και τονίζονταν οι ευθύνες της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη στήριξη του καθεστώτος Μπερίσα και την καταλήστευση των οικονομιών του αλβανικού λαού.

Πολλές ήταν οι πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας για διεύρυνση του κινήματος αλληλεγγύης στον εξεγερμένο αλβανικό λαό, που πήρε την περίοδο αυτή η ΕΕΔΥΕ. Καλούσε τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο λαό της Αλβανίας και εντός Ελλάδας, ξεκίνησε πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Στις 18 και 24 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν αποστολές βοήθειας με τρόφιμα και φάρμακα που παραδόθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής των Αγίων Σαράντα και απευθείας στις επιτροπές των εξεγερμένων κατοίκων.

Συντονισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Τα κινήματα ειρήνης της Ευρώπης είχαν την "τιμητική" τους το Μάη. Εφεραν στο προσκήνιο τη δύναμη των λαών, τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την ειρήνη ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Κορυφαίο βήμα για το συντονισμό τους αποτέλεσε η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης,που διοργανώθηκε από την ΕΕΔΥΕ στις 16 και 17 Μάη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 13 ευρωπαϊκές χώρες, στέλνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμά της. Κοινή η πεποίθηση όλων ότι οι λαοί με τα κινήματά τους μπορούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό.

Η διάσκεψη αυτή ήταν η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης της ευθύνης για συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα φιλειρηνικού ξεσπάσματος, με τη μεγαλειώδη Μαραθώνια Πορεία και τις άλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Κεντρική απόφαση ήταν η καμπάνια ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ, με αίτημα τη διάλυσή του.Επίσης, τις μέρες αυτές, συνεδρίασε στην Αθήνα η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Θυμίζοντας μερικά μόνο ζητήματα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, αναφέρουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αυτήν:

Το ΝΑΤΟ με τη νέα στρατηγική του, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επεμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εσωτερικές τους υποθέσεις, προσπαθεί να υποδουλώσει την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη στα συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών.

Γι' αυτό το σκοπό, συγκροτεί τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει παντού. Γι' αυτό το σκοπό αυξάνεται η στρατιωτικοποίηση στην Ευρώπη.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, ο φιλειρηνικός αγώνας των λαών μας μπορεί και πρέπει να είναι η μόνη απάντηση.

Ως προτεραιότητες του αγώνα αυτού, αναφέρονται:

- Η διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συμμαχιών και όχι επέκτασή τους.

- Η απομάκρυνση και καταστροφή των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη.

- Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και η διάθεση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οξυτάτων κοινωνικών προβλημάτων.

- Το σταμάτημα των επεμβάσεων στα Βαλκάνια και οπουδήποτε αλλού, η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τις χώρες που βρίσκονται, η επίλυση των διεθνών προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και χωρίς την κηδεμονία των ισχυρών.

- Η επαναφορά των διεθνών Οργανισμών ΟΗΕ, ΟΑΣΕ στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και όχι η συνεχής μετατροπή τους σε όργανα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ