Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δέκα νέα ναυάγια

Δέκα νέες υποβρύχιες αρχαιολογικές θέσεις εντόπισε τις τελευταίες μέρες η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στη θαλάσσια περιοχή του Αργοσαρωνικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους.

Στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας αποκαλύφθηκαν δύο ναυάγια βυζαντινής περιόδου με ακέραιη κεραμική του 8ου και 9ου αι. μ. Χ. και πιθανόν σώζονται και τμήματα του ίδιου του πλοίου. Εντοπίστηκαν, ακόμα, δύο ναυάγια της ρωμαϊκής περιόδου με αμφορεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που χρονολογούνται στον 1ο αι. μ. Χ.

Πιο σημαντικό απ' όλα θεωρείται ένα αρχαίο ναυάγιο (4ος - 3ος αι. π. Χ.), του οποίου το φορτίο αποτελείται από κεραμίδες, στρωτήρες και καλυπτήρες λακωνικού τύπου. Το πλοίο πιθανόν να κατευθυνόταν προς το λιμάνι της πόλης των Αλιέων, το σημερινό Πόρτο - Χέλι. Οπως σημειώνει ο προϊστάμενος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δημήτρης Καζιάνης, δεν έχει μέχρι σήμερα επισημανθεί στο χώρο της Μεσογείου άλλο ναυάγιο, που να μετέφερε οικοδομικό υλικό.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας αποκαλύφθηκαν δύο ακόμη ναυάγια ιστορικών χρόνων: ένα πολεμικό κοντά στην Υδρα, από το οποίο βρέθηκαν 21 κανόνια και ένα εμπορικό που μετέφερε πλάκες γκρίζου ασβεστόλιθου. Τέλος, εντοπίστηκαν δύο μολύβδινες άγκυρες ρωμαϊκής εποχής, εκ των οποίων η μία είναι ενεπίγραφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ