Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
"Πόλεμος νεύρων" στο Αιγαίο

Χαρακτήρα "πολέμου νεύρων", παρά άσκησης, έχει πάρει, προς το παρόν τουλάχιστον, η τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα που έχει αναγγελθεί να γίνει σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου από τις 2 μέχρι τις 23 του Γενάρη. Μια από τις κρίσιμες μέρες είναι και η σημερινή, καθώς η τουρκική πλευρά έχει προαναγγείλει αεροναυτικές ασκήσεις σε δύο περιοχές όπου τυχόν πραγματοποίησή τους θα σημάνει παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται για την περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά της Χίου, καλύπτοντας μέρος του πεδίου βολής Ανδρου και περιλαμβάνει μέρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου των ελληνικών βραχονησίδων Καλόγηροι. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα σε δύο φάσεις, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ. Η δεύτερη περιοχή, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει άσκηση σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 2 μ.μ., είναι αυτή που περιβάλλεται από τα νησιά Ικαρία, Μύκονος, Νάξος, Αμοργός, Λέρος, Πάτμος.Πρόκειται για διεθνή ύδατα, στα οποία για τα μεν πλοία η πρόσβαση είναι ελεύθερη, καθώς τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών αφήνουν διαύλους εισόδου, όμως το ίδιο δεν ισχύει για τα αεροσκάφη, αφού ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και η απόσταση μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου, όπου και το μεγαλύτερο άνοιγμα, είναι 19 ν. μ., που σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη για να μπουν στην περιοχή θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,δήλωσε ότι αν υπάρξουν τουρκικές παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη, θα σηκωθούν ελληνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν και να τα εκδιώξουν.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χτες νωρίτερα η κοινή ισραηλο-τουρκο-αμερικανική άσκηση έρευνας και διάσωσης, που υπενθύμισε συμβολικά τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ, συνεργασία που έχει αρχίσει περισσότερο από ένα χρόνο. Στην άσκηση, υπό την επωνυμία "Εμπιστη Γοργόνα",συμμετείχαν δυο ισραηλινές κορβέτες με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, δυο τουρκικές φρεγάτες με ένα ελικόπτερο και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό με δύο ελικόπτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ