Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΣΤΗΛΟ: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 1998 φιλοδοξεί να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να επιταχύνει τις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ προς Ανατολάς. Βέβαια όταν ο Τόνι Μπλερ και η κυβέρνησή του μιλούν για αγροτική πολιτική εννοούν την ακόμη μεγαλύτερη "φιλελευθεροποίησή" της, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδιώξει την κατάργηση των όποιων προστατευτικών μέτρων έχουν απομείνει. Πέραν όμως των φιλοδοξιών της βρετανικής κυβέρνησης πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τ. Μπλερ θα βρεθεί αντικειμενικά αντιμέτωπος με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ένα θέμα - αγκάθι για το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας.

Η ΟΝΕ και η θέση της Βρετανίας σ' αυτήν, διχοτομεί την πολιτική ζωή της χώρας αφού τόσο στο Εργατικό όσο και στο Συντηρητικό Κόμμα υπάρχουν ισχυρές φωνές αντίθεσης για το εγχείρημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και πολύ περισσότερο της Βρετανίας σ' αυτήν. Η αντίθεση αυτή δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά με την ανάγκη διατήρησης μιας ηγεμονικής θέσης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ωστόσο δεν επιτρέπει στον Τ. Μπλερ να εφαρμόσει την πολιτική του για την προσέγγιση της Βρετανίας στην ΟΝΕ και την ένταξή της σε ένα επόμενο στάδιο.

ΤΟΝ ΜΑΪΟ λοιπόν, όταν θα γίνει υπό τη βρετανική προεδρία η τελική κρίση για το ποιες χώρες θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της ΟΝΕ, ο Τ. Μπλερ θα βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Από τη μια η Γερμανία και η Γαλλία τον πιέζουν για ένταξη και της Βρετανίας στην ΟΝΕ, απ' την άλλη η εσωτερική αντιπολίτευση που απειλεί ακόμη και με ανατροπή της κυβέρνησης. Δύσκολοι καιροί για Βρετανούς πολιτικούς και πολύ περισσότερο για Εργατικούς.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, γεγονός που καταδεικνύει τις διαφορές που υπάρχουν στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ο Σεβενεμάν που ηγείται της αριστερής Κίνησης Πολιτών, δήλωσε ότι προτιμά να διεξαχθεί δημοψήφισμα αντί για ψηφοφορία στη Βουλή, για τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η Γαλλία με τη συνθήκη του Αμστερνταμ. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Γαλλίας στο ΕΥΡΩ έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος, Ρομπέρ Υ. Τόσο ο Σιράκ όσο και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν έχουν αντιταχθεί στην ιδέα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι προτιμούν την κοινοβουλευτική διαδικασία για την επικύρωση της συνθήκης του Αμστερνταμ.

ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ αναλάβει την προεδρία η Βρετανία, η κυβέρνηση της Αυστρίας εξήγγειλε το πρόγραμμα της δικής της προεδρίας για το δεύτερο εξάμηνο του 1998. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χτες στη Βιέννη, η αυστριακή Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα σημαδευτεί από δύο "ιστορικούς" στόχους της ΕΕ: τις τελευταίες προετοιμασίες για την προγραμματιζόμενη καθιέρωση από το 1999 του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, και μέτρα για την προώθηση της ένταξης των υποψήφιων χωρών της ΚΑ Ευρώπης και της Κύπρου. Ως σημαντικό γεγονός της Προεδρίας της στην ΕΕ, η Βιέννη θεωρεί και την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην αυστριακή πρωτεύουσα από 13 μέχρι 15 Οκτωβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, επίσκεψη τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραδέχεται ότι υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν ορισμένα από τα έργα στην Ελλάδα τα οποία χρηματοδοτούνται από το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 1994 - 1999 και ότι ο ρυθμός απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων στο τέλος του 1997 - δηλαδή μετά την πάροδο 4 ολόκληρων χρόνων - ήταν μόλις 42%. Η αρμόδια επίτροπος κυρία Βουλφ - Ματίας απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Τρακατέλλη, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Δημητρακόπουλου παραθέτει τα ακόλουθα στοιχεία:

α. Μέσο ποσοστό εκτέλεσης του ΚΠΣ κατά το τέλος του 1997 σε σχέση με την περίοδο του προγράμματος 1994 - 1999 ήταν 42%.

β. Η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να αναληφθεί κάθε προσπάθεια με σκοπό να επιτευχθούν οι κυριότεροι στόχοι του παρόντος ΚΠΣ και, ειδικότερα, να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι των μεγάλων σχεδίων όπως η Εγνατία Οδός, το φυσικό αέριο και το κτηματολόγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ